Seara în care Chipciu a devenit „Fiară”. Steaua – Pandurii 3-0, un meci în care „șeptarul” a avut un aport important în câștigarea Cupei Ligii

  • Steaua a câștigat Cupa Ligii, după 3-0 cu Pandurii
  • Chipciu a reușit un gol și un assist în meciul care s-a desfășurat miercuri seara pe Arena Națională
  • FCM Bacău și Gloria Bistrița au cucerit precedentele Cupe ale Ligii, în 1998, respectiv 2000

Gâlcă și Edi Iordănescu s-au duelat miercuri seară, pe Național Arena, pentru obținerea primului trofeu din cariera lor de antrenor, Cupa Ligii. Ultimul dintre ei nu promitea spectacol și parcă a avut gura aurită. Cele două echipe au fost departe de agresivitatea pozitivă etalată în ultimul joc de campionat, de la Târgu Jiu, unde gorjenii au câștigat cu 3-1.

Cu multe probleme de lot, părea dificil ca Iordănescu să învingă a doua oară echipa pe care a spus că o poartă în suflet. Nici dacă Gâlcă a apelat la jucătorii de rezervă pentru acest joc. Dar Steaua are lot pentru două echipe, iar când înlocuitorii titularilor se numesc Tamaș, Latovlevici, Neagu și Iancu, atunci slabe speranțe să obții exact ce ți-ai propus.

Ofsaid la Chipciu, înainte de penalty

Echipa lui Gâlcă a deschis repede scorul și cu puțin ajutor din partea brigăzii de arbitri. Cu un ofsaid nesemnalizat la Chipciu și cu un penalty acordat în numai două minute de la începerea jocului, formația Pandurii simțea din start că nu e să fie seara ei. Breeveld a obținut mai mult decât spera din duelul cu Ungurușan.

Iancu a transformat lovitura de pedeapsă și roș-albaștrii au început parcă meciul de la 1-0. A fost un alibi perfect pentru jucătorii lui Gâlcă să nu mai joace nimic până la pauză și să permită adversarului să vină, timid, peste ei.  Nicoară a ratat două șanse foarte bune în minutele 20 și 22, dar fie a tras pe lângă poartă, fie Niță a parat. Iordănescu a fost nevoit să joace fără Cordoș, accidentat și schimbat după numnai 20 de minute.

A urmat o perioadă lungă în care ritmul de blues din teren te îmbia la un somn prea devreme, iar fluierul arbitrului Comănescu, care a arătat echipelor să intre la cabine, a echivalat cu un ceas deșteptător pentru mulți spectatori. De abia ce Luchin avusese o intervenție foarte bună în careul mic, în fața lui Matulevicius.

Chipciu și-a trezit echipa după pauză

Repriza a doua a început cu ceva animație la poarta lui Mingote. Țucudean a făcut ce cunoaște mai bine. Să rateze. A trimis pe lângă, în minutul 46, iar după ce Chipciu a șutat de două ori în aceeași fază spre poarta lui Mingote, tot Țucudean a arătat că știe să rateze și de pe linia porții.

Presiunea exercitată de steliști la poarta Pandurilor a dat roade în minutul 54. Chipciu l-a învins pe Mingote cu un șut tare din interiorul careului și numărul 7 din echipa lui Gâlcă își vedea răsplătit efortul de până atunci.

În minutul 68, surpriză. De fapt, două. Una că a marcat Țucudean și alta că individualistul Chipciu făcea cunoștință cu adjectivul „altruist”. Mijlocașul dreapta a interceptat un balon, în careu, în fața lui Vasiljevic și, deși putea înscrie el, „șeptarul” i-a oferit mingea pe tavă colegului său din atac. La 3-0, jocul era deja terminat.

Gâlcă și-a trecut în cont primul trofeu

Lui Gâlcă, gândul îi zbura spre meciul din week-end de la Botoșani. Și câștigarea Cupei Ligii ar putea fi un acumulator important pentru jucătorii săi în finalul acestui sezon. Iar pentru Costel, prima zi din restul carierei sale de antrenor. Titlul și Cupa României îl pot păstra la Steaua și pentru sezonul viitor.  


