ProSport a reușit să pătrundă în culisele arestării lui Cornel Penescu. Conform unor surse demne de încredere din apropierea anchetei, procesul care a avut drept deznodământ arestarea patronului piteștean a fost unul de o secretomanie extremă. Motivul? Faptul că Penescu ar fi putut fi pus în gardă de oficialitățile orașului în orice moment, existând pericolul ca acesta să facă dispărute mai multe probe care ar fi periclitat mersul anchetei.
Afaceri dubioase
De la început trebuie reamintit faptul că omul de afaceri din Pitești a intrat în vizorul DNA din cauza modului în care efectuat activitățile de business de zi cu zi. Cităm una dintre surse: „Pe adresa DNA Pitești au apărut mai multe sesizări în legătură cu anumite nereguli în afacerile lui Penescu. De la acestea n-a mai fost decât un pas până la descoperirea unui întreg lanț de infracțiuni economico-financiare”. Până acum, nu se știa decât că Penescu ar fi beneficiat de clemența lui Cristian Libertatu, de la OPC Pitești, în cazul unor mărfuri expirate. Evident, conform procurorilor, în schimbul anumitor sume de bani. Conștient că nu lucra tocmai cu legea în mână, patronul lui FC Argeș nu și-a luat nicio măsură de precauție. Motivul îl aflăm mai jos, de la aceleași surse judiciare.
„Baron local e puțin spus!”
E clar că Penescu nu credea că i se va întâmpla ceva. O altă sursă demnă de încredere a continuat firul poveștii argeșeanului: „El credea că-i are pe toți la mână. De la primar, la șeful Poliției, SRI-ul și Garda Financiară. Era un cerc vicios acolo. N-aveam probe să le dovedim, dar știam tot ce se discută în oraș. Dacă s-ar fi aflat ceva mai din timp, atunci totul era compromis. Avea timp destul să șteargă toate dovezile pe care noi le-am descoperit ulterior. Se credea un fel de Dumnezeu acolo. Baron local e puțin spus!”. Pornind de la aceste date, procurorii DNA Pitești, în strânsă colaborare cu cei de la București, au demarat procedura de filare și anchetare a lui Penescu. Totul, în cel mai mare secret.
Polițiștii au aflat cu zece minute înainte de descindere
DNA Pitești și sediul central de la București s-au temut foarte mult că Penescu ar putea fi avertizat de cineva apropiat lui și că, astfel, ancheta ar fi fost compromisă. „În aceste cazuri, se lucrează după un anumit tipar menit să asigure securitatea operațiunii. Polițiștii detașați la noi află cu zece minute unde trebuie să plece, iar pe drum li se explică ce trebuie să caute acolo unde merg cu percheziția. Nu avem mascați, ca în alte cazuri televizate, iar despre incursiunile noastre presa află destul de târziu”, a mai adăugat una dintre surse.
Penescu vorbea despre 5-6 telefoane
M
ergând pe metoda interceptărilor telefonice, DNA Pitești a dat dintr-una într-alta. Adică a ajuns la încercările repetate de mituire din partea lui Penescu către arbitri, șefi de arbitri ori observatori FRF. „A fost de ajuns să prindem un fir, pentru că după aceea totul a mers ca uns. Penescu, așa cum am mai spus, nu credea că va fi prins. El vorbea de pe cinci sau șase telefoane și nu știa că poate fi ascultat și de pe cartele pre-pay!”. Conform acelorași surse, problema „mită pentru arbitri” este cea mai puțin gravă în dosarul lui Cornel Penescu, cele legate de afaceri având o pondere mult mai mare în dosarul DNA.
Cum era filat Făcăleață
Â
Liviu Făcăleață, omul de încredere al lui Penescu în chestiunea abordării arbitrilor, era urmărit pas cu pas de procurorii DNA Pitești. O sursă din lumea fotbalului a povestit că înaintea meciului dintre CS Otopeni și FC Argeș (1-1) din retur ar fi mâncat împreună cu piteșteanul undeva în Ploiești. Întâmplător sau nu, la o masă apropiată, un cuplu avea îndeletniciri cel puțin ciudate. „El se tot juca pe laptop, iar ea butona întruna la mobil. Pe moment, mi-au atras atenția, e adevărat, dar nu i-am băgat în seamă. Ulterior, după ce a izbucnit tot scandalul, i-am recunoscut pe lângă Penescu și Făcăleață, atunci când erau duși la declarații. Erau oamenii de filaj cei doi care îmi atrăseseră atenția”, a povestit omul de fotbal.