Silviu Pană s-a operat pe cord** și cel puțin o lună nu poate face efort fizic! Ce este sindromul WPW
Silviu Pană, jucătorul Concordiei diagnosticat la inimă cu sindromul WPW, a fost supus unei operații de ablație la Timișoara, care a fost o reușită. Totuși, tânărul mijlocaș ilfovean nu va putea trece la efort fizic mai devreme de o lună.
Având probleme cardiace din naștere, Silviu Pană a fost operat cu succes la Institutul de Cardiologie din Timișoara, în acest început de săptămână. Intervenția de ablație a fost efectuată de către doctorii Ivănică și Pescariu, aceștia considerând că o eventuală amânare a intervenției i-ar fi putut fi fatală. „Domnii doctori mi-au spus că situația sa era un avansată și existau destule riscuri. Nu a fost vorba de un singur fascicul de țesut, așa cum mă așteptam, ci de două, dar sperăm să revină pe terenul de fotbal. Chiar dacă va fi externat mâine, este exclus să facă efort fizic mai devreme de o lună. Sper să îl pun pe picioare pentru pregătirea de iarnă”, a declarat pentru ProSport, Olivia Timnea, medicul Concordiei Chiajna.
E al doilea internațional al Concordiei, după Florin Gardoș!
Gardoș a intrat în istoria Concordiei, atunci când a fost primul jucător al echipei, selecționat în naționala de tineret a României. Se întâmpla în 2009, iar după ceva mai mult de un an, în decembrie 2010, selecționerul Săndoi s-a orientat spre un alt tânăr apărător de perspectivă, de la echipa secundă a Chiajnei, Mihai Leca, pe care l-a monitorizat atent. Totuși, în martie anul acesta, fundașul de 18 ani a suferit o gravă accidentare, incidentul împiedicându-l să evolueze în vreun meci al naționalei mici. Astfel, Silviu Pană a devenit în septembrie, al doilea jucător al ilfovenilor care joacă într-un meci oficial, la una dintre primele două naționale ale României.
A debutat cu gol
Mijlocașul a debutat în august, într-un amical împotriva celor de la ALRO Slatina, iar la câteva zile a intrat în ultima jumătate de oră a meciului de pregătire împotriva Bulgariei. „Până acum, s-a prezentat foarte bine la echipă. În jocul de la Slatina a și înscris, iar cu bulgarii a dat două pase de gol: lui Năstăsie și Alibec, dar, din păcate, acestea au fost nefructificate”, a declarat pentru ProSport, Emil Săndoi, selecționerul României U21. De altfel, antrenorul este încântat de Silviu și după prestația din meciul cu Letonia, din preliminariile EURO 2013, jucat săptămâna trecută și câștigat de „tricolorii” mici cu 2-0. „Când l-am introdus pe el, aveam ceva probleme la mijloc, dar Silviu a intrat foarte bine în joc și a rezolvat acest deficit. În plus, i-a dat și o pasă excelentă lui Enache”, a completat Săndoi.
Emoții mai mari la debutul în Liga I
Juniorul din prima echipă a Concordiei s-a apucat de fotbal la 10 ani, iar la Chiajna a venit în urmă cu trei sezoane. „Am stat puțin la echipa a doua, fiindcă domnii Liță Dumitru și Bogdan Vintilă m-au promovat repede, iar în 2008 am debutat în liga secundă. Chiar dacă am evoluat în premieră pentru naționala de tineret, cele mai mari emoții le-am avut la meciul cu Sportul din prima etapă a Ligii I. Era debutul Concordiei pe prima scenă a țării și am simțit cu toții o presiune în plus”, s-a destăinuit Silviu în ProSport.
Se inspiră de la Xavi și Zidane
Cu o modestie normală pentru vârsta sa, Silviu Pană explică faptul că nu îl interesează momentan un transfer, ci doar să-și facă treaba la Chiajna. „Nu simpatizez cu nicio altă echipă din România, iar la un potențial transfer în străinătate nu cred că este momentul să mă gândesc”, a spus mijlocașul pentru ProSport. De altfel, lui Silviu nici măcar comparațiile cu alți fotbaliști nu-i plac, avându-se ca model pe sine. „Sunt Pană și atât. Chiar dacă încerc și eu să mai > de la Xavi sau Zidane, asta nu înseamnă că vreau să-i copiez”, ne-a lămurit tânărul jucător. Din România, pe Silviu nu-l impresionează nicio echipă în mod special, dar se declară un fan al lui Sânmărtean: „Până acum, niciun adversar nu m-a surprins ca forță de grup. În schimb, dintre toți jucătorii cu care m-am duelat, Sânmărtean mi se pare extraordinar”.
Silviu mi-a demonstrat că este un jucător pe care mă pot baza în această campanie de calificare la Campionatul European
Emil Săndoi, selecționer România U21
Principala problemă la acest nivel de vârstă este că jucătorii nu au meciuri în picioare, așa că sunt încântat de faptul că Silviu este titular în Liga I
Emil Săndoi, selecționer U21
Ce este sindromul WPW?
Sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW) este o malformație congenitală, care implică prezența unui țesut conductiv anormal (în cazul lui Silviu, două fascicule) între atrii si ventricule. Este asociat frecvent cu instalarea tahicardiei supraventriculare. Aceasta presupune activarea ventriculilor înainte de contracția normală (preexcitatie), datorită conducerii unui impuls atrial printr-o cale extraatrioventriculară, numită cale accesorie, care ocolește nodulul atrioventricular.
Ce este ablația?
Operația constă în introducerea unei sonde minuscule prin artera femurală, care ajunge la inimă și care, în acest caz, formează un impuls fin care distruge țesutul nefolositor, redând circulația normală la nivelul atriilor și ventriculelor.