Secretul lui Grigoraș!** Metodele prin care antrenorul Pandurilor reușește să fie „cel mai tare în orice oraș”
A fost „cel mai tare din oraș” la Constanța, Galați și acum este la Tg. Jiu. Steaua pusese ochii pe el, dar „nu avea firmă” pe măsura echipei de pe locul șapte al sezonului trecut. Nebifarea niciunui club mare în CV o pune pe seama faptului că „nu e pupincurist”. ProSport a discutat cu oameni de fotbal și jucători care au lucrat cu Petre Grigoraș (46 de ani), alcătuindu-i un altfel de portret tehnicianului.
Antrenorul care a îngenuncheat Steaua nu a vrut să se bucure de succesul elevilor săi: „Până nu știu că Băcilă este bine, nu pot vorbi”, motivează Grig. Așa a fost mereu, și-a pus jucătorii pe primul plan și nu a căutat să își facă un brand. Grija pentru fotbaliștii săi este unul dintre secretele unuia dintre cei mai vechi antrenori în Liga I.
„Își apropie jucătorii!”
Antrenamentele sale nu constau în prea multă tactică, ci mai degrabă vrea să își simtă jucătorii liniștiți și cu un tonus pozitiv. A făcut asta la toate echipele la care a antrenat, lucru confirmat de unul dintre foștii săi jucători: „Știe să facă antrenamentele extrem de plăcute, nu ne plictisim niciodată! Nu erau două antrenamente la fel, ceea ce e foarte important pentru orice jucător”. Un altul a dezvăluit și cealaltă latură a lui Grigoraș, poate cea mai importantă, latura umană: „Grig nu-i reproșează niciodată nimic unui jucător de față cu ceilalți. Când are să-i spună ceva unuia, îl cheamă în cameră și-i vorbește între patru ochi. Un lucru care e foarte apreciat de fotbaliști”.
De la depresie la locul doi
În ciuda rezultatelor bune obținute de-a lungul timpului, Grigoraș a trecut și prin perioade mai grele. În 2010 s-a lovit de problemele administrative ale unei echipe care ulterior a retrogradat: Poli Iași. A plecat de pe banca tehnică a moldovenilor în timpul unui meci cu Vaslui, a avut un aer misterios când a pierdut în Ghencea și într-un final a cedat psihic și a cerut „piua”, zicând că este în depresie. „La Iași a lucrat numai cu jucători împrumutați, care nu puneau osul la treabă. Ă‚sta a fost motivul renunțării sale!”, a dezvăluit un apropiat de-al său.
Nimeni nu mai credea în el ca antrenor, iar mulți îi atârnau de gât o plăcuță pe care scria „nebun”. Nu a comentat prea mult răutățile oamenilor de fotbal și, după șapte luni, s-a înțeles cu Marin Condescu, patronul Pandurilor. Nu a avut nevoie de adaptare și omogenitate ca la alte cluburi, ci doar de un pic de răbdare. Pe care a răsplătit-o din plin. Nu credeți? Uitați-vă în clasament!
Cum l-a pierdut Steaua pe Voiculeț
Claudiu Voiculeț, omul care a marcat golul de 1-1 duminică seara, a fost adus de Pițurcă anul trecut, a stat două săptămâni, însă s-a renunțat la el după ce a plecat și actualul selecționer. „Ei au decis că nu mai au nevoie de mine. Oricum, nici nu s-au grăbit să îmi înregistreze contractul, deși eram acolo de două săptămâni. Dacă unii așa cred, că e nevoie să schimbe o echipă când vine un antrenor nou, e treaba lor”, a spus mijlocașul Pandurilor.
Deși joacă neîntrerupt în Liga I din 2005, Pandurii a retrogradat în acești șase ani de două ori! O dată la finalul ediției 2005-2006, dar a rămas datorită excluderii Sportului Studențesc, iar a doua oară acum doi ani, când a fuzionat cu Internațional Curtea de Argeș, care terminase pe locul 11
11 este cea mai bună poziție pe care s-a clasat Pandurii, în două rânduri: 2006-2007 și 2008-2009
2005 este anul în care oltenii au promovat în Liga I, pentru prima dată în istorie
2 victorii a obținut Pandurii în cele 13 partide jucate împotriva Stelei. Cele două goluri de duminică au fost primele marcate de olteni în poarta Stelei, într-un meci în deplasare
5 este locul maxim ocupat în Liga I de o echipă condusă de Grigoraș: în sezonul 2004-2005 cu Farul, respectiv 2005-2006 cu Oțelul