Secretul bine păzit din Iași. Cum a ajuns echipa lui Nicolo Napoli să impresioneze cu una dintre cele mai bune defensive din Liga 1
- Ieșenii nu au mai primit gol în ultimele patru meciuri din campionat și au a treia cea mai bună defensivă din Liga I, alături de alte cinci formații. Doar Pandurii și ASA Tg. Mureș au primit mai puține goluri.
- Echipa lui Nicolo Napoli, CSMS Iași, devine tot mai renumită pentru defensiva sa ermetică. Tehnicianul italian, un adept al dictonului „important este să nu primim gol”, a pus în practică la Iași un stil pe care toate echipele din Liga I îl cunosc deja, dar pentru care găsesc cu greu „antidot”.
Înaintea unui meci cu CSMS, declarațiile tehnicienilor adverși sunt trase la indigo: „Întâlnim o echipă care se apără foarte bine, care primește greu gol”. Și așa este. Iașiul nu a primit gol în ultimele patru meciuri, o performanță dacă ținem cont că trupa lui Nicolo Napoli a întâlnit echipe cu ofensive bine cotate: Pandurii, Dinamo, CFR Cluj, Botoșani. Mai exact, poarta Iașiului nu a mai fost atinsă din minutul 14 al meciului cu Petrolul (etapa a 16-a), adică de 435 de minute.
Interesant este că Iașiul nu a primit gol în 8 din cele 20 de meciuri disputate până acum în acest sezon.
Jucători cu experiență, polivalenți
Care ar fi secretul acestei defensive beton? Președintele executiv Florin Prunea spune că antrenorul lucrează foarte mult tactic cu jucătorii: „Nu mai este un secret faptul că Iașiul are o defensivă bună. Și asta pentru că Nicolo lucrează mult tactic cu jucătorii, are discuții cu fiecare jucător în parte. Echipa traversează un moment bun și trebuie să profităm de acest lucru”.
O explicație pentru defensiva de fier a Iașiului este aceea că Napoli are mulți jucători defensivi polivalenți în lot. Astfel, lipsa unui stoper, a unui fundaș lateral sau a unui închizător poate fi suplinită ușor, schimbările putând fi efectuate fără probleme chiar și în timpul unui meci. Spre exemplu, căpitanul Ionuț Voicu poate juca fără probleme atât în dreapta, cât și în stânga, Mădălin Ciucă a fost folosit cu succes fundaș central, fundaș stânga sau la închidere, pe cel puțin două posturi putând evolua și Mihalache, Milan Mitic sau Alex Crețu. În plus, aproape toți jucătorii cu profil defensiv sunt experimentați, cu ștate vechi în Liga I. Nu trebuie uitați nici portarii Grahovac și Caparco, doi goal-keeperi care au dat siguranță echipei prin evoluțiile lor.