„Captan, salut. Ce faci picior la tine?”. Încă din recepția Centrului de Medicină Sportivă al spitalului Acibadem Fulya din Istanbul, Cătălin Munteanu este luat în primire de preparatorul fizic. Căpitanul „câinilor” s-a întors în Turcia la două luni după ce s-a operat la genunchiul piciorului drept, acolo unde a suferit o ruptură a ligamentului încrucișat anterior. După verdictul medicilor, mulți l-au întrebat ce alege, treningul de antrenor sau costumul de oficial. Nu a vrut să audă. „Ce dacă am 34 de ani?! Nu m-am gândit nicio secundă să mă retrag. Știu prin ce trebuie să trec, am experiența din 2005, de la piciorul stâng”. Iar „experiența” are 20 de centimetri, pe verticală. La șapte ani distanță, „Cap de Zmeu” s-a ales cu o nouă tăietură, pe orizontală de data asta, dar mult mai mică (foto stânga). Pentru a o cicatriza e nevoie de muncă, de durere și de seriozitate. Toate trei sunt stoarse de un aparat racordat la un computer. Aici, Munteanu transpiră pentru prima oară. Durerea i se traduce într-o grimasă care, la fiecare ridicare, strânge zeci de riduri pe fruntea fotbalistului. O serie cu piciorul bolnav, alta cu cel sănătos. Jucătorul e prins în centuri, într-un scaun ce seamănă cu cele folosite la simulatoarele Migurilor. „Hai captan, bravo, e bun. Again!”.
La sfârșit primește o foaie. Cu roșu este piciorul „bun”, cu albastru cel bolnav. După câteva minute de așteptare cu hârtia în mână, dinamovistul este primit de medicul care l-a operat, profesorul Omer Tașer: „Captan făcut burta!”. Apoi „captan” este urcat pe un pat și „chinuit” din nou. „ E bine, acum trebuie să te întorci jos, încă două ore și vorbim mâine să vedem ce program facem”. La 34 de ani, „captan” nu și-a pus banderola în cui, o vrea din nou pe braț, iar pentru asta trebuie să-și „repare” piciorul drept.
Peste două luni ar putea reveni. ReÂcuperarea merge bine. E sportiv ascultător Omer Tașer, medic Acibadem
„Mai joc doi sau trei ani”
„Cap de Zmeu” crede că lui Dinamo îi va fi greu să se bată la campionat, asta pentru că în Liga 1 sunt echipe care au investit mult mai mult După Țălnar și Mulțescu, Munteanu admite la rândul lui că Dinamo a avut un lot subțire
Cum decurge recuperarea la două luni după ce te-ai accidentat? Bine. Am fost la control, iar genunchiul răspunde bine. Sunt la jumătatea timpului, iar în două luni, două luni și jumătate sper să revin pe gazon. Am început și alergările, fac câte două antrenamente pe zi, dar important este să nu te grăbești.
După ce ai primit verdictul medicilor, te-ai gândit că poate fi sfârșitul carierei tale? De ce să mă gândesc? Pentru că am 34 de ani? Nu, la piciorul celălalt am avut aceeași accidentare și știu ce trebuie să fac. Sunt optimist.
Cât vrei să mai joci? Mai am contract cu Dinamo un an, vreau să-l duc la final. Joc atât timp cât o să mă simt în stare, cred că încă doi sau trei ani.
Cum e fără minge? În sala de forță ești ca un robot. Trebuie să fii serios, să faci totul ca la carte pentru că recuperarea este la fel de importantă precum operația. E greu să nu dai trei luni cu piciorul în minge, pentru un fotbalist este un chin, dar asta e situația. Am un program pe care trebuie să-l urmez cu strictețe.
Cum a fost sezonul trecut? (oftează) Greu. Am avut multe probleme, financiar a fost greu în perioada de iarnă. Dar trebuie să fim sinceri, am avut un lot subțire. Ă‚sta este adevărul, nu trebuie să ne mințim. Totuși, cu puțin noroc am fi putut obține o poziție mult mai bună, dar au intervenit accidentările…
Crezi că vă puteți bate la titlu? E greu. Sunt echipe care au băgat mai mulți bani, iar pentru a câștiga titlul ai nevoie de investiții. Cupa cred că e un obiectiv pe care putem să-l abordăm mai ușor.
Obiectivul lui Dinamo este o clasare pe pozițiile 1-4, e conform cu realitatea? Dacă rămânem în actualul format și nu pleacă jucători, cred că este abordabil. Un salariu de 2.000 de euro este normal la un club ca Dinamo? Pentru tinerii care termină contractul și vor să vină la Dinamo, spun că e ok. Restul, mă abțin.
Cum a ajuns Dinamo să lucreze cu Acibadem Dinamo și Acibadem au încheiat un parteneriat încă de anul trecut, când vechea conducere a clubului a primit mai multe pliante ce prezentau serviciile oferite de clinica din Turcia.
Spialul din Turcia e considerat unul din cele mai bune din lume, în probleme de medicină sportivă și recuperare, iar contractul s-a dovedit a fi unul extrem de avantajos pentru Dinamo. După încheierea parteneriatului, mai mulți fotbaliști care activează în „Ștefan cel Mare”, inclusiv de la echipele de tineret și juniori, au beneficiat de serviciile clinicii din Turcia.
În România, Acibadem lucrează și cu CFR Cluj.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER