Sandu cere legi pentru blaturi, dar „stăm binișor”
FRF a fost sesizată în nenumărate rânduri de UEFA sau de presă în legătură cu meciurile trucate din primele două divizii. Reacția lui Sandu de ieri: „Stăm binișor!”
Realitatea fotbalului românesc în câteva exemple relatate de presă: patronul clubului Voința Sibiu și-a obligat fotbaliștii să facă blaturi pentru a plăti salariile și cantonamentele. Doi jucători de la Callatis Mangalia și-au pierdut mașinile lăsate gaj unori interlopi după ce nu au reușit să le livreze acestora rezultatul dorit pentru pariuri. Jucătorii de la Severin au fost văzuți în casele de pariuri unde au pus sume importante pe faptul că în următorul lor meci va fi cel puțin un cartonaș roșu. Întâmplător sau nu, Neacșa a primit două „galbene” în 20 de minute. Procurorii au prezentat stenogramele unori discuții pe care interlopul Sorin Udrea le-a avut cu mai mulți oameni din fotbal, printre ei și Ianis Zicu, în care aceștia discutau despre pariuri și meciuri aranjate.
FRF a primit o listă de 19 meciuri suspectate de a fi fost aranjate pentru pariuri!
Toate aceste lucruri s-au petrecut în ultimul an și jumătate în fotbalul nostru, iar scuza Federației – for care, în cel mai fericit caz, începe anchete superficiale – a fost mereu aceeași: „Nu avem un cadru legal și nici mijloacele autorităților pentru a face anchete”.
În realitate, nu stĂ‚m binișor!
Ieri, la prânz, Mircea Sandu a mers la Senat pentru a ține o cuvântare în fața membrilor Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport. Dorința șefului FRF exprimată în fața senatorilor a fost aceea ca fraudarea competiției sportive pentru pariuri să devină, așa cum se întâmplă în multe alte țări europene, faptă penală cu pedepse pe măsură. „În Franța, de pildă, a apărut deja o lege. Rusia, chiar dacă nu e în UE, a introdus în Codul Penal sancțiuni drastice, Danemarca are un sistem foarte bun…”, a început Sandu să explice situația la nivel continental. „La ora actuală, în România, nu există un caz concret de pariuri ilicite care să fi fost descoperit. Pe undeva stăm binișor”, a continuat șeful FRF confundând incompetența și nepăsarea cu lipsa unei probleme reale. În accepțiunea celui care conduce fotbalul nostru, situații grave au alții, nicidecum noi: „Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în Germania și așa mai departe trebuie să oprim granița, să nu intre și la noi”.
Tutorial pentru senatori: Blaturi 1.1
Cel care în urmă cu patru ani anunța misterios că știa dinainte la ce diferență de goluri avea să se termine un meci din Liga I le-a ținut senatorilor și o scurtă lecție, curios de bine documentată, despre blaturi: „Sunt jucători care de șase luni nu și-au mai luat salariile. Dacă vine cineva la ei cu 2.000 de euro și le spune să ia un cartonaș galben… că acum se pariază pe tot felul de lucruri. Sunt foarte multe elemente pe care se poate paria”. În final, problema: „Avem în regulamentele noastre sancțiuni și trebuie să le corelăm și cu cele penale”.
Exemple legislative din Europa
Bulgaria: de la unu la șase ani de închisoare. Amenzi de la 1.000 la 7.500 de euro
Cipru: de la unu la trei ani de închisoare. Amenzi până la 1.700 de euro
Grecia: închisoare până la șase luni. Amendă maximă de 6.000 de euro
Polonia: până la opt ani de închisoare
Italia: până la trei ani de închisoare și amendă maximă de 25.000 de euro
Când se pariază masiv pe un scor de 7-5 sau pe minutul unui cartonaș, acel meci e scos de la pariuri, iar UEFA ne sesizează pentru a începe o anchetă
Mircea Sandu, președinte FRF