Renașterea speranțelor Stelei!** UITE care sunt cei 7 TINERI pe care îi va arunca în LUPTĂ‚ Ilie Stan

Bergodi a jucat cu Onicaș titular, Bicfalvi a înscris un gol superb sub comanda lui Hagi, Olăroiu l-a pus să bată penalty într-un meci internațional oficial pe minorul Ochiroșii, Țiți Dumitriu, în scurtul său mandat, l-a aruncat în luptă pe foarte tânărul Simion. Toate aceste debuturi curajoase au fost aplaudate și susținute de public, oamenii din tribună simțeau cum, sub ochii lor, unul tânăr de-al lor ia viața în piept.

Miza pe străini

Toți acești tineri promițători au avut traiectorii scurte. În primul rând, cei care le-au prilejuit debuturile, antrenorii, au plecat de la echipă. Apoi a venit rândul tinerilor să plece. Au fost mult mai interesanți stranierii aduși pe sume importante, însoțite de comisioane frumușele, decât autohtonii care puteau crește. Credul într-o vreme, dar și dornic de performanță cu orice preț, patronul pleca urechea la cei din jur, care-i făceau capul mare cu fraze de tipul: „Niciodată n-o să putem să mergem în Champions League cu Simion, avem neapărată nevoie de Arthuro” sau „Ce Onicaș? Nu vezi ce bețe de piciorușe are? Să vină Grzelak, că e de valoare!”. Și exemple ar mai fi. Bibișkov, adus deși la Steaua II erau atacanți în căutarea afirmării. Sau Armenteros, care vreo cinci perioade intercompetiționale a tot venit la Steaua, până când n-a mai venit.

Cu traista-n spate

Bicfalvi s-a dus la Buzău, într‑o echipă foarte slabă, și și-a rupt piciorul. Tot la Buzău s-a accidentat grav și Ochiroșii. Pentru ambii, au urmat perioade de pauză, împrumuturi după împrumuturi și, în final, pierderea unor ani extrem de importanți, cei care urmează imediat după juniorat. Sau cazul lui Simion. Era împrumutat undeva, la UTA să zicem. Când apuca să se acomodeze cu colegii, cu antrenorul, clubul-mamă, Steaua, îl redirecționa în altă parte. La Pandurii, de exemplu, unde urma altă acomodare cu alți colegi și cu alți antrenori.

De ce Nikolic și nu Vlad Rusu

În vară, Steaua a simțit nevoia unui atacant, nu neapărat titular, dar care să fie acolo, la număr, să crească la umbra marilor copaci aduși din Bănie. A fost transferat Nikolic de la Timișoara, cu vreo 800.000 de euro. Plus un salariu de vedetă. Doi tineri, Rusu și Bâtfoi, au trebuit să plece, unul la Viitorul, altul la Otopeni. Dacă era păstrat doar unul, cu vreo 2.000 de euro pe lună, eficiența era aceeași. Plus că mai rămâneau niște bani, și nu puțini.

Echipa secundă a murit

Deși rolul ei era extrem de important, Steaua II a fost privită ani la rând ca o povară, iar vara trecută, când a retrogradat în Liga a III-a, multora li s-a luat o piatră de pe inimă. Jucătorii au fost împărțiți în patru zări, împrumutați sau pur și simplu la unii s-a renunțat. Costurile menținerii în Liga a II-a erau undeva la maximum 500.000 de euro pe an, sumă care acoperea de multe ori doar o jumătate sau un sfert de vedetă adusă la Steaua ca să nu facă nimic.

Optica lui Ilie Stan

De când a venit la Steaua, Ilie Stan a avut mereu pe bancă măcar trei jucători tineri. La amicalul cu Sportul, din precedenta pauză competițională, i-a aruncat în luptă nu doar pe Mustață, Lupu, Năstăsie și portarul Cojocaru, care cochetează de mai multă vreme cu echipa mare, ci și pe Grădinaru, Stanciu, Roșu. În plus, la ultimul meci, cu Chiajna, Năstăsie a avut la dispoziție mai mult de o repriză. În fine, decimată de accidentări și de convocări la echipe naționale, Steaua are în această săptămână alți șase juniori la antrenamente.

„Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu jucători tineri. De câte ori va fi cazul, le voi da prilejul să fie în preajma primei echipe, iar celor care vor merita, chiar să joace titulari”, Ilie Stan, antrenor Steaua.

„Andrei Stan, fiul lui Ilie, e unul dintre cei mai talentați juniori ai Stelei. Merită la echipa mare, dar nu trebuie uitat că mulți copii au plecat de la Steaua din cauza condițiilor precare de la acel nivel „, Adrian Bumbescu, fostă glorie a Stelei

„La nivel de copii și juniori avem talente, dar lipsesc cu desăvârșire antrenorii care să-i formeze ca fotbaliști”, Liță Dumitru, șef Centrul de copii și juniori Concordia Chiajna

Tinerii de care Steaua n-a avut nevoie
Nume Post Vârsta actuală Vârsta la debut Traseu
Mihai Onicaș mijlocaș central 21 19 Iași, Tg. Mureș, Viitorul C-ța
Andrei Ionescu mijlocaș ofensiv 23 20 Steaua II, Iași, Antwerp (Belgia2)
Răzvan Ochiroșii mijlocaș stânga 22 17 Buzău, Oțelul, Săgeata
Vlad Rusu atacant 21 19 Steaua II, Viitorul
Marius Bâtfoi atacant 21 – Urziceni, Giurgiu, Otopeni
Vali Simion atacant 25 19 Midia, Buzău, UTA, Pandurii, Brănești, Viitorul

Ionuț Năstăsie, 19 ani, a jucat 54 de minute cu Chiajna. El e fiul lui Nicu Năstăsie, fost fotbalist la Electroputere și Universitatea Craiova la începutul anilor 90

Publicat: 11 11. 2011, 03:00
Actualizat: 11 11. 2011, 13:12