Steaua – Pandurii 3-0 (1-0)

Au marcat: Iancu (min. 2), Chipciu (min. 54), Țucudean (min. 68)

Steaua: Niță – Papp, Luchin, Tamaș, Latovlevici – Breeveld, Neagu – Chipciu, Iancu (62 Rusescu), Enceanu (46 Ad. Popa) – Țucudean (75 Vâlceanu)

Rezerve: Cojocaru, Râpă, Stanciu, Guilherme

Antrenor: Constantin Gâlcă

Pandurii: Mingote – Ungurușan, Cordoș (20 Șandru), Vasiljevic, Momcilovic – Anton, Mrzljak (78 Eric) – Răduț, Nistor, Nicoară (69 Buleică) – Matulevicius 

Rezerve: Stanca, Elton, Buleică, Pintilii, Shalaj

Antrenor: Edward Iordănescu

  • Cartonașe galbene: Neagu (36), Breeveld (56) / Ungurușan (2), Mrzljak (14), Matulevicius (50)
  • Arbitru: Adrian Comănescu
  • Asistenți: Adrian Ghinguleac și Mircea Grigoriu
  • Adițional1: Marcel Bârsan
  • Adițional2: Andrei Chivulete
  • Stadion: Național Arena
  • Spectatori: 15.500

Precedentele două finale ale Cupei Ligii

28.05.1998

FCM BACĂ‚U – UNIVERSITATEA CLUJ 3-2 (1-0, 2-2) d.prel.

Stadion: Rocar (București). Spectatori: 800. Marcatori: Fl. Pavel (13, 95pen), M. Ardeleanu (47) – Sălăgean (73), Trușcă (81). Arbitri: Sorin Corpodean (Alba Iulia) – Ion Dumitrică și Ioan Constantinescu (ambii Craiova).

FCM: Fl. Anton – Ov. Rotariu, Bolfă (81 Cr. Popovici), R. Ciobanu, M. Ardeleanu, Fl. Ganea – Fl. Pavel, Trofin, Axinte – Fl. Petcu (46 Căpușă), Serea (73 Zlati). Antrenor: Florin Halagian.

UNIVERSITATEA: Mârne – Șandru, Zanc, Falub, F. Moldovan, Sărmășan – Trușcă, Oncică, Dianu (72 Sălăgean) – L. Mihai, Marius Popescu. Antrenor: Cornel Țălnar.

01.06.2000

GLORIA BISTRIȚA – FCM BACĂ‚U 2-2 / 3-1 d.l.dep.

Stadion: Cotroceni (București). Spectatori: 500. Marcatori: Coroian (35), G. Pitu (82) / Ov. Rotariu (26), Bolfă (76). Arbitri: Viorel Anghelinei (Galați) – Nicolae Grigorescu și Ion Mureșan (ambii Timișoara). Loviturile de departajare: Zahariuc, Răileanu, L. Sănmărtean / Fl. Pavel (au transformat); Sg. Costin / Bolfă, Axinte, Fl. Anton (au ratat).

GLORIA: Dolha – Răileanu, Blînd, Sg. Costin, Chibulcutean, Haliță (46 G. Pitu) – L. Sănmărtean, Fl. Dan (60 Nalați), Coroian (54 M. Dumitru) – Cr. Tudor (46 Zahariuc), Dulcea (70 M. Croitoru). Antrenor: Ion Balaur.

FCM: Fl. Anton – Șt. Apostol, R. Ciobanu, Gireadă, Bolfă, Fl. Ganea – Ov. Rotariu (56 Stamate), Fl. Pavel, Axinte – Zlati (54 Fl. Croitoru), Serea (46 Bădoi). Antrenor: Gheorghe Poenaru.

Statistică: Răzvan TOMA

Publicat: 20 05. 2015, 22:16
Actualizat: 20 05. 2015, 22:48