Rivalitate soră cu ura

Povestea începe în 1973 și se alimentează cu evenimente spectaculoase timp de 32 de ani. Mâine seară va fi un nou episod.

La începutul anilor ’70, Universitatea Craiova începuse să conteze în fotbalul românesc. Echipa de atunci închegase cele cinci județe ale Olteniei într-o enclavă alb-albastră. În vara lui 1973 s-a consumat evenimentul care a dat naștere la curentul anti-Dinamo. Unul dintre actorii principali în acele evenimente, fostul fundaș dreapta Victor „Fonfo” Niculescu, își amintește: “Jucam cu CFR Cluj, la Craiova. Cei de la CFR au venit și ne-au implorat să nu îi batem rău. I-am învins cu 2-0. La rândul nostru, i-am rugat să nu se predea la Dinamo. Mai mult, pentru că ei erau într-o situație dificilă, i-am lăsat să se pregătească în cantonamentul nostru. Noi am stat acasă, iar ei în locul nostru, dar ne-au trădat. S-au dus la Dinamo în ultima etapă și au luat bătaie exact cu cât trebuia să câștige dinamoviștii titlul , 4-0! Ne-am dat seama de trădare abia câteva săptămâni mai târziu, când CFR Cluj a plecat într-un turneu în RFG. Dinamo, pentru că le-a oferit titlul, le-au cedat turneul clujenilor. Cine putea pleca în acele vremuri în RFG?”. În acel moment, Universitatea Craiova a primit de la poetul Adrian Păunescu supra-numele „Campioana unei mari iubiri”.
 
„Asociam Dinamo cu represiunea”
 
Rivalitatea a crescut și a fost întreținută, în următorii 10 ani, de performanțele sportive ale celor două echipe, care s-au luptat pentru supremație în fotbalul autohton și au scris istoria României în cupele europene. „Campioana unei mari iubiri” a lăsat locul Craiovei Maxima, cea mai bună echipă a Băniei din istorie. Spre finalul anilor 80, atunci când opresiunea sistemului comunist s-a accentuat, Craiova a devenit un fel de haiduc. Suporterii olteni asociau Dinamo cu Miliția și Securitatea, apropiați ai Științei din acea vreme dezvăluind faptul că jucătorii erau chiar șantajați de Securitate înaintea meciurilor directe. „Toți fotbaliștii din generația mea au fost crescuți anti-Dinamo din primul an de juniorat. Asociam Dinamo cu sistemul de represiune, iar echipa noastră cu libertatea și spiritul rebel al studențimii”, explică Pavel Badea, fotbalist exponențial al Științei.  
 
Nețoiu, omul negru
 
Anii 90 au fost liniștiți, însă odată cu preluarea Universității de Gigi Nețoiu, în 2000, situația s-a transformat dramatic. Circumspecția cu care a fost primit ca dinamovist a devenit ură  în momentul în care l-a cedat pe Claudiu Niculescu la Dinamo. „Comandantul” a ajuns în vara lui 2002 să-i vândă echipa lui Dinel Staicu, pentru a scăpa de revolta izbucnită în Bănie.
 
Acțiunile lui Gigi Nețoiu:
 – l-a cedat pe Claudiu Niculescu la Dinamo, apelând la o inginerie. I-a trecut acestuia în contract o clauză conform căreia dacă nu îi plătea în decurs de câteva zile o sumă de bani devenea liber de contract. Cum atacantul n-a primit banii, a semnat cu Dinamo în aceeași zi în care a devenit liber.
– Universitatea nu a câștigat nici măcar un punct cu Dinamo în cei doi ani în care Gigi Nețoiu a fost patron
– a vrut să mute echipa la București și a comandat un echipament alb complet, iar sponsorul și numărul de pe spatele tricourilor erau roșii.
– în ultima etapă a sezonului 2001-2002, Craiova lui Nețoiu trimitea titlul în „Ștefan cel Mare”. Înjurată de un stadion întreg, Universitatea a câștigat atunci cu 2-1 confruntarea cu FC Național.
 – A plecat de la Craiova cu aproape tot lotul de jucători, cei mai importanți fiind Stoican, Bărcăuan, Grigorie, Domocoș, Burcă. Singurul care l-a refuzat pe „Comandant” a fost Marius Sava.
 
Din lac în puț
 
Urmașul lui Gigi Nețoiu, Dinel Staicu, nu a fost cu nimic mai presus decât predecesorul său. În cei trei ani cât a stat la echipă, Staicu a reușit „performanța” să retrogradeze Universitatea, pentru prima oară în istoria clubului. De asemenea, inspirat de „modelul Nețoiu”, Staicu i-a vândut la Dinamo, înainte să se retragă de la echipă, pe Guso, Daouda, Moți, Pleșan și Ilie Iordache. Următorul patron, Adrian Mititelu, a mai găsit la Craiova doar trei jucători: Ovidiu Dănănae, Paul Curteanu și Nicușor Bănică.
 
 
„Dinamo fura și și în deceniile care au urmat! Și anul 1974, când am cucerit noi campionatul, Dinamo a umblat cu prostii!”
Victor „Fonfo” Niculescu, fost jucător Craiova
 
"Rivalitatea între Craiova și Dinamo s-a născut din cauza sistemului communist. Miliția era considerată un organ de represiune iar Dinamo era echipa Miliției"
Rodion Cămătaru, fost jucător Craiova și Dinamo
 
"Acest fenomen s-a născut probabil în 1973, când ne-au furat titlul, iar anul următor era să pățim la fel. Ulterior s-a accentuat. Eu eram prieten cu mulți jucători dinamoviști, însă pe teren publicul ne transmitea trăirile și deveneam cei mai mari dușmani. Rivalitatea era uriașă”
Ilie Balaci, fost jucător Craiova și Dinamo
 
"Ura față de Dinamo a fost generată de sistem. La Craiova, toți părinții și toți antrenorii de juniori îi educau pe copii în acest spirit, al rivalității de moarte cu echipa Miliției"
Pavel Badea, fost jucător Craiova
 
"Când am terminat armata, și Steaua și Dinamo trăgeau de mine. Însă eu am simțit că trebuia să mă întorc să joc la Craiova. Nu aș fi putut merge atunci la Dinamo. Gestul din 2002, când am semnat cu ei, a fost o greșeală"
Gică Popescu, fost jucător Craiova și Dinamo
 
"Rivalitatea asta este dintotdeauna. Pe vremea noastră, pe noi, jucătorii, ne ambiționa ideea să dovedim că suntem mai buni ca ei. Asta ne mobiliza. Iar vuietul tribunei nu făcea decât să ne înrăiască mai rău"
Aurică Beldeanu, fost jucător Craiova
 
„L-am refuzat pe Gigi Nețoiu în 2002 pentru că așa simțeam, că nu pot lăsa Craiova pentru Dinamo. Deși în Ștefan cel Mare era vorba de bani mult mai mulți și de perormanță, am ales să rămân”
Marius Sava
 
 
2 victorii a obținut Craiova în fața lui Dinamo în ultimii 10 ani, 3-1 în mai 2003 și 2-0 în aprilie 2009
 
 

 

Publicat: 31 07. 2009, 08:05
Actualizat: 31 07. 2009, 08:09