Marele derby al României, acest "El Clasico" al Ligii I, Dinamo – Steaua este unul dintre cele mai așteptate momente ale unui întreg campionat. Au mai rămas 5 zile până când cele două mari rivale se “ciocnesc” din nou, dar pe www.prosport.ro derby-ul ține mai mult de 90 de minute.
Până la primul fluier al partidei, îți propunem o întoarcere în timp prezentându-ți cele mai fierbinți 5 întâlniri din ultimele 10 sezoane.
Sâmbătă și duminică ai putut alege, pe www.prosport.ro, care a fost cea mai tare dispută dinte cele mai titrate echipe românești.
1,17% STEAUA – DINAMO 2-2 18.09.2005 6,68% DINAMO – STEAUA 3-2 22.04.2000 16,17% DINAMO – STEAUA 2-4 22.03.2003 29,44% STEAUA – DINAMO 4-1 19.08.2000 44,05% STEAUA – DINAMO 2-4 07.04.2007
Astăzi îți propunem partida Steaua – Dinamo 2-4 din sezonul 2006-2007
Derby-ul cu numărul 116 a găsit cele două mari rivale la o distanță destul de mare. Pe 7 aprilie 2007, în ziua de Înviere, și cu 10 etape înaintea finalului campionatului, Dinamo venea în Ghencea destul de liniștită pentru eternul derby. Roș-albii erau lideri incontestabili în Liga I, cu 10 puncte mai mult decât ocupanta locului doi, CFR Cluj, și 12 față de marea rivală, Steaua, care era pe poziția a treia. Totuși, steliștii sperau că un succes i-ar putea readuce în joc pentru titlu, și aveau un moral bun, după ce cu o etapă înainte au reșit să se impună la final în celălalt derby bucureștean, 3-2 cu Rapid, chiar în Giulești.
După 24 de etape, linia de clasament a celor două rivale era următoarea:
1. Dinamo București 24 18 5 1 44 – 12 59 3. Steaua București 24 13 8 3 43 – 14 47
Cosmin Olăroiu a ales să înceapă derby-ul cu următoarea formulă:
Andrey – Nicoliță, Rădoi (c), Baciu, P. Marin – Paraschiv, Lovin, Boștină – Elton – Thereau, Badea
Mircea Rednic a ales următorul "11":
Lobonț – Blay, Moți, R.Ștefan, Pulhac – Ad.Cristea, Mărgăritescu, Fernandez, C.Munteanu – Niculescu, Dănciulescu
Derby-ul din 2007, din Ghencea, a rămas cu siguranță în memoria suporterilor, mai ales al celor dinamoviști. Șase goluri, două bare, numeroase ocazii, parade spectaculoase (mai ales ale lui Lobonț, din păcate pentru steliști), driblinguri, joc în viteză. Ântr-un cuvânt fotbal și spectacol total, poate unul dintre cele mai frumoase meciuri, și pentru fanii neutri, de după Revoluție.
Pe 7 aprilie 2007, cele două rivale se pregăteau de un nou episod din "războiul" de-o viață. Steaua își inaugura noua tabelă, una de Champions League, iar imaginile preferate de organizatori pentru prima vizionare erau cele cu succesul răsunător de la Kiev, cu o altă "Dinamo", din septembrie 2006. 30.000 de suporteri roș-albaștri erau în culmea extazului, iar la oficială, finanțatorul nici nu-și făcea probleme că Dumnezeu i-ar putea da vreo "palmă" chiar în perioada Sfintelor Sărbători.
Rednic e îngândurat pe banca lui Dinamo. În cele cinci etape din retur, celebrul cuplu de atacanți N&D nu perforase decât o singură dată, împreună, plasa echipelor adverse. Speră, totuși. Poate acesta o fi meciul relansării pentru cei doi. Steaua pleacă în trombă spre poarta lui Lobonț. E abia minutul 5, când Badea ratează o ocazie uriașă pentru roș-albaștri. Nicoliță pătrunde pe dreapta, intră în careu și-i scoate în spate lui Badea, care trimite din poziție centrală, din 12 metri, dar Moți respinge printr-o alunecare. Replica tăioasă a "câinilor" vine însă imediat. Două minute mai târziu, ex-stelistul Cătălin Munteanu prinde un "stâng" senzațional de la 30 de metri, direct în vinclul brazilianului Andrey. Era primul șut pe spațiul porții pentru Dinamo.
