REPORTAJ VIDEO | FCSB va avea una dintre bazele de top ale Europei! Se pune accent pe academia clubului. Mai multe terenuri de antrenament decât Ajax, stadion de Liga 2 și două suprafețe de joc pentru competiții UEFA

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 27 poze
  • Pentru prima dată de la inaugurarea bazei din Berceni, FCSB a permis accesul unei publicații în toate zonele destinate jucătorilor. ProSport a realizat un tur complet al complexului aflat în incinta fostei fabrici Arcom. Lucrările la baza de antrenament a echipei nu sunt nici pe departe încheiate. Valoarea complexului se ridică, doar până în acest moment, la cel puțin două milioane de euro. Întreg proiectul este administrat de George Becali și Vasile Geambazi.

Momentan, FCSB dispune de două terenuri de antrenament (pentru juniori și seniori), ambele cu iarbă naturală. Se lucrează de zori la construirea a încă 9 terenuri de antrenament! Ajax Amsterdam dispune de 10 terenuri de antrenament, deci FCSB le-ar lua fața olandezilor, cel puțin la numărul de suprafețe. Oficialii vicecampioanei își doresc să construiască în Berceni unul dintre cele mai dotate complexe din Europa. Cele două terenuri deja existente au costat aproape 450.000 de euro, iar după finalizarea tuturor terenurilor, investiția se va ridica undeva la 2,5 milioane de euro. Întreținerea terenurilor este destul de costisitoare, au recunoscut oficialii FCSB. Pentru un singur teren, gruparea roș-albastră plătește lunar circa 5000 de euro.

Baza FCSB, care este deja casa echipei de seniori, va găzdui în viitor și echipa a doua a clublui dar și juniorii din academie. În ultima perioadă au fost organizate selecții de către echipa lui Gigi Becali, în vederea completării loturilor de juniori. 570 de tineri au participat la acțiunea FCSB-ului, dintre care numai șapte au fost păstrați! Vicecampioana dorește o restructurare a academiei, motiv pentru care a angajat un nutriționist care se va ocupa de juniori. De asemenea, au fost aduși mai mulți antrenori și jucători din țară. „În cadrul academiei vor activa unii dintre cei mai buni antrenori din țară. Am aduși juniori de la Iași, Alba Iulia, Satu Mare, Bacău și Bistrița”, au dezvăluit oficialii clubului.

În exclusivitate pentru ProSport, reprezentanții FCSB au recunoscut că intenționează să construiască un stadion cu o capacitate de 1500 de locuri. Arena va fi destinată echipei secunde, de la care se așteaptă promovarea în Liga 2. O dorință ceva mai îndrăzneață ar fi negocierea cu Metrorex pentru construirea unei stații de metrou la centura Bucureștiului. Astfel, suporterii ar putea să ajungă mult mai ușor la bază. Desigur, proiectul reprezintă pentru moment doar o dorință a clubului. Cât despre stadionul din cadrul bazei, nu se știe exact când va fi inaugurat, prioritare fiind pentru moment terenurile de antrenament. Din totalul de 11 suprafețe de pregătire, două vor fi sintetice, urmând a se încerca omologarea lor de către UEFA. FCSB are în plan ca pe viitor să organizeze competiții continentale de juniori la baza din Berceni.

Jucătorii FCSB au șansa de a se pregăti într-o sală de forță echipată cu cele mai bune aparate de pe piață. În construcția respectivă s-au investit în jur de 250.000 de euro. Fiecare jucător aflat în lot are bicicletă proprie, costul uneia fiind de 5000 de euro! „Se investesc foarte mulți bani în acest complex pentru că se dorește performanță. Jucătorii sunt extrem de încântați de ceea ce au găsit aici”, au declarat surse din cadrul FCSB. Pe lângă sală de forță, bazin și terenuri de antrenament, roș-albaștrii au amenajat separat un teren destinat pentru recuperarea jucătorilor accidentați. Ovidiu Kurti se ocupă de jucătorii FCSB-ului ce au suferit accidentări grave, cum ar fi cazul lui Lucian Filip. Pe lângă fotbaliștii din grădina proprie, Ovidiu Kurti se ocupă și de jucătorii altor echipe, dar și de fostul dinamovist, Marius Alexe! „Jucătorii au aici cele mai bune condiții de recuperare. Nu aveam de ce să-l refuzăm pe Marius Alexe, chiar dacă a jucat la Dinamo. Sunt jucători de 16-17 ani care au suferit ruptură de ligamente și se recuperează la noi. Încercăm să ajutăm cât putem de mult pe oricine vine aici.” 

Vestiarul echipei este îmbrăcat în culorile clubului, roșu și albastru. Din vestiar poți intra direct la saună, la sala de masaj sau la bazin. Printre locurile lui Alibec și Niță, am întâlnit trei juniori ce se jucau cu mingea, cu gândul că într-o zi își vor vedea numele pe unul dintre locurile respective. Puștii FCSB-ului tocmai se întorseseră de la o competiție, unde au terminat pe locul 1. Antrenorul grupei de juniori proaspăt învingătoare, este Ispas Cojocaru, tatăl portarului Valentin Cojocaru. În vârstă de 21 de ani, Valentin Cojocaru a fost împrumutat de FCSB la Crotone în sezonul trecut.

Camerele în care sunt cazați jucătorii sunt duble, fiecare având pe perete un tablou ce întruchipează o performanță a echipei Steaua. De exemplu, în camera numărul cinci am regăsit un cadru cu Helmuth Duckadam și Emeric Jenei, ridicând Cupa Campionilor Europeni la Sevilla. Într-o altă cameră am văzut echipa Stelei din sezonul 1988-1989. Milan învingea gruparea roș-albastră în finala Cupei Campionilor în sezonul respectiv, scor 4-0, pe Camp Nou. Marco Van Basten și Ruud Gullit au marcat pentru italieni, fiecare cu câte o „dublă”.

În cadrul bazei va fi construit și un hotel de cinci stele unde vor fi cazați jucătorii de la prima și a doua echipă. Pentru moment, seniorii și juniorii împart același spațiu de odihnă. După finalizarea hotelului, juniorii și seniorii vor sta separat. În baza FCSB-ului există 524 de locuri de cazare pentru toți jucătorii legitimați la clubul din Capitală. Pe lângă sportivii FCSB, în incinta fostei fabrici Arcom există și un cămin pentru persoane nevoiașe. Oamenii respectivi sunt susținuți din punct de vedere financiar de către patronul echipei, George Becali.

Publicat: 27 06. 2017, 10:01
Actualizat: 27 06. 2017, 10:54