Sparge Universitatea Craiova blestemul finalului de sezon? Tradiţia spune că oltenii obişnuiesc să se împiedice înainte de linia de finiş

Universitatea Craiova mai are nevoie de un singur succes în ultimele două etape pentru a deveni campioană, după 29 de ani, dar condiţia este ca acest succes să fie cu CFR Cluj, în cea din urmă rundă.

Rezultatul de la Giurgiu, din penultima etapă, contează pentru Ştiinţa în următoarele situaţii: 1. Dacă va câştiga pe terenul Astrei, ar mai avea nevoie numai de un egal în meciul direct cu CFR Cluj ca să ia titlul; 2. Dacă Universitatea va câştiga la Giurgiu, iar CFR pierde mai mult de două puncte în partidele cu FCSB şi Botoşani, atunci trupa lui Bergodi este campioană fără să mai conteze meciul direct cu CFR, din ultima etapă.

O remiză la Giurgiu nu prea i-ar ajuta pe Cicâldău şi compania, pentru că acel punct ar conta numai în cazul în care CFR nu ar câştiga meciurile cu Botoşani şi FCSB, caz improbabil, întrucât cele două adversare ale clujenilor nu mai au motivaţie, după ce şi-au asigurat calificarea în cupele europene, în momentul în care FCSB a cucerit Cupa României.

În urmă cu un an, oltenii şi-au pus piedică singuri

Oltenii au însă obiceiul de a vărsa găleata aproape plină cu lapte, se împiedică atunci când ţelul este aproape atins. Şi în ultimii ani CFR Cluj a fost implicată în aceste rateuri ale Craiovei. Cel mai recent exemplu nu este mai departe de anul trecut, când, cu Cornel Papură pe banca tehnică, Universitatea Craiova avea nevoie de câte un egal în partidele din ultimele două etape, cu CFR Cluj, în deplasare, şi cu Viitorul, acasă, ori de o victorie contra celei din urmă, pentru a-şi asigura locul în cupele europene.

Numai că alb-albaştrii au pierdut ambele meciuri şi chiar pe mâna lor, nepoutând marca în timp ce adversarii se dădeau la o parte, respectiv înscriind în propria poartă. În Gruia, CFR a condus cu 1-0 şi pe final a lăsat garda jos pentru ca oltenii să egaleze, remiza fiind avantajoasă pentru ambele, cu un punct CFR devenind campioană, dar n-a fost chip ca oamenii lui Papură să marcheze şi nici să forţeze vreun penalty. Venită cu mâna goală din Gruia, Universitatea trebuia să tranşeze duelul direct din ultima etapă, cu Viitorul, pentru a prinde podiumul în detrimentul trupei lui Hagi, pentru a nu aştepta cu sufletul la gură finala Cupei României. Pe „Ion Oblemenco”, Ştiinţa a deschis scorul, prin Martic, dar Mihăilă a marcat în propria poartă şi a egalat, iar pe contraatac, în prelungiri, Viitorul a mai înscris o dată. Craiova a obţinut totuşi biletul de Europa după ce Viitorul a câştigat finala Cupei, cu Astra.

Acum 4 ani, Craiova a ratat Europa în Gruia

Universitatea Craiova şi-a mai ratat obiectivul în ultimele două etape şi acum 4 ani. Cu Daniel Mogoşanu pe bancă, juveţii aveau nevoie de o remiză în Gruia, în penultima etapă, şi un succes acasă cu retrogradata Petrolul, în ultima rundă. Miza era atunci câştigarea play-out-ului, locul 7 ducând în cupele europene, deoarece mai multe echipe din play-off nu obţinuseră licenţa. Craiova a mers în Gruia, pe terenul unei echipe fără obiectiv, şi a încasat o înfrângere dură, scor 4-0. De la acel meci, pentru cele două echipe mai evoluează: Mateiu, L. Popescu, Vătăjelu, Bancu, respectiv Camora, care a şi marcat atunci. Craiova a câştigat în ultima etapă cu Petrolul, dar degeaba, fiindcă Iaşiul s-a impus la Timişoara şi a avut avantajul meciurilor directe cu oltenii, la departajare, ambele având acelaşi număr de puncte.

Şi Mititelu a capotat, suspect, în ultimele 2 runde

De blestemul ultimelor două meciuri a suferit şi echipa lui Mititelu. În 2009, fraţii Costea şi compania mai aveau nevoie de un singur punct în ultimele două etape pentru a se califica în cupele europene, dar au pierdut ambele meciuri, la FCSB şi cu FC Vaslui. În cele din urmă, FCU a terminat pe locul 7, cea mai bună poziţie pe care a ocupat-o cât timp a fost condusă de Adrian Mititelu. La acea vreme, meciurile cu FCSB (1-2) şi FC Vaslui (0-1) au fost suspectate de fanii olteni, care aşteptau de mult timp o calificare europeană. Suspiciunile au fost alimentate de faptul că atunci clubul lui Mititelu se afla insolvenţă şi nu ar fi obţinut licenţa de cupele europene, inclusiv pentru licenţa de Liga I fiind mari probleme, aceasta fiind obţinută numai în urma unor presiuni enorme

Publicat: 23 07. 2020, 16:47