Steaua încearcă să-și revină din șoc, Lobonț are o paradă la șutul lui Elton, Paraschiv ratează un "cap" din 6 metri, dar tot Dinamo dă lovitura. Același Munteanu pătrunde în careul stelist, pe partea stângă, și centrează pentru Dănciulescu. La prima vedere pare că mingea-l va depăși pe atacant, dar Corbu’ are o execuție aproape imposibilă, din colțul careului mic. Foarfecă la colțul lung al unui Andrey depășit de situație, de lângă un P. Marin simplu spectator la derularea evenimentelor. E abia minutul 22, Dinamo are 2-0 în fieful rivalei, iar suporterii "câinilor" iau foc. Șase minute mai târziu, Dănciulescu mai înscrie o dată, cu capul, după o centrare de pe partea dreaptă și o ieșire hazardată a lui Andrey. Dar tabela rămâne neschimbată, pentru că tușierul slovac îi iartă pe steliști și ridică fanionul pentru un offside inexistent.
Steaua e anesteziată și intră apoi în colaps, după o jumătate de oră de joc, când tabela va arăta în sfârșit 0-3. Lovitură liberă de la 30 de metri, bate "specialistul" Niculescu, Andrey e la "post", dar nu are nicio reacție. Micuțul Elton e singurul care se vede pe teren de la gazde, dar Lobonț i se mai opune o dată, apoi Thereau lobează balonul, dar mingea cade pe transversală. Adrian Cristea scapă printre centralii Stelei, șutează din interiorul careului, dar balonul trece pe lângă bara din dreapta a lui Andrey, după ce a fost respins, destul de hilar, de "gooltaker-ul" brazilian.
În finalul reprizei, Steaua "învie". Are trei ocazii uriașe a reintra în meci, iar "creatorul" este brazilianul de buzunar al Stelei, Elton. Mai întâi ajunge la un balon deviat cu capul de Thereau, îi trimite înapoi acestuia, dar șutul francezului din câțiva metri e scos de Lobonț. Apoi înșiră câțiva dinamoviști, intră în careu, și-i pasează celuilalt vârf stelist, Badea, dar ex-vasluianul luftează din câțiva metri. Un nou raid al brazilianului, conlucrare cu Thereau, balonul ajunge la Boștină, care-i scoate pe centru lui Lovin, dar Lobonț face din nou minuni în poarta dinamoviștilor și respinge de lângă bară.
3-0 scorul pauzei și în loja stelistă e jale."Principalul" nu mai suportă degringolada, telefonează pentru schimbările lui Lovin și Boștină, și-i cere în teren pe Cristocea și Ochiroșii. Steliștii încep în forță repriza secundă și par că au șansa relansării meciului, după ce înscrie rapid, după doar două minute, prin Badea. Speranțele trupei lui Oli sunt desființate însă chiar de liderul Rădoi, după o gafă monumentală. E minutul 50, dinamoviștii încearcă o lansare pentru Niculescu, Rădoi trimite spre propria poartă, dar o face slab și interceptează "nouarul" din "Ștefan cel Mare". Lobonț mai face un miracol, după ce scoate "capul" lui Thereau din 6 metri, apoi încă unul, după ce respinge și șutul lui Elton. Între ocaziile acestea, Steaua mai are o șansă, dar Rădoi nu poate să fie și "înger" și trimite din lovitură liberă puțin peste transversală.
Steaua atacă cu toate liniile, Dinamo e periculoasă pe contra-atac. Dănciulescu vrea și el "dubla", dar își prelungește prea mult balonul, după ce scapă singur cu portarul. Punctează gazdele, dar tot la bare. Autor Rădoi, din 8 metri, după un luft al lui Radu Ștefan. În ultimul minut al derby-ului, Dănciulescu primește o pasă printre fundașii steliști, dar trimite în Andrey. 7 minute de prelungire, iar singurul moment notabil care a mai rămas este golul lui Thereau, cap din 6 metri, care a adus pe tabelă un rezultat mai apropiat puțin de realitatea din teren. Apropo de inaugurări nefaste. Dacă steliștii le-au "stins" nocturna dinamoviștilor, în 2003, patru ani mai târziu "câinii" au stricat tabela din Ghencea.
18 ani de agonie s-au încheiat pentru Dinamo. Ultimul succes al roș-albilor pe Ghencea data din 9 septembrie 1989, scor 3-0, după reușitele lui Mateuț, Daniel Timofte și Cezar Zamfir.
Citește aici declarația lui Becali după derby-ul pierdut cu Dinamo
Vezi ce a spus Borcea după succesul de pe Ghencea
FOTO/ Vezi aici imagini de la derby-ul Steaua – Dinamo 2-4
Paștele "câinilor", titra Prosportul după succesul istoric al dinamoviștilor în Ghencea
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER