„Centrare Ezequias și Pancu înscrie din nou. 2-0 pentru Rapid, al doilea gol pentru atacant în acest joc, după ce în etapa trecută tot el înscrisese în meciul cu Petrolul!”. Tonul vorbelor lui Bogdan Cosmescu din comentariul meciului Rapid – Concordia – Vorba Dolce, mult aduce – era mult mai alert, chiar spre entuziast. În ședința de sumar de ieri, colegul Teo Udrea și-a pus și a pus o întrebare care a dus și la apariția acestui material: „Are România un fotbalist cu calitatea și experiența lui Pancu în perspectiva meciului cu Franța? Nu ar fi el o soluție?”.
Suntem cu toții martorii unei povești frumoase, așa cum numai fotbalul poate produce, iar rolul nostru, al jurnaliștilor de presă scrisă, este, printre altele, acela de a aduce amănunte relevante, de a integra o realizare de 2-0 într-o realitate existentă.
Ultimele trei goluri ale Rapidului îi aparțin, așa cum reușitele sale au adus șase din cele nouă puncte pe care le-a acumulat echipa. Acestea sunt cifre. De fapt, ca să prezentăm întreg contextul, trebuie să amintim de alte nouă puncte și trei goluri pe care Pancu le-a oferit giuleștenilor pe finalul campionatului trecut și care au echivalat cu calificarea în Europa League. „De ce vă mirați?” Uite de-aia!
Cum de a fost posibil ca din pleiada de jucători de top aduși în această vară de Răzvan Lucescu, remarcatul startului de campionat să fie veteranul Daniel Pancu? „Eu nu știu de ce vă mirați atât. Eu asta trebuie să fac, să marchez. Mă simt foarte bine, sunt în formă, deci…”. Explicația faptului că toată lumea se miră este aceea că numele lui a fost asociat de ani buni aproape exclusiv cu problemele legate de băutură. Declarația făcută de Mircea Lucescu cum că Pancu ar fi întrucâtva dependent de alcool a atârnat greu și nedrept asupra unei întregi cariere.
A mai fost și incidentul nefericit din urmă cu doi ani, când un echipaj de poliție din Iași l-a prins conducând mașina sub influența băuturilor alcoolice și eticheta pusă de senior la supărare a devenit una aproape imposibil de dezlipit. Chiar dacă a mai avut sclipiri în perioada petrecută la Terek Groznîi sau ȚSKA Sofia, realizările sale fotbalistice nu mai constituiau știre. Plus că reperul atunci când se vorbea de fotbalistul Pancu era perioada Beșiktaș (atunci când a bătut de unul singur Chelsea și când Mourinho s-a interesat de el) ori evoluțiile consistente de la naționala României.
S-a refugiat la Vaslui, aproape de Iașiul natal
După apariția episodică în campionatul bulgar, Pancu se refugiase la Vaslui „Fac 50 de minute de la poarta casei mele din Iași până la cantonament. Mai joc un pic și gata”, spunea Pancu. Era o confesiune blazată pe care el o făcea apropiaților. A încercat să coabiteze cu Lopez Caro: „Din ce știu, înainte de a mă accepta la echipă s-a interesat la Del Bosque (n.r.-tehnicianul campioanei mondiale l-a avut elev pe Pancu la Beșiktaș) cum sunt ca jucător”. Una peste alta, chiar și după venirea lui Hizo, Pancu nu s-a acomodat: „Nu își găsea locul. Era nervos, irascibil plus că personalitatea sa deranja celula braziliană de la Vaslui și era o permanentă stare de conflict acolo”, povestea un apropiat.
Pancu a hotărât că își datorează un alt final de carieră. „Nu am voie să ies pe ușa din spate! Trebuie să arăt tuturor ceea ce eu știu. Nu sunt terminat, iar Daniel Pancu nu reprezintă un fost jucător bunicel pe la începutul anilor 2000”. „Ia să te videm băi Țuică ce poți!”
Momentul declicului a fost la un meci amical al Vasluiului, atunci când Pancu a auzit o voce din tribună: „Ia uitie-l și pi ăsta. Mai trăiești, mă? Plâng nepoții pe acasă și tu tot pi teren. Ia mă Țuică să te videm”. Fotbalistul povestea unui amic: „Mi-am dat seama atunci că joc fotbal de o grămadă de timp, dacă deja lumea mă percepe ca pe un bunic. Plus că am zis să îi fac pe oameni să se convingă că asta cu băutura e legendă! Mai ales că eu nu beau tării și în orice caz nu am făcut vreodată ceva înainte de meci!” Giuleștiul a fost locul în care se simțea cel mai bine și unde era așteptat necondiționat.
