Șapte ani, dar nu în Tibet, ci la Timișoara! Proiectul unei săli polivalente de peste 3000 de locuri a înghețat în timp și în birocație. Nimeni nu știe când va fi gata
Octombrie 2010. Universitatea Politehnica din Timișoara a început construcția unei săli de sport, care urma să devină casa handbaliștilor echipei alb-violete. De atunci, „pe fir” a intrat și primăria din Capitala Banatului, sala a mai „crescut” ca număr de locuri și urma să fie o polivalentă modernă, dotată cu video-box. Doar că lucrurile au mers mai degrabă prost și acum, la mică distanță de stadionul „Dan Păltinișanu”, în spatele Liceului cu Program Sportiv Banatul, sala rămâne înghețată în timp și, cel mai probabil, nu va fi gata nici anul viitor! Mai mult, pentru ca proiectul să continue, se așteaptă o Hotărâre de Guvern.
Sala, concepută inițial ca una strict pentru handbal, s-a „transformat” după vizita fostei baschetbaliste și președinte a Federației Române de Baschet, Carmen Tocală, la Timișoara. Pe atunci, președinte Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, Tocală, a promis într-o conferință de presă, din 21 noiembrie 2012, că la Timișoara se va ridica o sală polivalentă de 14.000 de locuri, din banii Guvernului. Mai mult decât atât, Capitala Banatului primea găzduirea grupei României la Eurobasket Women 2015. Ei bine, la începutul anului 2013, visul frumos s-a spulberat, deoarece Guvernul nu a adăugat pe lista de investiții o sală modernă la Timișoara.
Soluția alternativă la mega-proiectul lui Tocală, micuța sală UPT
Autoritățile locale au găsit însă o soluție de compromis, românească, în câteva luni. Deoarece sala Universității Politehnica din Timișoara bătea pasul pe loc, din lipsă de fonduri, primăria a devenit partenera instituției de învățământ superior, urmând să contribuie cu jumătate din investiția totală și să fie co-proprietar.
De altfel, tot atunci, la început de 2013, s-a modificat puțin proiectul, pentru o capacitate de peste 3.000 de locuri, s-a hotărât să fie o sală polivalentă în locul unei doar pentru handbal, și s-a stabilit termen de finalizare 30 iunie 2014. Fatalitate însă, deoarece firma executantă, Marrati-Euroconstruct, a intrat în insolvență. La un moment dat, societatea a rămas cu doar șapte angajați, iar zile întregi la sala de pe strada Aurel Păunescu Podeanu nu era țipenie de muncitor.
Eurobasketul s-a ținut la vechea Sală Olimpia, iar construcția s-a mutat de pe șantier la tribunal
În condițiile date, grupa României la Eurobasket Women s-a jucat în Sala „Constantin Jude”, fosta Olimpia (dată în folosință în 1969), după unele cosmetizări chiar ușor forțate. Până la urmă, UPT a „rupt pisica-n două” și s-a dus să anuleze contractul semnat după o licitație în instanță. Firma Marrati-Euroconstruct a refuzat să părăsească șantierul, dar instanța a dat dreptate Universității.
De altfel, UPT se mai judecă și acum cu societate, pentru banii pierduți cu tergiversările. La sală nu ar mai fi foarte multe de lucru. Fațada nu este finalizată, mai trebuie montată cortina de sticlă de deasupra scărilor, ar mai fi ceva de lucrat la acoperiș, trebuie montată video-boxul și desigur, făcute finisajele interioare. Proiectul nu poate continua însă până nu se dă o Hotărâre de Guvern.
Timișoara riscă că nu aibă nici în 2018 o nouă sală pentru meciuri de baschet, handbal, volei sau futsal
Proiectul trebuie să treacă printr-o comisie interministerială în care sunt implicate și, între altele, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, deoarece suma totală nu se „încadrează” în limitele pentru un Ordin de Ministru.
„UPT a depus documentația necesară. În 2007, când s-a demarat proiectul, pentru investiție era suficient un Ordin de ministru. Acum lucrurile s-au schimbat și nu se poate fără o Hotărâre de Guvern pentru o asemenea investiție. Noi avem o autorizație de construcție valabilă până în luna septembrie anul viitor, dar am cerut deja alta de la primărie, pentru că nu vrem să fim în situația să avem constructor și să nu mai avem autorizație. Eu aș vrea să fie sala gata la 1 ianuarie 2019, dar pare imposibil”, spune prorectorul UPT, Daniel Dan.
Până atunci, echipele de handbal, baschet, futsal și volei ale orașului se „înghesuie” în Sala „Constantin Jude”. Cele care nu au avut loc, precum echipele de volei CSU UVT sau UVT Agrolandm joacă la Sala Universității de Vest, una destul de mică, din tablă, și cu o înălțime care face ca unele mingi să sară din tavan. Echipa de prima ligă de baschet masculin Timba vrea să se mute la Buziaș, stațiunea balneară aflată la câțiva kilometri de Timișoara, unde sala este omologată, dar așteaptă încă un aviz ISU.