Judecătoria Găești a decis, miercuri, că omul de afaceri Ioan Niculae, care execută din aprilie o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare, în dosarul „Mită la PSD”, poate fi eliberat condiționat, hotărârea nefiind însă definitivă, anunță MEDIAFAX.
Dacă Ioan Niculae va câștiga și apelul, vestea ar putea reprezenta un veritabil balon de oxigen pentru liderul Ligii 1, în condițiile în care giurgiuvenii se confruntă cu mari probleme financiare.
Astra risca depunctarea în campionat din cauza unei datorii de 50.000 de euro către o firmă de impresariat, sumă achitată însă în ultima clipă.
Tot din cauza datoriilor acumulate de Astra – inclusiv către jucători (restanțe salariale sau prime) – UEFA a decis blocarea sumei de 660.000 de euro ce ar fi trebuit să fie virată în conturile giurgiuvenilor ca urmare a participării în preliminariile Europa League.
A scris 5 cărți în cele șase luni petrecute în arest
Instanța Judecătoriei Găești a admis astfel propunerea de liberare condiționată a lui Ioan Niculae, formulată de Comisia de specialitate din cadrul Penitenciarului Găești.
„Dispune liberarea condiționată a condamnatului Niculae Ioan de sub puterea mandatului nr. 1693/2015 emis de Judecătoria București Sector 1, în baza sentinței penale nr. 1043/2013, dacă nu este reținut sau arestat în alte cauze”, se arată în decizia de miercuri a instanței.
Hotărârea nu este definitivă, putând fi contestată de procurori la Tribunalul Dâmbovița.
În 22 septembrie, Tribunalul Dâmbovița a respins o solicitare a lui Ioan Niculae de eliberare condiționată, considerând că cererea este nefondată. Judecătorii de la Tribunalul Dâmbovița a menținut astfel o decizie din 31 august, prin care Judecătoria Găești i-a respins omului de afaceri cererea de eliberare condiționată.
În motivarea deciziei din 31 august, magistrații Judecătoriei Găești arată că omul de afaceri Ioan Niculae nu a fost eliberat condiționat deoarece perioada scurtă petrecută în închisoare nu a convins instanța că s-a îndreptat.
Magistrații au motivat că Ioan Niculae îndeplinește doar una dintre condițiile eliberării condiționate, astfel că nu poate fi admisă solicitarea sa de eliberare condiționată.
„Concluzionând, potrivit articolului 59 si următoarele Cod penal (1969), pentru a putea beneficia de liberare condiționată condamnatul trebuie să îndeplinească două condiții: (1) să execute o perioadă minimă din durata pedepsei și (2) să dea dovezi că s-a îndreptat și se poate integra în societate„, se arată în motivare.
Pedeapsa lui Niculae este de 914 zile, iar pentru a putea cere eliberarea condiționată, acesta trebuia să execute o treime, respectiv 304 zile. Acesta a stat după gratii însă aproape 7 luni (aproximativ 200 de zile).
Avocatul omului de afaceri declara că acesta merită să fie eliberat după ce, în cele cinci luni de detenție, a scris cinci cărți. Cărțile semnate de Ioan Niculae sunt în domenii precum agricultura și chimia, în care de altfel omul de afaceri are investiții. Două dintre volume se intitulează „Bioetanolul, combustibilul viitorului” și „Valorificarea energetică a biomasei”.
Rămâi pe www.prosport.ro pentru mai multe detalii
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER