„Sclavi”! Alassane Toure, fostul jucător al Astrei, aduce în prim-plan un tablou dezastruos: „Nu aveam unde să ne antrenăm. Jucătorii au făcut chetă pentru pneuri de iarnă la autocar și au stat în aeroport pentru că avionul nu era plătit”

Fundașul francez Alassane Toure (25 de ani) a acordat un interviu cotidianului francez L’Equipe, în care critică dur situația de la Astra Giurgiu, formație cu care a semnat la începutul lui septembrie și cu care și-a încheiat contractul o lună și jumătate mai târziu

  • În interviul publicat azi în ediția tipărită a L’Equipe, Toure dezvăluie cum echipa nu avea teren de antrenament, sală de forță și cum nocturna se stingea în timpul antrenamentelor
  • Francezul de 25 de ani îi numește pe jucătorii români „sclavi” pentru că aceștia acceptă să nu primească salariile și pentru că au acceptat tratamentul dur impus de patron și fosta conducere
  • Toure relatează că jucătorii au stat trei ore în aeroport pentru că Niculae nu plătise charterul care urma să îi ducă în Scoția pe giurgiuveni

Alassane Toure este unul dintre jucătorii interesanți care au trecut prin fotbalul românesc în ultimii ani. Om de bază la Lens în sezonul precedent, când echipa din Nordul Franței a promovat în Ligue 1, Toure și-a încheiat conturile cu formația antrenată de Antoine Kombouare imediat după promovare și a căutat un nou angajament. A dat probe la Derby County, unde managerul Steve McClaren a fost extrem de încântat de el, dar jucătorul nu s-a înțeles asupra contractului cu șefii echipei engleze. De aici, Toure a fost ochit de Petrolul, care a fost la un pas să semneze cu Toure, dar salariul de 7.500 de euro a fost prea mic pentru pretențiile francezului de 25 de ani. Iar când Astra i-a oferit 12.500 de euro pe lună plus 40.000 de euro la semnătură, așa cum ProSport a anunțat din septembrie, Toure n-a mai stat pe gânduri și a semnat cu echipa giurgiuveană.


Toure (stânga) a fost schimbat la pauză în dezastrul cu CFR Cluj, eșecul, scor 1-4, fiind startul căderii Astrei din această toamnă

„Nu aveam teren de antrenament, sală de forță… Luminile se stingeau în timpul antrenamentului”

În teorie, transferul trebuia să fie unul excelent pentru Astra, având în vedere că Toure putea juca atât fundaș dreapta, cât și fundaș central. În practică, însă, Toure nu a jucat decât 225 de minute, evoluând în doar trei meciuri pentru Astra. Iar la mijlocul lunii octombrie, adică la mai puțin de o lună și jumătate, francezul și-a reziliat contractul cu echipa giurgiuveană. Știrea nu a fost oficializată de clubul de la malul Dunării, trecând neobservată. Dar sâmbătă, cotidianul L’Equipe a publicat un interviu incendiar cu fostul jucător al Astrei, care a criticat dur situația de la Giurgiu, dar mai ales pe patronul Ioan Niculae.

„Ce am văzut acolo… Mă bucur că am experimentat asta la 25 de ani, când pot să-mi dau seama ce vreau și ce nu vreau. Ei bine, asta nu-mi mai doresc niciodată”, a început Toure, care și-a continuat tirada. „Cu ce să încep? Păi, în primul rând, clubul s-a mutat imediat după ce am semnat eu. Ne antrenam la București, la Clairefontaine-ul local (n.r. – Clairefontaine e baza de pregătire a naționalei Franței), iar apoi ne-am mutat la Giurgiu, fără vreo explicație. De fapt, am înțeles imediat că echipa nu are propriul centru de pregătire. Astfel, făceam două ore cu autocarul până la Giurgiu, unde ne antrenam. Erau scene incredibile: nu aveam teren de antrenament, nu aveam sală de forță, nocturna se stingea în timpul antrenamentului… Sunt doar detalii, dar rămân bine întipărite în minte, te șochează”.


Alassane Toure (stânga) s-a declarat șocat de condițiile pe care le-a găsit la Giurgiu

„Am făcut chetă pentru pneuri de iarnă”

Evident, patronul Ioan Niculae nu putea lipsi din peisajul apocaliptic descris de Toure. Prezentat de L’Equipe drept cel mai bogat român, cu o avere de 1,1 miliarde de euro, Niculae e identificat de Toure drept principalul vinovat pentru aceste episoade nedorite: „A transformat Astra în propria jucărie. În opinia lui, crede că există Real Madrid, Barcelona și apoi Astra Giurgiu. Spunea că își plătește jucătorii, dar aceștia pierd. E incredibil”. Dar dezvăluirile lui Toure nu se opresc aici. Francezul a ajuns în momentul în care jucătorii nu erau plătiți cu lunile la Astra, iar o parte din ei au făcut grevă, amenințând că nu se urcă în avionul care trebuia să îi ducă la Cluj, pentru meciul contra CFR-ului, în care Toure a ieșit în minutul 46.

2 trofee are Astra în palmares, ambele câștigate în vara lui 2014 (Cupa României și Supercupa României, ambele în fața Stelei)

Am ales Astra pentru posibilitatea de a juca în Europa League, dar și pentru aspectul financiar. Am greșit. Ce să vă mai spun? Într-o zi, președintele echipei (n.r. – Dinu Gheorghe) a urcat în autobuz și ne-a cerut să facem chetă pentru a plăti un set de pneuri de iarnă pentru autocar. În altă zi, autocarul nu mai avea combustibil, iar jucătorii au stat trei ore în parcare. Eu aveam mașina mea închiriată și am putut să ajung la antrenament fără probleme. Când au mers la Glasgow, să joace contra lui Celtic, au stat câteva ore bune în aeroport pentru că charterul care trebuia să îi transporte nu fusese plătit”, spune Toure, care îi caracterizează pe jucătorii români drept sclavi, care nu se răsculau împotriva acestor probleme, singurii care luau atitudine fiind străinii, exact „efectivul cosmopolit” de care vorbește L’Equipe în deschiderea articolului.


Elefantul împăiat al lui Niculae a ajuns în L’Equipe

Până la urmă, Toure nu a mai suportat, și a reziliat contractul cu gruparea giurgiuveană. „Am înțeles că nu voi putea progresa aici. Mi s-au cerut 15.000 de euro să reziliez contractul, ne-am înțeles la doar 5.000 până la final. E o experiență. Elliot Grandin, alt francez, știe și el ce se întâmplă. Spre exemplu, clubul nu i-a plătit de șase luni mașina închiriată. Dar până la urmă e o experiență, iar cum dorința mea nu e să îmi omor cariera, am decis să plec”, spune Toure în încheierea interviului acordat jurnalistului Hugo Delom. În continuarea articolului, un alt jurnalist de la  L’Equipe, David Fioux, realizează o caracterizare aproape perfectă a fotbalului românesc: „Dacă Ioan Niculae poate plăti 60.000 de euro pentru a împăia un elefant, jucătorii nu sunt cu salariile la zi. Nicio echipă nu a scăpat de criză, iar campionatul s-ar putea juca în 12 echipe de la anul, din cauza problemelor financiare”.

Publicat: 13 12. 2014, 15:21
Actualizat: 15 12. 2014, 08:37