*Fostul antrenor al Doinei Melinte, Nicolae Mărășescu (foto), l-a lăudat pe preparatorul fizic al lui Reghecampf și îi dă un sfat lui Cornel Țălnar
Domnule Mărășescu, Steaua și Dinamo au ales metode atât de diferite. Cine procedează corect? În primul rând eu sunt adeptul pregătirii la altitudine, dar nu la 1000 de metri, în Poiana Brașov, ci la 2000 de metri. Altitudinea e un doping natural. Tocmai de-aia etiopienii și kenyenii au mereu rezultate la maraton, pentru că ei trăiesc la altitudine. Un metru alergat pe munte face cât trei metri alergați la malul mării.
Reghecampf, în schimb, a ales benzile TRX și mingile medicinale Aici este o chestie total diferită. Preparatorul său e excelent! Eu i-am urmărit și parcă mă uit la antrenamentul unui atlet. Un fotbalist nu are nevoie doar de mărirea capacității de efort, ci și de putere. Atenție, nu forță!, ci putere. Steliștii își întăresc articulațiile, lucrează musculatura și abdomenul. Totul pleacă din centrul corpului, de acolo vine puterea.
Puteți să ne explicați exact la ce ajută acele benzi TRX și mingile medicinale? E foarte simplu. Când lucrezi centrul de greutate, ai echilibru. Românii au avut mereu problema asta. Adică, alergau mult dar cădeau imediat în duel cu adversarii. Ați văzut că steliștii nu mai cad așa ușor? Benzile astea și astfel de antrenamente i-au pus pe picioare.
Așadar, amândoi procedează corect? Da, normal. Țălnar face ce a fost învățat. În plus, la Dinamo și la Steaua sunt situații diferite, nu doar cantonamente diferite.
Adică? Steaua are acum o echipă de atac, de intensitate. Ei nu au nevoie de anduranță, ci de sprinturi scurte. Alte echipe trebuie să compenseze prin efort.
Vă referiți la Dinamo? Nu doar la Dinamo. Uite, Oțelul când a câștigat campionatul a ales să meargă la munte. Știți cine a fost preparatorul lor fizic de atunci? Un fost antrenor de atletism, Tămășanu. Revin și vă spun că am văzut niște meciuri ale lui Dinamo în care jucătorii lor nu puteau să stea pe picioare.
Steliștii de ce nu se mai accidentează așa des ca anii trecuți? În afară de benzile TRX, ați văzut care mai sunt noutățile lui Reghe? El face exerciții de mobilitate, streching, lucrează mult musculatura. De-aia nu mai apar probleme. În plus, recuperarea e foarte bună. E printre puținii antrenori care după o sesiune solicitantă își bagă fotbaliștii în bazine cu gheață.
„E nevoie să lucrăm mental”
Pe lângă toate aceste metode de antrenament, Nicolae Mărășescu spune că în sportul românesc e loc de îmbunătățiri și recomandă tuturor sportivilor să lucreze mai mult din punct de vedere mental: „Pe mine mă apuca râsul când auzeam antrenori care spuneau că ei sunt și psihologi. Păi, dacă vine un psiholog și îi face tactica, vă dați seama ce haos ar ieși?! La Londra, numărul psihologilor era cam la fel cu cel al medicilor. Usain Bolt, după ce a câștigat aurul olimpic, a spus că se duce la psihoterapie pentru a se pregăti pentru următoarea cursă. Când doi sportivi sunt aproape la fel din punct de vedere fizic, mentalul face diferența. Aici mai trebuie să lucrăm”.
Gabi Szabo stătea nouă luni dintr‑un an la munte. Aerul de munte îți crește capacitatea de efort Nicolae Mărășescu, antrenor emerit de atletism
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER