Chindia Târgoviște reprezintă una dintre surprizele plăcute ale turului de campionat în Liga 1. Fără stadion și fără sponsori, cu mai bine de jumătate din bugetul – și așa de austeritate – asigurat din drepturile TV, echipa din Dâmbovița a terminat prima parte a sezonului pe loc de play-off, 6, coborând o poziție după restanța Viitorul – FC Hermannstadt (2-1).
Echipa antrenată de Emil Săndoi e calificată în optimile Cupei României, unde aparent va avea o misiune lejeră, contra locului 12 din Liga 2, Farul Constanța. Și totuși, cu toate rezultatele bune din acest sezon, situația din Dâmbovița e pe un butoi cu pulbere. Stadionul “Eugen Popescu”, situat la doi pași de Turnul Chindiei și demolat parțial în iulie 2019, la două luni după promovarea echipei în prima ligă – prima după 21 de ani – se află în continuare într-o stare dezamăgitoare.
Dincolo de promisiunile autorităților și de speranțele suporterilor, de termenele avansate pentru finalizarea reabilitării și de scandalurile care au ținut capul de afiș al presei centrale, cu rezilieri de contracte cu proiectanții și penalități de ordinul sutelor de mii de euro, realitatea e sumbră. La capitolul reabilitări trebuie menționat însuși Turnul Chindiei, care potrivit presei locale va fi redeschis cel mai devreme peste doi ani.
Imaginile surprinse de curând de ProSport și publicate mai jos arată că, într-un an și aproape opt luni de la promovarea matematică a echipei în Liga 1 (25 mai 2019, 4-1 cu Luceafărul Oradea), la stadion a fost schimbat gazonul și a fost construită o fundație pentru o nouă tribună, proiectată greșit în primă fază.
Primele estimări ale reprezentanților primăriei, instituția care a promis că va reabilita stadionul, din fonduri proprii, ulterior traduse prin împrumuturi, indicau că lucrările vor fi finalizate în luna mai a anului trecut.
De fapt, în afara demolărilor care au durat puțin peste o lună și a unei perioade de dinaintea alegerilor locale în care excavatoarele s-au mișcat în ritm mai intens pentru câteva săptămâni, ritmul a fost unul de toată jena.
Prima zăpadă serioasă după doi ani la Târgoviște s-a așternut peste un șantier pustiu și trist. Petele de culoare în afara albului imaculat de lângă ruine vin din noile machete ale stadionului, ambalate frumos în roșu și albastru. ”Campioni la desene”, așa i-au caracterizat suporterii Chindiei pe proiectanți.
Ultimele simulări ale tribunelor care ar trebui să găzduiască 8200 de spectatori nu mai seamănă cu rulările de acum 18 luni.
Câtă vreme nu poate evolua acasă în Liga 1, Chindia e nevoită să găsească permanent soluții pentru a-și organiza meciurile considerate pe teren propriu.
A jucat o bună bucată de vreme la Ploiești, pe stadionul ”Ilie Oană”, până când s-a amestecat (și aici) factorul politic local, care a dispus rezilierea anticipată a contractului de închiriere, la presiunea fanilor FC Petrolul, care vor ca pe respectiva arenă să joace doar echipa lor.
Din octombrie până în finalul lui 2020, Chindia a jucat la Giurgiu, pe terenul Astrei. Bun platnic, după cum remarcă inclusiv presa din Prahova sau Giurgiu, sau ieri chiar Vivi Răchită, un apropiat al primarului din Ploiești, clubul târgoviștean s-a trezit din nou pe drumuri înaintea primului meci oficial din retur, cu Politehnica Iași.
Pe surse, ProSport a aflat că tot din politică i s-a tras Chindiei despărțirea de arena din Giurgiu: forțele locale au fost nemulțumite că echipa din Târgoviște nu ”a lăsat-o ușor” în meciul cu Astra, așa că au dispus încetarea colaborării odată cu startul returului.
Soluția Buftea e și ea una provizorie, condițiile de aici și nocturna fiind la limita omologării pentru meciuri de Liga 1.
În plină incertitudine legată de termene și costuri pentru continuarea și finalizarea reabilitării stadionului din Târgoviște, Primăria cere fonduri Guvernului pentru a finaliza investiția, și asta pe rețelele de socializare.
În luna aprilie a anului 2019, Primăria a anunțat că împrumută 1.6 milioane de euro pentru renovarea stadionului. În luna august a anului trecut, consilierilor locali li s-a prezentat un proiect care presupunea investiții de peste 12 milioane de euro!
”Necesitatea unei alocări către administratiile publice locale, în contextul în care administrația târgovișteană construiește un stadion, iar împreună cu CJ Dâmbovița susține și o echipă de fotbal profesionistă, este imperioasă. Puține orașe din România își mai permit să mai susțină o echipă profesionistă de fotbal, dar lucrul acesta depinde, în mare măsură, de suportul financiar pe care îl vom primi de la Guvern, mai ales că în partea de final a proiectului costurile investiției vor fi foarte mari. Rămâne de văzut dacă pe Legea Bugetului de Stat va mai fi permisă finanțarea echipelor profesioniste de fotbal”, a anunțat astăzi primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, într-o conferință de presă, în care a promis că primele elemente ale tribunei metalice vor ajunge în oraș în aproximativ două săptămâni.
Trebuie menționat că până la acest punct, de cea mai mare parte a lucrărilor s-a ocupat societatea din administrarea Primăriei Târgoviște, Municipal Construct, specializată în amenajarea locurilor de joacă din oraș.
Primăria și Consiliul Local Târgoviște susțin financiar trei echipe profesioniste, două ale propriului club, CSM Târgoviște, cele de volei feminin și baschet feminin, unde asigură 99 la sută din buget, și Chindia Târgoviște, unde contribuția se situează undeva la 25 la sută din bugetul clubului.
Dacă CSM trăiește exclusiv din bani publici, Chindia a încasat sume importante din drepturi TV, dar și din încasările pe bilete, chit că a jucat în afara Târgoviștei, înainte de pandemie.
Pentru o corectă informare a publicului, Chindia a vândut peste 9.000 de bilete la meciul cu FCSB de la Ploiești la un preț mediu de 15 lei, un total de aproximativ 27.000 de euro.
La baschet și volei, în schimb, intrarea spectatorilor a fost liberă, câtă vreme sălile au fost deschise, iar despre bani din drepturi TV nu poate fi vorba la asemenea nivel.
Chindia se mută din nou! Unde dispută primul meci din 2021, cu Poli Iași, și care e starea lucrărilor la noul stadion ”Eugen Popescu”
Au fost stabilite meciurile 8-imilor Cupei României. Petrolul întâlnește Poli Iași, ”U” Cluj primește vizita echipei UTA, iar la ASU Poli ajunge Astra. Noroc pentru Dunărea Călărași și Turris Oltul
Farul dă peste încă un adversar din Liga 1 în Cupa României. Reacția lui Ianis Zicu, după ce constănțenii au fost împerecheați cu Chindia Târgoviște în 8-imile competiției
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER