Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre implementarea arbitrajului video în Liga 1 Betano.
Oficialii LPF își doresc implementarea VAR-ului în România, dar banii sunt principala problemă. Iorgulescu spune că Liga va încerca să nu oblige cluburile să plătească pentru arbitrajul video și să obțină banii necesari din alte surse. Aproximativ 1,5 milioane de euro sunt necesari pentru VAR, conform spuselor șefului LPF:
„În ceea ce privește VAR-ul, este o discuție pe care o continuăm, ne preocupă, am elimina mai multe greșeli din arbitraj. Cum ați văzut, în campionatele puternice s-a implemenetat deja și sunt benefice. Problema tot la bani se rezumă, nu poți din banii de drepturile TV să obligi cluburile să plătească. E o sumă în jur de un milion și jumătate (n.r. – de euro) care ar trebui alocată pentru sistemul VAR. Să vedem dacă facem din alte surse acești bani pentru a putea implementa VAR-ul”, a spus Iorgulescu într-o conferință de presă.
„Gino Iorgulescu și-a dorit VAR-ul și îl dorește în continuare. Vom căuta sponsori. Implementarea va costa 250.000 de euro pe an. Ai nevoie de două mașini care să meargă în oglindă cu carele de TV. Ai nevoie de mașinile reluare și ai nevoie de operatorii respectivi. Nu știu de câți arbitri ar fi nevoie. Cu siguranță că trebuie instruiți”, a spus Justin Ștefan la ProSport LIVE.
După Campionatul Mondial din 2018, FIFA a emis un comunicat de presă în care a prezentat exact procentajul de reușită al video-arbitrajului, folosit pentru prima dată la un turneu final. VAR a avut un rol decisiv chiar în finala Mondialului din Rusia, Franța – Croația (4-2). Concret, în cifre, FIFA susține că în cele 64 de meciuri de la Mondial, VAR a verificat 455 de incidente, cu o medie de 7,1 pe meci, și arbitri și-au îndreptat 20 de decizii după ce au consultat video-arbitrajul
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER