Șase concluzii după Steaua – ASA Târgu Mureș 0-1. Deciziile catastrofale din iarnă, cauza dezastrului Stelei. Cum a adus Zicu 19 puncte mureșenilor și de ce Chipciu, Tănase și Țucudean nu pot evolua la fel de bine față de anii trecuți
Colapsul Stelei este rezultatul unor decizii incredibile luate de managementul echipei în iarnă, atunci când diferența față de ASA Târgu Mureș era de 13 puncte. Greșelile inimaginabile pentru un club de o asemenea importanță au transformat-o pe ASA în lider, cu două puncte în fruntea clasamentului, cu cinci etape rămase de jucat, în condițiile în care Steaua e în scădere importantă de formă. În schimb, mureșenii au câștigat meciul de miercuri, scor 1-0, cu ajutorul lui Mureșan, N”Doye și Zicu, un nucleu de veterani, cu sute de meciuri în Liga 1, care pot reuși cea mai mare surpriză din istoria Ligii 1. Care sunt, însă, cele mai importante concluzii care se pot desprinde după acest meci?
Strategia din iarnă, momentul zero al colapsului
Când Steaua se afla la o diferență de 13 puncte în fața lui ASA Târgu Mureș, campioana ultimelor două sezoane era relaxată. Cu Petrolul scoasă din ecuație și Astra schimbând antrenori pe bandă rulantă și cu restanțe financiare, steliștii au crezut, cu siguranță, că vor câștiga campionatul. Probabil că nici nu s-au gândit că mureșenii au vreo șansă. Altfel nu se explică greșelile de amatori făcute în această pauză de iarnă. E adevărat, exodul masiv și aducerea unor jucători ratați poate trece drept un rebranding interesant, un plan bine gândit pentru accederea în Liga Campionilor. Dar când în locul lui Szukala, Sânmărtean și Keșeru vin Tamaș (accidentat, contract reziliat cu Watford, echipă care a promovat în Premier League), Țucudean (un singur gol în aproape 20 de meciuri la Charlton, în liga secundă engleză) și Guilherme (rezervă de lux la Greuther Furth), atunci ai o problemă! Meci de meci, Steaua a șchiopătat, dar a reușit să câștige suficiente puncte cât să se creadă campioană. Ghinion, însă! ASA a reușit unul dintre cele mai bune retururi din istorie – 10 victorii și 2 egaluri până acum – și a anulat handicapul, ba chiar s-a distanțat la două puncte în fruntea campionatului. Probabil că pentru Steaua e deja prea târziu să corecteze din mers aceste probleme.
Steaua pierde și din cauza lipsei suporterilor
Este dezolant să vezi doar 15.000 de spectatori pe Arena Națională la un meci care, teoretic, decide campioana. Abandonată de suporteri din cauze clare – pierderea mărcii, vânzarea jucătorilor, jocul slab – Steaua a fost umilită în tribune de o mână de fani mureșeni. Să auzi „campionii, campionii” pe teren propriu din partea suporterilor unei echipe care abia a promovat în Liga 1 este o rușine inimaginabilă pentru o echipă care se mândrește cu 5 milioane de fani în România și, contrar așteptărilor, încă e polul de interes din campionat, meciurile sale având cea mai mare audiență. Tot conducerea este de vină și aici, pentru că presiunea fanilor ar fi putut face echipa oaspete, în ciuda experienței sale, să cedeze aici. Să anunți bilete de 75 și 30 de lei la tribuna II este o nebunie și a îndepărtat fanii de stadion, în condițiile în care inelele II și III nu au fost deschise, iar meciul s-a încheiat la 23:25, spectatorii neavând mijloace de transport în comun cu care să se întoarcă acasă.
Momentele de bucurie ale lui Chipciu și Tănase din turul campionatului sunt extrem de departe
Cum au dezamăgit Chipciu și Tănase exact când era mai mare nevoie de ei
Plătit cu 30.000 de euro pe lună, Alexandru Chipciu nu își justifică absolut deloc acești bani. Dacă Sânmărtean avea un salariu similar, mijlocașul de 34 de ani – unde s-a mai văzut, oare, ca cel mai mare salariu să fie încasat de un jucător la apusul carierei? – merita pe deplin această sumă, pentru că a avut 3 goluri și 12 assist-uri în prima parte a sezonului, în doar 14 meciuri în Liga 1. Vă întrebați, oare, care sunt cifrele lui Chipciu? Ei bine, șeptarul Stelei are doar 3 goluri și 6 pase decisive în 21 de meciuri! Adică Chipciu a contribuit la un gol al Stelei la fiecare 186 de minute. Sânmărtean? La un gol la 74 de minute! Diferența este, așadar, mai mare decât durata unui meci! În acest moment, omul de la care se așteaptă cel mai mult la Steaua este într-un blocaj clar. Nu mai are curaj să dribleze, oferă doar pase greșite, și nu are acea scânteie care poate pune în mișcare un angrenaj gripat.
Celălalt mijlocaș de la care se așteaptă salvarea Stelei nu stă nici el mai bine. Cristi Tănase nu are niciun dribling pe care fundașii adverși să nu-l fi învățat, e mai simplu să alegi un număr câștigător la 6/49 decât să intuiești un șut periculos al decarului Stelei, care nu a contribuit decât la opt reușite în acest campionat – 4 goluri și 4 pase de gol. Iar dacă până acum, Tănase putea fi apreciat pentru travaliul său, de data aceasta a greșit incredibil la golul marcat de Zicu. E inadmisibil pentru un jucător cu experiența lui Tănase, care are 219 meciuri în tricoul Stelei să îl „uite” în asemenea hal pe cel mai bun jucător al lui ASA. Practic, forma slabă a celor doi lideri ai Stelei costă enorm echipa lui Gâlcă, echipă care se vede la un pas să piardă titlul, după ce a dominat autoritar sezonul.
Toate cele cinci goluri marcate de Zicu în acest campionat au venit în retur
Zicu a adus 19 din cele 32 de puncte din retur ale lui ASA
Dacă Tănase și Chipciu dezamăgesc meci de meci, Ianis Zicu trăiește o a doua tinerețe la ASA Târgu Mureș. Ironic, Zicu, unul dintre cei mai talentați jucători din ultimii 30 de ani ai României, a sărbătorit golul contra Stelei ridicându-și tricoul pentru a-și arăta fizicul. De multe ori, mijlocașul a fost ironizat pentru că este plinuț, iar kilogramele în plus sau, dacă nu, forma fizică se văd într-un sprint cu adversarii, Toșca reușind să îl umilească într-un astfel de sprint. Dar ce pierde la sprint, Zicu va câștiga în execuții sau plasament. Cifrele lui Zicu – 5 goluri și 5 assist-uri în acest sezon – nu uimesc și sunt chiar din liga lui Chipciu sau Tănase. Însă e important și când vin aceste reușite. Zicu a marcat în victoriile cu FC Brașov (1-0), FC Botoșani (2-1), CSU Craiova (2-1) și Steaua (1-0). Chiar dacă cu Botoșani și Craiova, mijlocașul a înscris primul gol, importanța acelor reușite e de netăgăduit, golul cu Craiova fiind o adevărată bijuterie. Adăugând assist-urile cu CSMS Iași (1-0), Pandurii (2-1) și CFR Cluj (2-2), un calcul matematic arată că Zicu a fost responsabil pentru 19 puncte din cele 32 câștigate de ASA în acest retur.
N’Doye și Mureșan au dominat mijlocul terenului aproape 70 de minute, atât cât au rezistat fizic
Răutatea lui Mureșan și N’Doye, decisivă. ASA a câștigat meciul la mijloc
Bourceanu a făcut un nou gest de lehamite după ce a fost schimbat în minutul 60 de Costel Gâlcă, dar decizia tehnicianului stelist a fost cea potrivită. Mijlocașul central al Stelei greșise deja nouă pase, exclusiv cele care au fost încercate în direcția porții mureșene. Forma lui Bourceanu aduce aminte de sezoanele 2010-2011 și 2011-2012, când fostul jucător al Oțelului și al Timișoarei era huiduit meci de meci de suporteri. E clar că jucătorul se gândește doar la comeback-ul pe care îl va avea la Trabzonspor, însă e greu de crezut că turcii îl vor juca în această formă. Aici a fost, de fapt, și locul unde ASA a câștigat meciul.
2-3 a fost raportul șuturilor pe poartă la meciul Steaua – ASA Târgu Mureș
Înainte de meci, Liviu Ciobotariu a avut emoții mari în privința celor doi mijlocași centrali pe care îi va folosi în sistemul 4-2-3-1. Mureșan avea probleme la metatarsian, în timp ce N’Doye avea probleme musculare. „Joc cu orice preț”, i-a transmis Mureșan lui Ciobotariu, iar fostul jucător al CFR-ului a fost aproape ireproșabil. Nu s-a hazardat aproape deloc cu mingea la picior, iar în ultima oră a meciului a fost liderul din fața unei apărări experimentate, care s-a descurcat excelent. Nici senegalezul de 37 de ani nu a făcut un meci rău, deși, prin definiție, a arătat oboseala mult mai clar, încercările sale ofensive producând greșeli de care steliștii n-au putut profita. Colegul Cristian Scutariu a remarcat excelent încă din prima repriză că cei doi mijlocași centrali ai oaspeților au fost „răi”, transmițând sentimentul și colegilor, acesta fiind principalul ingredient care a dus spre o victorie a lui ASA. În concluzie, mijlocul Prepeliță-Bourceanu a pierdut duelul cu Mureșan și N’Doye, un eșec neașteptat, care a dus și la rezultatul de pe tabelă.
George Țucudean nu a marcat decât trei goluri în tricoul Stelei în 578 de minute jucate în Liga 1
Țucudean, mână moartă în atacul Stelei
Pare dură o critică adresată lui George Țucudean, însă și atacantul are partea sa de vină pentru acest eșec. E drept, fostul vârf al lui Dinamo a fost izolat între două linii extrem de solide ale lui ASA Târgu Mureș, însă cifrele sale sunt destul de slabe pentru un atacant cu pretenții. Din patru dueluri aeriene cu Bejan și Marius Constantin, Țucudean nu a câștigat decât unul singur. În plus, eficiența sa a fost slabă, ratând singurele două ocazii importante (reluare slabă, din voleu în minutul 46, reluare din cădere pe lângă în minutul 54). A dat doar trei pase bune care au putut fi valorificate de coechipieri, fiind surprins și de două ori în ofsaid. În condițiile în care Keșeru a marcat un gol la 101,5 minute, iar Țucudean un gol la 192 de minute, adică o nouă diferență de un meci întreg, diferența e clară.