Se anunță vremuri grele pentru Liga I! Dragomir este panicat de suma pe care ar putea să o obțină din drepturile TV

-Dragomir spune că televiziunile vor avea în continuare prioritate pentru drepturile TV, dar, în același timp, amenință cu un proiect revoluționar importat din Olanda

-RCS-RDS și Romtelecom sunt dispuse să achiziționeze în continuare drepturile TV, dar cu un contract diminuat de la 100 de milioane de euro la jumătate.

Unde se vede Liga 1, dacă RCS-RDS și Romtelecom nu oferă suma cerută de LPF?

Marți dimineața, la conferința săptămânală pe care o ține la sediul LPF, Dumitru Dragomir a întrerupt pentru câteva secunde veselia generală pentru a-și spune oful. „Grija mea cea mai mare este să obțin bani pentru cluburi din drepturile TV”. Momentul a fost trecut ușor cu vederea, deși, cu doar câteva luni înainte de expirarea contractului cu RCS-RDS și Romtelecom, aceasta este principala preocupare a șefului Ligii. „ O să mă mătrășescă ăștia dacă nu fac rost de bani”, spunea același Dragomir în urmă cu două zile, la Etno TV.

Cât contează banii din drepturi?
Dependența de banii veniți din vânzarea drepturilor TV tinde să fie chiar de sută la sută pentru anumite cluburi din Liga I, iar în medie, sumele de la televiziuni asigură, indiferent de echipă, peste 50% din bugetul anual. „E nevoie de banii ăștia ca de aer”, răspund oamenii de la Ligă atunci când sunt întrebați de subiectul drepturilor. În contextul în care formațiile din campionatul guvernat de Dragomir resimt tot mai mult presiunea financiară, informațiile venite din piața media reprezintă încă o lovitură greu de suportat. Conform estimărilor specialiștilor, drepturile TV pentru Liga I ar urma să scadă cu aproape 50% la sută și, în aceste condiții, cluburile ar mai avea de împărțit doar 50 de milioane de euro în următorii trei ani de contract.

„Nu le mai convine să dea atât de mult!”
RCS-RDS, principalul jucător pe piața drepturilor pentru competițiile sportive din România, a făcut deja un pas în spate. Cabliștii nu au mai reînoit contractul pentru meciurile din Premier League, după ce în august 2010 plăteau 20 de milioane pentru cei trei ani în care au difuzat meciuri din EPL. Acum, după șapte etape trecute, drepturile pentru țara noastră sunt în continuare vacante și nicio altă televiziune nu a reușit să le cumpere. Singura ofertă, făcută de Dolce și Digi împreună, s-a ridicat la 8 milioane, cu 60 la sută mai puțin decât precedentul contract.

Un caz similar poate fi regăsit în cazul Ligii Campionilor la handbal, acolo unde, în asociere cu Romtelecom, RCS-RDS a cumpărat drepturile de transmitere cu jumătate din valoarea contractului precedent, adică aproximativ 200.000 de euro. Dragomir nu este străin de aceste informații și, tot la Etno, a confirmat existența pericolului ca actualii deținători de drepturi să își micșoreze dramatic oferta: „Digi a ajuns la un plafon de abonați și probabil că și-au făcut și cei de acolo un calcul. Dacă ar mai băga încă 100 de milioane, ar mai crește cu foarte puțin și nu le convine să cheltuiască atât de mult”.

Mitică amenință cu olandezii!
Chiar dacă este conștient de faptul că televiziunile nici nu se gândesc să egaleze prețul oferit la precedenta licitație, Dumitru Dragomir susține că a găsit o soluție salvatoare. „Dacă nu iau 100 de milioane de euro, plec de la Ligă”, a spus în nenumărate rânduri președintele LPF. Pusă lângă o altă declarație recentă a sa „dacă îmi scriu memoriile, o să vând cartea în peste un milion de exemplare”, afirmația referitoare la drepturile TV își pierde din greutate și arată doar un optimism greu de susținut de realitate. „M-am uitat și eu în stânga și în dreapta. Rușii n-au făcut bine, ăia n-au făcut bine… până i-am văzut pe olandezi și mi-a venit ideea”.

Concret, federația batavă a lansat în august 2008 un canal propriu, Eredivisie Live, care transmite, inclusiv în mediul online, meciurile din prima ligă, precum și din Cupă și din eșalonul secund. Din acest an, postul este deținut de Fox Sports. Gândurile lui Dragomir sunt îndreptate însă tot înspre televiziuni pentru că, așa cum susțin specialiștii din piața media, un astfel de proiect este greu de implementat în România și, în plus, nu ar genera din start veniturile așteptate de Ligă și de cluburi.  „Prioritate au societățile puternice din România! Dacă nu, atunci ne îndreptăm către altceva, către ceva nou!”.

Șanse infime cu Orange
Pe lângă ideea împrumutată de la olandezi, care pare în acest moment fantezistă, Dragomir speră ca în lupta pentru drepturi să intre și Orange, operatorul de telefonie mobilă care și-a lansat de curând și serviciu de televiziune: „Ar fi o variantă foarte bună pentru noi ca pe piață să apară un nou jucător, probabil că aceasta ar fi salvarea”, spun oamenii de la Ligă. Orange însă nu pare dispusă să investească în sport, având deja o experiență eșuată în Franța, acolo unde a achiziționat drepturile pentru Ligue 1 în schimbul a 203 milioane de euro pe an, și nu a reușit să facă profit.


Dacă Dragomir scoate 100 de milioane, ar trebui să fie clonat. Dar eu nu cred că va mai reuși să obțină banii ăștia
Cristi Borcea, fost acționar Dinamo

Cu siguranță orice club va fi afectat, dar mai întâi trebuie să ne întâlnim într-o Adunare Generală și abia atunci vom vedea ce e de făcut
Ciprian Damian, președinte FC Vaslui 

208 milioane de euro au plătit, în total, televiziunile la precedentele două licitații pentru drepturile TV din Liga I


Schimbare
Vrea 14 echipe în Liga I

Dragomir militează în acest moment pentru reducerea numărului de echipe din Liga I la 14. Pretextul invocat ar fi acela că, odată obținute cele 100 de milioane de euro din drepturile TV, cluburile ar primi mai mulți bani. „Ar fi o medie de 4 milioane pe an pentru fiecare echipă! Campioana ar lua 5 milioane, nu 3,8 cum ia acum!”, a spus, la EtnoTV, președintele Ligii. Această idee pregătește însă și un eventual eșec la licitația din martie 2014. Explică o sursă pentru ProSport: „În cazul în care vin mai puțini bani și reducem numărul echipelor, cluburile rămase vor încasa aproape banii din prezent”.


Dacă societățile de cablu îmi oferă banii pe care i-am avut până acum, e foarte bine. Dacă nu, am două rezolvări pentru această problemă. Sunt acoperit!
Dumitru Dragomir, președinte LPF

Ar afecta mult o astfel de scădere. Sunt convins că vor scadea salariile la noi în echipă pentru că o mare parte din bugetul nostru vine de la televiziuni. Impactul va fi direct în aproape toate celelalte bugete ale echipelor.  
Narcis Răducan, director general Oțelul


 

Publicat: 09 10. 2013, 09:23
Actualizat: 09 10. 2013, 13:19