Sfârșit de drum pentru Rapid pe prima scenă? „Adio licență, se duc în Liga a II-a”** Legea insolvenței va fi modificată: „Din vară, jucătorii pot pleca”

Președintele AFAN, Dumitru Costin, a declarat, miercuri, că Legea insolvenței va fi modificată de Guvern printr-o ordonanță de urgență, „cu dedicație” pentru societățile comerciale cu activitate sportivă, pentru că insolvența tinde să devină „un virus” în tot sportul românesc.

Modificarea legii va permite jucătorilor unui club aflat în insolvență să devină liberi de contract dacă gruparea nu-și respectă obligațiile față de ei, a precizat Costin.

Am finalizat un proiect de modificare prin ordonanță de urgență a Legii insolvenței cu dedicație pentru societățile comerciale cu activitate sportivă. Numai prin modificarea aceasta legislativă națională putem imediat să modificăm regulamentele sportive și să creăm cadrul de normalitate, astfel încât dacă, aflat în situație de insolvență, un club sportiv nu-și respectă obligațiile, tinerii să poată să meargă liniștiți la alte cluburi, să urmeze procedurile sportive. Modificăm legea ca să-i salvăm nu numai pe cei de la Rapid, ci și pe alții, pentru că virusul ăsta s-a dus către tot sportul românesc. Sper ca această ordonanță de urgență să apară în maximum trei săptămâni, pentru că am discutat și cu câțiva membri ai guvernului, le-am adus și argumente scrise privind caracterul de urgență„, a declarat Costin, după ședința Comitetului Executiv al FRF.

Cinci reprezentanți ai formației Rapid, Nicolae Grigore, Octavian Abrudan, Ștefan Grigorie, Peterson Pecanha și Alves da Silva Wallace, au discutat, miercuri, la sediul FRF, cu președintele Mircea Sandu și cu ceilalți membri ai Comitetului Executiv, timp de aproximativ 45 de minute, legat de situația în care se află după ce clubul giuleștean nu le-a plătit salariile de două luni.

Costin a precizat că modificarea Legii insolvenței nu îi va ajuta pe rapidiști să-și primească banii, dar le va permite să devină liberi de contract la finalul sezonului dacă nu își vor primi restanțele până atunci.

Nu-i poate ajuta pe rapidiști retroactiv, discutăm doar de viitor. Doar ar putea să le dea acestora șansa să devină jucători liberi și să joace din vară la un alt club. În ceea ce privește restanțele salariale, operează legea actuală, pe care s-a produs insolvența. Ei au pierdut deja 90 la sută din drepturile bănești care li se cuveneau până la sfârșitul anului trecut. Ceea ce este dureros este că pe noul plan, care nu este încă aprobat, abia vineri la instanța de judecată se ia în discuție aprobarea acestui plan… Deci și pe noul plan, cu toate că a fost aprobat de creditori, nici acesta nu se respectă referitor la plata drepturilor contractuale pentru sportivi, au două luni și jumătate de întârziere„, a precizat liderul sindical.

Costin nu le recomandă fotbaliștilor neplătiți să ceară falimentul clubului Rapid, deoarece și această procedură este lungă: „Au fost astăzi voci care au spus: «Dacă nu vedeți niciun fel de îngăduință și respect în relația dintre voi și club, atunci nu o să vă rămână nimic altceva celor înscriși la masa credală decât să cereți falimentul clubului». Falimentul clubului durează, pentru că și procedurile din legea falimentului sunt complicate. De asta spun că soluția cea mai scurtă este modificarea legii insolvenței, care să dea după aia posibilitatea FRF să modifice regulamentul, astfel încât să se poată judeca spețele care acum sunt suspendate. Acestea sunt suspendate pentru că o prevedere din regulamentul de fotbal nu poate să bată o lege națională. Deci trebuie să modificăm legea națională.

Dumitru Costin a adăugat că Rapidul nu va primi licența pentru a evolua în Liga I în sezonul următor dacă Tribunalul București nu aprobă, vineri, planul de reorganziare stabilit de creditori.

Nici măcar planul ăla acceptat de creditori nu a fost respectat în trei luni de zile, este clară neplata drepturilor salariale deja puse în plan. Dacă nici astea nu sunt respectate, atunci nu văd de ce judecătorul ar aproba în instanță un plan care în trei luni de zile e fărâmițe. În consecință, adio licență, Rapid merge în Liga a II-a, în ciuda eforturilor pe care acești jucători minunați le fac. Rămân fără jucători, fără licență și este posbil să se ajungă și la faliment. Rapidul își va pierde jucătorii dacă nu înțelege că trebuie să-i plătească.„, a afirmat președintele AFAN.

SC FC Rapid SA are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanțe admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvență.

La masa credală au fost înscriși 163 de creditori care au solicitat creanțe în valoare de 210.838.992 lei (aproximativ 48 de milioane de euro), însă administratorul judiciar a admis doar 148 de milioane de lei.

La 7 decembrie, Tribunalul București a admis cererea SC FC Rapid SA și a deschis procedura de insolvență a clubului condus de George Copos.

sursa: Mediafax

Publicat: 17 04. 2013, 20:56
Actualizat: 17 04. 2013, 22:53