Reset total! Granzii din Liga 1 au transferat tineri de milioane de euro. Cum arată primul ’11’ al puștilor români
Cluburile din Liga 1 par să își îndrepte din nou ochii spre tineri. Chiar dacă juniorii români au avut în ultimul timp rezultate mai degrabă modeste (ultimul exemplu este egalul „reușit” de naționala U21 în compania modestei selecționate a Insulelor Feroe), lipsa banilor i-a determinat pe patronii din Liga 1 să abordeze o strategie cel puțin pe hârtie sănătoasă, care poate, pe termen lung, să le ofere satisfacții financiare, dar și performanță.
Vremurile în care în fotbalul românesc veneau străini cu un background îndoielnic, pe salarii extrem de mari, s-au dus. Noua politică, implementată cu succes de Hagi la Viitorul, are priză tot mai mare în rândul conducătorilor. Formația „Regelui” le-a arătat tuturor că se poate, astfel că Steaua, Dinamo, Vaslui sau Rapid se vor baza în viitor pe puști fără experiență, dar extrem de talentați.
„Proiectul Negoiță”: tineri cu salarii mici și bonusuri de performanță
Din punct de vedere al interesului pentru jucătorii de perspectivă, Dinamo este lider detașat. Revoluția promisă de Negoiță a început, cei mulți dintre ‘senatorii de drept’ din sezonul trecut urmând a lăsa locul unor jucători care pot crește. Clubul din Ștefan cel Mare are unul dintre cele mai bune centre de copii și juniori din țară, în permanență acesta producând tinere talente. Dacă până acum, juniorii „câinilor” primeau extrem de rar șansa de a se afirma, acest sector va reprezenta un punct central în noul proiect.
De asemenea, Dinamo a reușit să îi înregimenteze deja pe Marian Savu (20 ani) și Mamadou Camara (22 ani), ambii de la Unirea Câmpina, dar și pe Enoch Balotelli (20 ani), fratele celebrului Mario, Asanovic (21 ani), Hasanovic (22 ani), Lazăr (23 ani) sau Boutadjine (24 ani).
Din păcate pentru clubul din Ștefan cel Mare, problemele financiare pe care le întâmpină acționarul au cauzat pierderea a trei jucători de mare viitor. Rotariu (17 ani) nu a putut fi cumpărat definitiv, prețul cerut de Iancu fiind considerat exagerat, în timp ce Neacșa (21 ani) și Ionuț Șerban (17 ani) au fost deturnați din drumul spre Dinamo în ultimul moment. Toți trei au luat calea Vasluiului, semn că Adrian Porumboiu – cel mai potent finanțator din fotbalul românesc – a înțeles că pentru performanță nu sunt suficienți banii. Deși anunța că este tentat să renunțe, ultimele mutări indică faptul că moldovenii au la rândul lor un plan bine gândit, pe termen mediu și lung.
Steaua: Iancu și Stanciu rezolvați, urmează Chițu
Grație colaborării excelente cu Viitorul, Steaua a reușit în iarnă să îl transfere pe Gabi Iancu (19), pentru ca apoi să îl înregimenteze și pe Nicușor Stanciu (Vaslui). În ultimele zile, oficialii din Ghencea au intrat în linie dreaptă în ceea ce privește negocierile cu Hagi pentru Chițu (22 ani), astfel că roș-albaștrii – care au oricum o formație cu o medie de vârstă scăzută – vor avea în lot câțiva dintre cei mai în vogă tineri români.
Strategia campioanei a fost influențată, e adevărat, și de noua competiție organizată de UEFA în paralel cu Champions League: fiecare dintre echipele care vor califica în Ligă vor trebui să aibă o echipă secundă, cu jucători până în 21 de ani, care să evolueze într-o competiție adiacentă.
Și Rapid se baza, chiar dacă în Liga a doua, pe o formație formată în mare parte din puști. Copos e aproape să cedeze clubul din Grant, iar noii investitori vor pune bazele unui proiect solid, care să promoveze tinerele talente pe care giuleștenii le au deja în curtea proprie.
11-le ideal format din tinerii din campionatul intern
Cojocaru (Steaua) – Ionuț Șerban (Vaslui), Toșca (Viitorul), Crețu (Poli Iași), Bălașa (Viitorul) – Neacșa (Vaslui), Iancu (Steaua), Lazăr (Dinamo) Stanciu (Steaua) – Chițu (Viitorul), Ciolacu (Rapid)