Revolta, în regia lui Stan!** 3 pași simpli prin care i-a făcut pe steliști să-și recapete pofta de a „devora” adversarii
„Ilie este un om care știe ce înseamnă spiritul Stelei. Dacă va reuși să le imprime și băieților asta, atunci vom face performanță”, spunea Edi Iordănescu. „Principalul” roș‑albaștrilor a pus la punct un program fără precedent la Steaua ultimilor cinci ani, scopul final fiind acela de a-i motiva pe unii fotbaliști care, în opinia sa, au suficientă valoare. Cele trei planuri prin care „atacă” Ilie Stan sunt gata. Primul examen: meciul de duminică, cu FC Vaslui.
1. Marcaj strâns la propria echipă
Prima parte a sistemului gândit de antrenor a constat în apropierea staffului tehnic față de fotbaliști. După ce Roni Levi a fost criticat pentru că prefera să transmită mesajele și indicațiile prin secunzi, Ilie a vrut să remedieze situația. Astfel, la fiecare antrenament a avut grijă ca toți fotbaliștii să fie în preajma antrenorilor. În timp ce el conducea ședințele împreună cu Edi Iordănescu, Gabi Mărgărit făcea alergări cu Răduț și Galamaz, portarii erau în grija lui Dumitru Costică, iar preparatorul fizic lucra cu cei aflați în convalescență.
2. „Treziți-vă, jucați la Steaua!”
„Trei goluri Wesley și două Adailton. Show Vaslui!”. „Sânmărtean e noul star de la echipa națională”. „Atacul moldovenilor e letal!”. Sunt doar câteva dintre titlurile din presa scrisă și din TV pe care Ilie Stan le-a lăsat să ajungă la urechile propriilor fotbaliști. Metoda a dat roade, întrucât jucătorii roș-albaștri s-au revoltat. „Noi jucăm la Steaua, avem două steluțe galbene deasupra stemei, noi avem 23 de titluri. De ce se vorbește numai despre Vaslui?”, s-a auzit din vestiar. „Jucătorii par să fie pe aceeași lungime de undă cu mine, cred că i-am trezit și își dau seama că joacă la cel mai mare club din țară”, le-a declarat Ilie Stan apropiaților după ultimele antrenamente de la Mogoșoaia.
3. Team building, nu cazarmă
Adept al metodelor clasice de control al fotbaliștilor, Ilie Stan nu a procedat la fel și la Steaua. Conștient că are de-a face cu jucători cu personalitate, „Iliesta” a preferat să mascheze programul strict sub denumirea de team building. Practic, fără să își dea seama, roș-albaștrii și-au petrecut majoritatea zilelor în cantonament. Astfel s-au creat noi prietenii la Steaua, iar fotbaliști considerați a avea probleme de atitudine, precum Gardoș, Răduț sau frații Costea, au fost asimilați mai ușor de grup.