La început a fost acceptat cu neîncredere și în numele trecutului, apoi oamenii de acolo au început să își dea coate: „Nu e chiar terminat! Mai poate. Ce fotbalist ar fi putut fi!”. Meciurile din finalul sezonului trecut, atunci când, numit interimar, Marian Rada a decretat că echipa începe cu el, i-au făcut pe cei care inițial se îndoiau că se poate vorbi despre Pancu la prezent să își schimbe poziția și să își aroge merite: „Am spus eu că e fotbalist?!”.
Rada: „E într-o formă fizică excelentă”
Deja după trei etape în sezonul 2011-2012, se vorbește despre Pancu la viitor. Poate chiar la echipa națională. „Nu m-ar găsi nepregătit o convocare! Nu mi-ar fi teamă, nu aș avea emoții. Aș încerca să fac ce știu mai bine. Să joc fotbal!”. În criză de lideri în teren, Victor Pițurcă ar putea apela la un fotbalist de mare experiență. Cu atât mai mult cu cât cei doi au mai lucrat de-a lungul timpului. De altfel, atacantul rapidist a fost ultima oară la o acțiune a lotului național în 2005, atunci când România antrenată de Victor Pițurcă a pierdut cu 2-0 în Olanda. „Ar face față fără probleme. E un jucător complet, asta se știe, aflat într-o formă fizică excelentă. O spun parametrii pe care Daniel i-a avut în teste”. Este declarația poate subiectivă a lui Marian Rada, argumentată însă de cifrele timpilor scoși de fotbalist la antrenamente. În primăvară au existat informații că Răzvan Lucescu a intenționat și el să îl cheme la meciul cu Bosnia, dar accidentarea fotbalistului de la partida cu Steaua a împiedicat revenirea.
Tată de fată, însurat și iar golgheter
Puse cap la cap, mărturiile despre comportamentul lui Pancu în teren și afara lui din ultima perioadă explică forma fotbalistului care a împlinit cu mai puțin de o săptămână în urmă 34 de ani… Pancu și-a regizat revenirea în cele mai mici amănunte. A mers la sală în vacanță și de două ori pe zi, și-a făcut ordine în priorități și prieteni. Un rol decisiv l-a avut soția sa, Mihaela. Nașterea fetiței acum câteva luni l-a făcut să spună în glumă: „Abia acum, ca tată de fată, conștientizez ce înseamnă responsabilitatea adevărată!”. Seria evenimentelor fericite din viața sa au culminat cu ceremonia religioasă a căsătoriei în aceeași zi cu botezul Mariei Victoria. „S-a schimbat totul în viața mea. În bine. În pauza competițională mi-am luat și alt număr pe tricou (n.r.- 11). Am vrut să fie o schimbare și aici. Să fie ceva nou, să simt un alt început. Nu am mai jucat la nicio echipă de club cu 11. Doar la națională…”.
Precedent. Palermo a fost convocat de Maradona pentru preliminariile Campionatului Mondial din Africa de Sud. Trecuseră 10 ani de la ultima lui selecție la națională și avea 36 de ani. A marcat un gol important pentru Argentina în ultimul minut al meciului cu Peru (3-2), gol care a asigurat prezența „pumelor” la CM. În Africa de Sud a marcat împotriva Greciei, devenind cel mai bătrân marcator al Argentinei la un Campionat Mondial. L-a depășit la acest capitol chiar pe Maradona.
„Daniel Pancu e fantastic. Are ambiția și determinarea unui jucător de 22 de ani”, Răzvan Lucescu, antrenor Rapid
185 de meciuri a jucat vârful de 34 de ani în străinătate. Pancu a jucat de-a lungul timpului pentru Cesena (Italia), Beșiktaș (Turcia), Bursaspor (Turcia), Terek Groznîi (Rusia) și ȚSKA Sofia (Bulgaria)
61 de goluri a înscris Pancu pentru Rapid în cele cinci perioade diferite când a evoluat în Giulești în cele 156 de partide
27 de selecții are Daniel Pancu la națională, ultima prezență printre tricolori fiind în urmă cu șase ani în eșecul din deplasare contra Olandei (2-0)
9 goluri a marcat atacantul pentru echipa națională, dintre care și două „duble” cu Ucraina și Andorra
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER