Curtea de Apel Ploiești a anunțat miercuri seară sentințele în cazul persoanelor implicate în cazul „Mită pentru arbitri”. Procesul s-a deschis în 2009, după ce 14 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DNA Pitești pentru fapte de corupție.
Sentințele definitive în cazul „Mită pentru arbitri”
Cornel Penescu (fost patron FC Argeș) – 5 ani de închisoare cu executare și 3 ani interzicerea drepturilor Gheorghe Constantin (fost șef CCA) – 5 ani de închisoare cu executare și 3 ani interzicerea drepturilor Sorin Corpodean (fost arbitru) – pedeapsă majorată de la 3 la 4 ani cu suspendare, durata termenului de încercare majorată de la 7 la 8 ani Marcel Lică (fost vicepreședinte CCA) – 3 ani de închisoare cu suspendare Sorin Caia (fost arbitru) – 3 ani de închisoare cu suspendare Lucian Dan (fost arbitru) – 3 ani de închisoare cu suspendare Aurelian Bogaciu (fost arbitru) – 3 ani de închisoare cu suspendare Liviu Făcăleață (fostul director al societății PIC) – 5 ani de închisoare și 3 ani interzicerea drepturilor Dan Libertatu (fost director al Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor Argeș) – 3 ani de închisoare
Florin Prunea și Marcel Savaniu, alți doi componenți ai lotului „Mită pentru arbitri”, au fost achitați.
Gheorghe Constantin, fost arbitru internațional și, apoi, șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost găsit vinovat pentru că a luat mită de la Cornel Penescu, furnizând, în schimb, arbitri (la rândul lor mituiți) binevoitori la meciurile echipei FC Argeș. „Nu s-a putut dovedi că am luat mită, mită care nu există și a fost schimbată încadrarea! Mă gândesc să fac apel la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar știu că e costisitor și oricum durează cine știe câte luni. Eu dimineață mă prezint unde trebuie, dimineață o să fiu la Colibași. Nu doresc la nimeni să treacă prin ce trec eu. Am făcut greșeli, probabil am făcut greșeli multe la CCA, dar de aici și până a mi se imputa lucruri pe care nu le-am făcut e cale lungă! O să încerc să fiu tare, poate mi se acordă și dreptul de a munci și poate nu o să stau cele zece luni care au mai rămas”, a reacționat Gheorghe Constantin, după aflarea sentinței, pentru Mediafax.
Pentru că are 63 de ani, Gheorghe Constantin nu va executa decât o treime din sentința primită. El a petrecut deja 10 luni în arest preventiv, astfel că, în acest moment, mai are de ispășit 10 luni din pedeapsă.
Gheorghe Constantin a rămas celebru în memoria microbiștilor pentru una dintre cele mai scandaloase prestații din istoria fotbalului românesc. Pe 26 septembrie 1988, la partida FC Bihor Oradea – Steaua 2-3, din etapa a șaptea de campionat, Gheorghe Constantin a prelungit meciul aproape 10 minute, până când oaspeții au reușit să înscrie golul victoriei, după ce, în prealabil, inventase un penalty din care bucureștenii reușiseră să egaleze la 2. „Mi-am îngăduit, cu de la mine putere, chiar și peste voința lui Cristian Gațu, președintele FC Bihor Oradea, să joc cinstit cu Steaua. După partidă, am fost băgat în ședință. Mi s-a spus, reproduc textual, «Mateianu a încercat o lovitură de stat, să schimbe Comitetul Județean de partid Bihor». Până la urmă, pe la două noaptea, prim-secretarul de partid Vulturar a recunoscut că a discutat cu arbitrul Constantin să nu oprească jocul până nu câștigă Steaua”, avea să scrie, în memoriile sale, marele antrenor Viorel Mateianu, aflat pe banca echipei FC Bihor,. Mateianu a suferit, la acel meci, primul dintre accidentele vasculare care aveau să-i curme viața.
COMUNICATUL OFICIAL AL CURȚII DE APEL PITEȘTI
În iunie 2009, DNA informa că Florin Prunea, Gheorghe Constantin, Liviu Făcăleață, Cornel Penescu și Cristian Libertatu au fost trimiși în judecată pentru corupție. Potrivit DNA, Penescu fusese trimis în judecată pentru pentru dare de mită, cumpărare de influență și inițiere și constituire de grup infracțional organizat, Făcăleață pentru complicitate la dare de mită, inițiere și constituire de grup infracțional organizat, deținere, fără autorizație, de substanțe clasificate în categoria precursorilor de droguri, Libertatu pentru luare de mită și Gheorghe Constantin pentru luare de mită și inițiere și constituire de grup infracțional organizat.
Procurorii DNA i-au mai deferit justiției pe arbitrii Marcel Savaniu, Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu, precum și pe Marcel Lică, observator federal și fost vicepreședinte al CCA, pentru luare de mită.
În același dosar au fost, de asemenea, inculpați Gheorghiță Pieca, administrator la societățile SC Pic SA și FC Club Argeș, pentru complicitate la dare de mită și la cumpărare de influență, precum și pentru inițiere și constituire de grup infracțional organizat, Cristian Mincă, președinte al FC Club Argeș Pitești, pentru aceleași infracțiuni, Daniela Cârstiana, director la SC Pic pentru favorizarea infractorului, precum și doi arbitri din lotul divizionar A, Dan Cristian Lucian și Sorin Caia.
Potrivit procurorilor, la data de 3 septembrie 2007, Cornel Penescu i-a dat 20.000 de lei lui Gheorghe Constantin, pentru ca, în calitate de președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din România, acesta din urmă să delege la meciurile disputate de FC Argeș Pitești SA, în sezonul competițional 2007 – 2008, anumiți arbitri solicitați de finanțatorul acestei echipe. Suma remisă cu titlu de mită a fost a pusă la dispoziția lui Penescu de către Gheorghiță Pieca, în calitate de administrator al SC PIC SA, acesta cunoscând destinația banilor.
De asemenea, conform datelor furnizate de DNA în 2009, în perioada 14 decembrie 2008 – 12 martie 2009, Penescu și Pieca au remis în două tranșe suma de 290.000 de lei lui Gheorghe Constantin, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, pentru ca acesta să delege anumiți arbitri agreați de Penescu la meciurile disputate de echipa pe care finanța în sezonul competițional 2008-2009 și pentru a promova în lotul de arbitri divizionar A un arbitru protejat de Penescu.
Instanța de fond, care a fost Tribunalul Prahova, s-a pronunțat în acest dosar în octombrie 2013, inculpații atacând sentința magistraților.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER