Se judecă după noul Cod
Motivul îl reprezintă principiul aplicării legii care favorizează inculpatul. În proiectul pentru noul Cod Penal, retușarea definiției de funcționar e cheia care îi oferă avantaj lui Gigi Becali în dosarul „Valiza”. Articolul 175, alineatul 2 prevede că funcționar este „persoana care exercită o activitate pentru care a fost învestită de o autoritate publică”. În acest caz nu poate fi vorba de fotbaliștii Universității, pentru că aceștia au fost angajați pe societatea pe care funcționa clubul, nefiind plătiți direct de acționarul majoritar al grupării, Primăria Cluj.
Mai mult, articolul 288, cel care se referă la luarea de mită, , susține ideea lansată de Becali: „Stimularea unor jucători pentru a juca mai bine nu e corupție”.
Noul Cod Penal trebuie să treacă de Parlament până pe 15 mai, fiind nevoie și de aprobarea președintelui Băsescu. Din momentul în care va intra în vigoare, dosarul „Valiza” va fi judecat după acest Cod, după principiul aplicării legii care favorizează inculpatul. Primul termen în procesul care îl are ca principal inculpat pe Becali e programat pe 18 martie.
Au început drumurile la tribunal
Patru dintre cei opt învinuiți în deja faimosul dosar „Transferurile”, Victor și Giovanni Becali, Gigi Nețoiu și Mihai Stoica (foto), s-au prezentat ieri la Tribunalul București pentru primul termen.
Pentru că reprezentanții cluburilor de fotbal din dosarul „Transferurile” nu au fost citați corect, magistrații au decis să amâne pentru 23 martie procesul, spre nemulțumirea președintelui Unirii Urziceni, Mihai Stoica. „Să se judece odată!”, a declarat Stoica, cercetat pentru transferurile lui Arhire și Florin Cernat de la Oțelul Galați la Pohang Steelers și, respectiv, Dinamo.
De la termenul de ieri au lipsit în schimb Gică Popescu, Jean Pădureanu, George Copos și Cristi Borcea, toți fiind puși sub urmărire penală în acest caz.
Â
Articolele din noul Cod Penal cu implicații în cazul „Valiza”
Art. 175 Funcționar
(1) „Funcționar” este persoana care exercită, permanent sau temporar, atribuții care îi permit să ia decizii, să participe la luarea deciziilor sau să influențeze luarea acestora în cadrul unei persoane juridice care desfășoară o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat.
(2) De asemenea, este considerat funcționar în sensul legii penale persoana care exercită o activitate pentru care a fost învestit de o autoritate publică și care este supusă controlului acesteia.
Art. 288 Luarea de mită
(…)
(2) Fapta prevăzută în alin. (1) săvârșită de una dintre persoanele arătate în art. 175 alin. (2) constituie infracțiune numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.
Â