REPORTAJ | Casa Milan sau cum poți juca umăr la umăr cu Van Basten, Baresi și Maldini pentru doar 15 euro. Idee pentru echipele din România: așa arată un magazin oficial plus numărul de tricouri vândute cu Bonucci

A fost fondat în 1899 și și-a petrecut aproape întreaga istorie în prima ligă de fotbal din Italia, cunoscută ca Serie A din sezonul 1929-30. Cu 48 de trofee cucerite, este cel mai titrat club italian și ocupă locul patru în ierarhia celor mai de succes echipe din lume. Acum, a revenit în cupele europene după o perioadă în care nu a fost la fel de triumfătoare. Vorbim despre Associazione Calcio Milan ori, pe scurt, AC Milan, adversara formației CS Universitatea Craiova, din turul trei preliminar al Europa League.

Trofeele amintite mai sus se regăsec în muzeul clubului italian, denumit Casa Milan. Inaugurat în 2014, muzeul se află în regiunea Lombardia, într-o clădire întinsă pe 25.000 de metri pătrați, în care s-au investit 10 milioane de euro.

La intrare te întâmpină un mesaj al Barbarei Berlusconi, una dintre fiicele fostului premier italian și deținător al clubului: „Istoria noastră nu reprezintă trecutul. Este modul în care am ales să înfruntăm viitorul. Este spectaculoasă și plină de pasiune. Este AC Milan, o chestiune de suflet; al tău, al nostru”.

Un alt pas, un alt șir de cuvinte. „Vom fi o echipă de diavoli. Culorile noastre vor fi roșu – ca o flacără – și negru – precum frică adversarilor noștri” spunea, la 16 decembrie 1899, britanicul Herbert Kilpin, unul dintre cei șase fondatori ai clubului și, totodată, primul căpitan al echipei.

Toți jucătorii care au evoluat pe San Siro pot fi descoperiți, de altfel, cu ajutorul unui ecran modern, amplasat într-unul dintre colțurile primei încăperi. I-am regăsit și pe Florin Răducioiu (1993-1994) și Cosmin Contra (2001-2003), cei doi români care au jucat la AC Milan – primul a câștigat Liga Campionilor cu echipa italiană, în 1994.

GALERIE FOTO – CASA MILAN, ÎN IMAGINI

Cât despre lucruri palpabile, nu lipsesc ghete de fotbal sau mingi din secolul XX și nici tricourile și fotografiile unor jucători de legendă, precum Marco van Basten, Franco Baresi, Paolo Maldini, Andrei Șevcenko, George Weah, Ruud Gullit sau Ricardo Kaka. Cinci dintre ei au cucerit Balonul de Aur, iar trofeele lor se află într-o cameră special amenajată. Pata de culoare o reprezintă, însă, celebra cravată galbenă a fostului director general al clubului, Adriano Galliani.


Trei Baloane de Aur a câștigat Marco van Basten în perioada în care a jucat pentru AC Milan (1988, 1989, 1992), iar performanța uriașului atacant olandez stă la loc de cinste în Casa Milan

Principala atracție pentru vizitatori este, desigur, camera de trofee a clubului. În mijloc se află o replică de trei metri a cupei Ligii Campionilor, iar în jurul ei, o parte dintre cele 48 de trofee câștigate de-a lungul timpului, printre care șapte de Cupa Campionilor/Liga Campionilor și 18 Scudetto. La propriu, turiștii rămân cu gura căscată atunci când intră în următoarea încăpere, una în care sunt proiectate imagini 3D cu Baresi, Șevecenko, Maldini și Kaka, care parcă prind viață și jonglează în fața vizitatorilor.

Toate acestea, dar și alte lucruri reprezentative din istoria de 118 ani a celor de la AC Milan, la prețul de 15 euro. În zilele obișnuite, aici vin în jur de 100 de oameni, în weekend, aproximativ 1.000, iar când joacă echipa favorită, peste 2.000.

Leonardo Bonucci este jucătorul care vinde cele mai multe tricouri; de la transferul său de la Juventus au fost vândute 1.000

Înapoi în prezent. Lângă muzeul celor de la AC Milan se află magazinul oficial, unde se găsesc de la tricouri de joc, care costă 89 de euro, la brelocuri, șepci, perne sau chiar plăci de surf cu însemnele clubului. Jucătorul de pe urmele căruia AC Milan ia cei mai mulți bani este Leonardo Bonucci, fundașul de 30 de ani care și-a lăsat de curând echipa de suflet, Juventus Torino. De la jumătatea lunii iulie s-au vândut peste 1.000 de tricouri cu internaționalul italian, spun angajații magazinului.

O vizită la Casa Milan îți transmite o stare de bine. Îți înviorezi retina cu ochii unor fotbaliști care și-au pus amprenta asupra sportului și imaginile dintr-un trecut în roșu și negru ți se derulează parcă în slow-motion. Se spune că în locurile care ți s-au lipit de suflet îți dorești să revii chiar din momentul  în care ușa de ieșire s-a închis la câțiva metri în spatele tău. La Casa Milan dorința unei întoarceri sporește chiar din timpul călătoriei printre tricoul lui Maldini, ghetele lui Rijkaard sau mănușile lui Galli. Pentru că leagănul lui Milan nu e doar al casa rosso-nerilor. E un adevărat templu al fotbalului.

Publicat: 03 08. 2017, 18:16
Actualizat: 03 08. 2017, 18:41