România, TERFELITĂ‚ de New York Times:** „Jucătorii sunt vânduți precum carnea în măcelărie!” ULUITOR: Bălgrădean, la un pas de a fi transferat pe țevi de gaze

Fotbalul românesc face din nou subiectul unei analize dure făcute de jurnaliștii din Occident. De această dată, România a intrat în atenția reputatului cotidian „The New Times”, care vorbește în termeni duri despre practicile din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic.

Sub titlul „Piața de carne din România”, americanii vorbesc despre piața transferurilor ca despre o măcelărie, unde jucătorii sunt marfa: „În fereastra de transferuri, fotbaliștii profesioniști defilează și sunt vânduți precum carnea în măcelerie. Pentru mulți, metafora încetează aici, nu și-n România”, își încep americanii materialul.

În continuare, facem o sinteză cu cele mai importante idei care au șocat Vestul:

-demiterea lui Bogdan Stelea din funcția de antrenor al Astrei în direct la TV și înlocuirea lui cu Gigi Mulțescu, cel care se afla în platou: „Vorbim despre o tactică de a pune la pământ un fost jucător care a fost component al Generației de Aur a țării sale”, notează cei de la „New York Times”

-transferul fundașului Marius Cioară de la UTA la Regal Horia contra a 15 kilograme de carne: „Acesta este cel mai recent exemplu al pieții cărnii din fotbalul românesc”, scriu americanii. Întâmplarea datează însă din 2006, iar jucătorul a preferat atunci să se retragă și să meargă la muncă în Spania decât să îndurej batjocura pentru tot restul vieții sale

-transferul lui Cristi Bălgrădean de la Minerul Lupeni la Jiul Petroșani pentru o rețea de țevi de gaze în valoare de 200.000 de euro. Primarul orașului din Valea Jiului justifica atunci: „Minerul este o echipă susținută din fonduri publice, deci facem toate transferurile în interesul comunității”. Afacerea nu s-a mai realizat însă, Bălgrădean ajungând în cele din urmă la FC Brașov

– Eșecurile – „România este într-o fază de reconstrucție, cu echipa națională care n-a reușit să se califice la ultimele trei Cupe Mondiale și nici la Europeanul care s-a desfășurat în acest an. În plus, în ultimii cinci ani România a avut mereu câte o reprezentantă în grupele Champions League, însă niciodată n-a reușit să treacă de această fază”, mai scriu americanii

-Corupția – „Comunismul a luat sfârșit în 1989, dar asta nu a echivalat cu un boom în calitatea vieții. În timp ce România stagnează, oamenii suferă din calității inferioare a vieții și corupției la nivel guvernamental. Fotbalul stagnează în aceste condiții.”

-colaborarea lui Gică Popescu cu fosta Securitate: „Jucători talentați precum Gică Popescu erau folosiți ca informatori de Securitate, care a terorizat populația înainte de Revoluția. Guvernul de atunci controla tot în fotbalul românesc”

Steaua și Dinamo sunt prezentate modurile în care cele două echipe au fost susținute în perioada comunistă, cluburi care au fost protejate de aparatul de conducere de atunci

-CFR Cluj – „Steaua și Dinamo au fost provocate de apariția unei fețe noi în fotbalul românesc, CFR Cluj, întoarsă de la moarte de omul de afaceri româno-maghiar Arpad Paszkany, care a catapultat-o direct în Liga Campionilor. Cu suportrul financiar al lui Paszkany, Cluj a luat titlul în sezoul 2007-2008, devenind prima echipă din afara capitalei care ia titlul, după 17 ani. De când a preluat clubul, Paszkany a fost foarte vocal în ceea ce privește eradicarea corupției din campionat. Problemele au continuat în ciuda atitudinii lui Paszkany, care a fost privit o paranoia în acel circ”

-Arestarea lui Vasile Avram – „fostul șef al arbitrilor a fost arestat în 2011 pentru că a luat mită pentru a pune anumiți arbitri la diferite meciuri. A fost eliberat două luni mai târziu și Astra i-a oferit funcția de secretar general al clubului, completând povestea unui circ complet”

În concluzie, cei de la New York Times notează: „În România, sistemul e la pământ, dar schimbarea nu va veni rapid. Progresul va continua să fie blocat până când mentalitatea națională despre corupție va dispărea. S-ar putea să fim nevoiți să așteptăm o vreme”

Publicat: 24 08. 2012, 19:57
Actualizat: 24 08. 2012, 20:47