La 33 de ani, Ciprian Panait este cel mai tânăr antrenor din Liga I. Împreună cu Nicolae Manea, el conduce Rapidul de azi
Poveștile din spatele imaginilor sunt pe cât de neașteptate, pe atât de frumoase, iar satisfacția descoperirii unui personaj special echivalează în epoca fotografiei digitale cu developarea unui instantaneu nepereche din epoca filmului fotografic alb-negru.
Ciprian Panait este numele omului care a contribuit din umbră la ascensiunea din ultimul timp a Rapidului. Are 33 de ani, e absolvent de IEFS, a lucrat inclusiv ca translator – adică scenariul Mourinho la Barça – și acum este cel care, dublat de vocea și charisma lui Manea, conduce tehnico-tactic în Giulești.
De ce a fugit Ioniță în brațele lui la meciul cu Oțelul? Este minutul 38 al meciului Rapid -Oțelul. O partidă de campionat echilibrată, în care Rapid are nevoie de victorie ca să o egaleze la puncte pe CFR Cluj și să redevină lider. Ioniță, noul copil teribil al Grantului, înscrie și sprintează spre banca giuleștenilor, aruncându-se în brațele unui personaj necunoscut publicului larg. Un tip tânăr, nici scund, nici înalt. O apariție discretă în anturajul formației vișinii din ultimii ani. ProSport își propune să scrie povestea celui care conduce de fapt, împreună cu Nae Manea, liderul. „”Căpățână” (n.r. – apelativul folosit pentru Ioniță), tu ești cel mai bun, ai calități extraordinare. Ești la vârsta la care ai toată cariera în față. Nu te teme, joacă fără complexe, ca și cum ai fi la juniori sau la echipa a doua. Nu ține cont de critici sau laude. Ține mingea, protejează, fă culoare pentru cei care vin din spate, dar când simți, trage! Eu am încredere în tine! Chiar poți!”. Acesta a fost mesajul transmis de Panait lui Ioniță înainte de meci. Misterul gestului făcut de „Benzema din Giulești” e lămurit, dar cine este Panait?
Șef de promoție la IEFS, doctorand în fotbal Îl întâlnim într-o referire făcută de Hizo în dialogul cu Copos de după eliminarea cu Internaționalul, din Cupă, drept omul care ar fi „turnat” din vestiar patronului. Sau, mai înapoi în timp, drept „nepotul” lui Sichitiu. Doar atât? La 33 de ani, Ciprian Panait este poate cel mai tânăr antrenor din fotbalul românesc. A lucrat de-a lungul timpului ca preparator fizic, ca scouter, ca translator, ca metodist. A terminat cu 9,97, ca șef de promoție, Institutul de Educație Fizică și Sport din Bacău – specialitatea fotbal – și actualmente își pregătește teza de doctorat. Originar din Ploiești, are o experiență destul de bogată în fotbalul mare, în ciuda vârstei fragede???.
Chivorchian l-a angajat, când avea 25 de ani, la FCM Bacău La 25 de ani a luat primul contact cu o echipă. A fost angajat de Gheorghe Chivorchian la FCM Bacău, echipă care, în acea perioadă (anii 2001-2003), se lăuda cu cel mai bun centru de copii și juniori. I-a câștigat destul de rapid încrederea actualului președinte al Timișoarei, dar și a patronului Dumitru Sechelariu, astfel că a ajuns să răspundă de sectorul juvenil al moldovenilor. De acolo au plecat în fotbalul mare Lovin, Mardare și Andrei Cristea. În 2006, Panait este promovat la echipa mare (retrogradată între timp), alături de Cristi Popovici. La recomandarea lui Mircea Rădulescu, Anghel Iordănescu decide să îl ia în staff-ul său la Al Ain, în Emiratele Arabe Unite. Lucrează cu „Generalul” până în ianuarie 2007.
L-a cerut pe Bozovic în Giulești după două nopți de vizionări Reîntors în țară, Panait este ofertat prima oară de Rapid. Acceptă propunerea lui Grigore Sichitiu, cu care se cunoscuse în Emirate, și se ocupă de scouting, primind în același timp și atribuții la echipa a doua a giuleștenilor. Ia un prim contact cu puștii de azi ai Rapidului, Bratu, Răduță și Ioniță, cu care începe un program individualizat de antrenamente. Pasionat și priceput este responsabilizat de Sichitiu cu întocmirea unor rapoarte de joc pentru Răzvan Lucescu și ulterior Cristiano Bergodi. Se mândrește în acea perioadă cu recomandările date lui Sichitiu pentru aducerea unui jucător foarte apreciat încă în Giulești. „Echipa avea neapărată nevoie de un fundaș stânga. Sichitiu mi-a pus în brațe un vraf de 50 de CD-uri și mi-a zis să îl găsesc. Două nopți și două zile am stat și m-am uitat și i-am făcut un Top 3: Bozovic, Bakovici și Tosici. L-am văzut cu aceeași ocazie și pe Boya. În timp am văzut că altcineva s-a lăudat cu aducerea lor”, povestește Panait prima reușită ca angajat al clubului Rapid.
De la preparator fizic la CSM Ploiești în „C” ajunge translator al lui Peseiro În același an, dar în toamnă, Panait este nevoit să plece din Giulești. Sichitiu dă curs ofertei venite de la Gheorge Ștefan, iar tânărul său colaborator îl urmează la Ceahlăul. După trei luni însă e nevoit să plece: „Nici până azi nu înțeleg de ce am fost dat afară atunci, dar nu mai contează. Cert e că am rămas o perioadă pe stradă”, își amintește Panait. Vivi Răchită, cu care se cunoscuse în timpul experienței arabe, îi întinde o mână: „M-a angajat ca preparator fizic la CSM Ploiești, echipă care atunci era în Divizia C. Am stat tot returul acolo”. Revine la Rapid în vara lui 2008 și este angajat ca translator al portughezului Jose Peseiro. „Știam engleză, franceză, făcusem și rusă în școală, iar domnul Sichitiu mă cunoștea și ca antrenor. Peseiro m-a acceptat în staff-ul lui, a căpătat încredere în mine și am învățat foarte multe de la el, inclusiv sisteme moderne de analiză video și multe altele”, spune Panait.
Debutează ca antrenor la echipa mare ca secund al lui Rada Plecarea lui Peseiro îl lasă pe Ciprian Panait singurul supraviețuitor din staff-ul portughezului. Marian Rada revine la prima echipă și face pereche cu fostul translator: „A fost cea mai frumoasă perioadă, poate și pentru că împreună cu Marian am lucrat foarte bine și am simțit că sunt lăsat să mă implic cu adevărat. Se poate spune că a fost perioada în care am lucrat cu adevărat cu prima echipă”. A rămas în staff-ul tehnic și după venirea lui Hizo, iar acum, odată cu plecarea „Dulăului”, a primit din partea lui Copos o mai mare responsabilitate. Teoretic, Manea este principal și Panait este secund. În realitate, fostul mare jucător al Rapidului a spus că nu ar mai vrea să revină la munca de antrenor, dar că acceptă să se implice acum, fie și formal, pentru a da credibilitate muncii făcute de tânărul fost translator, preparator fizic, scouter și ce o mai fi fost. În realitate, Copos încearcă să dea o lovitură și să propună fotbalului românesc cel mai tânăr antrenor: Ciprian Panait.
„Am promis că nu o să vorbesc nici despre ultimele evenimente de la Rapid și nici despre meciul cu Dinamo”, Ciprian Panait, antrenor secund Rapid
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER