Sandu: „Șapte membri ai CEx au votat Liga I cu 18 echipe, unul a fost pentru 17”
Președintele FRF, Mircea Sandu, a declarat, într-o conferință de presă, că în ședința de sâmbătă șapte membri ai Comitetului Executiv al forului au votat pentru un sistem cu 18 echipe în Liga I în sezonul 2013/2014, iar unul a votat pentru 17 formații.
„După luări de cuvânt ale majorității membrilor Comitetului Executiv am supus la vot numărul de echipe: din opt membri, șapte au votat pentru 18, un vot a fost pentru 17. Apoi s-a trecut la prezentarea criteriilor de departajare: criteriul sportiv, criteriul de licențiere… La propunerea lui Costin (n.r.-Dumitru Costin), cu șapte voturi pentru și unul împotrivă, Comitetul Executiv a aprobat desfășurarea unui baraj la Ploiești între Concordia, echipă fără criteriul sportiv, și Rapid, fără criteriul de licențiere, sâmbătă, la Ploiești, la ora 21.00″, a spus Mircea Sandu.
Președintele FRF a precizat că în cazul în care meciul nu se va putea desfășura la Ploiești, se va căuta altă variantă: „Dacă nu vom încerca o altă soluție, poate chiar în București”.
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal (FRF) a decis, în ședința de sâmbătă, ca în ediția 2013/2014 a Ligii I să participe 18 echipe, Rapid și Concordia Chiajna urmând să dispute, în data de 13 iulie, un baraj de menținere.
Comitetul Executiv al FRF a hotărât ca în primul eșalon să participe 18 formații, după ce, în această săptămână, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a dat dreptate clubului Universitatea Cluj, care a contestat deciziile instanțelor Sistemului Național de Licențiere al FRF, de a nu-i permite să evolueze în Liga I. După decizia TAS, în Liga I erau 17 echipe care îndeplinesc criteriile sportiv și de licențiere.
Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a susținut un sistem cu 18 echipe pentru a evita o diminuare a sumei care revine anual cluburilor din vânzarea drepturilor TV.
Cluburile Rapid și Universitatea Cluj, aflate în insolvență, nu au primit licența pentru Liga I din partea Sistemului Național de Licențiere din cadrul FRF, dar îndeplinesc criteriul sportiv, clasându-se la finalul sezonului trecut pe locurile 8, respectiv 12. Rapid nu s-a mai adresat TAS deoarece Tribunalul București a amânat până în septembrie pronunțarea în ceea ce privește planul de reorganizare a societății care administrează clubul.
În schimb, grupările Concordia Chiajna și CSMS Iași au primit licența, însă au retrogradat din punct de vedere sportiv, terminând ediția trecută a Ligii I pe pozițiile 15, respectiv 17. Pe locul 16 s-a clasat CS Severin, echipă care nu a primit licența și care a retrogradat în același timp, iar pe locul 18 a fost Gloria Bistrița. Din liga a II-a au promovat patru echipe, toate având licență pentru primul eșalon.
Președintele FRF, Mircea Sandu, a anunțat, săptămâna trecută, că toate echipele care au retrogradat sportiv sau pe criteriul neîndeplinirii condițiilor de licențiere ar trebui să fie pregătite pentru a evolua în prima ligă sezonul următor. El a precizat atunci că o comisie formată din angajați ai LPF și FRF caută soluții legale pentru rămânerea sistemului competițional cu 18 echipe, până la ședința Comitetului Executiv al FRF din 6 iulie.