SPECIAL | Când poți sări două eșaloane valorice! Prezentul dureros al fotbalului românesc se transpune la fotbaliștii transferați în Liga 1
Sursa principală de alimentare cu jucători ai primului nostru eșalon era cel secund, actuala Liga 2 sau Divizia B cum s-a mai numit. Logic, pentru că mulți jucători care progresează tind să urce pe treapta imediat următoare din punct de vedere valoric, la fel cum o fac și echipele cele mai bune. Ca să nu spunem și că jocurile celui de-al doilea eșalon au fost mai expuse pentru cei interesați, nefiind rare cazurile în care ele erau vizionate de numeroși reprezentanți ai cluburilor de pe prima scenă sau de cei ai mass-mediei. Mai rare însă sunt situațiile în care la cluburile din Liga I ajung jucători direct din al 3-lea eșalon, cu atât mai mult în ultimii ani, când categoriile acestea inferioare s-au anemiat dramatic.
Înainte de 1989, când distanțele valorice nu erau chiar atât de mari, au existat destui jucători proveniți direct din al treilea eșalon care au confirmat așteptările, adaptându-se repede și în cele din urmă făcând carieră. Ca să dau doar câteva exemple, Dumitru Anton (urcând de la Șoimii Tarom la Politehnica Iași), Gheorghe Bóth (urcând de la Unirea Cristuru Secuiesc la ASA Târgu Mureș), Lucian Catargiu (urcând de la Victoria Roman la SC Bacău) toții aceștia totalizând peste 300 de partide în Divizia A sau celebrul Helmut Duckadam (urcând de la Constructorul Arad la concitadina UTA) sau Florian Dumitrescu (urcând de la Minerul Anina tot la UTA) ambii jucând în echipa națională, iar isprăvile primului nu mai e necesar de a fi amintite.
Prezentul dureros al fotbalului românesc
Pentru a vedea cum se prezintă o asemenea situație la timpul prezent, ne-am uitat pe transferurile din ultimele cinci sezoane. I-am trecut astfel în evidență pe toți jucătorii care în acest interval temporal au sărit direct din Liga a 3-a ajungând se joace pe gazoanele primului. Aceia dintre ei care se află și în prezent angrenați în Liga I i-am trecut bolduiți. De asemenea, pentru a se vedea mai bine ce impact au avut ei la acest nivel, le-am trecut fiecăruia numărul de meciuri, sezoane și goluri marcate pe prima scenă.Se poate constata că, în general, au transferat asemenea jucători echipele cu probleme financiare, care nu-și permit să bage mâna adânc în buzunare (e drept, nu prea își mai permite nimeni), sperând ca asemenea achiziții să devină în cel mai scurt timp niște pariuri câștigătoare. Din păcate pentru acestea, puțini materializează asemenea așteptări. Se poate spune doar despre Măzărache, Căpățână, M. Bordeainu și fostul internațional de tineret, Iulian Cristea că au confirmat cât de cât și oarecum Buziuc. Se aflau pe un drum bun Velici ca și ex-rapidiștii Martin și N. Vasile, care însă s-au cam pierdut pe parcurs. Deci cam 5 din 36. În sezonul de față, șase a fost numărul celor proveniți din L3, din care pentru partea a doua au fost trei. Faptul că pe Panțîru, CSM Poli Iași a dat o sumă de bani, raritate în ziua de azi, ne face să credem că respectivul este promițător. Timpul o va confirma.
JUCĂ‚TORII TRANSFERAȚI DIN EȘALONUL AL TREILEA, ÎN ULTIMELE SEZOANE
2016-17 – A doua parte a sezonului – Pandurii: D. Popescu 2 jocuri (1 sezon) / 0 goluri – prezent în prima ligă (venit de la Metalurgistul Cugir), Negoiță 2j (1 sezon) / 0g – prezent în prima ligă (SCM Pitești). CSMP Iași: Panțîru – 2j (1 sezon) / 0 g – prezent în prima ligă (Știința Miroslava).
Prima parte a sezonului: Concordia: Asanache în total 3j (1 sezon) / 0g (Delta Dunărea Tulcea), Gaz Metan: S. Lupu 3j (1 sezon) / 0g – prezent în prima ligă (FC Cisnădie). CSM Poli Iași: Chelaru 3j (1 sezon) / 0g (Metalurgistul Cugir)
2015-16 – A doua parte a sezonului – FC Voluntari: Căpățînă 24j (2 sezoane) / 2g – prezent în prima ligă (Inter Olt Slatina)
Prima parte a sezonului – FC Botoșani: C. Roșu 2j (1 sezon) / 0g (Gloria Progresul Bistrița). Concordia: Voineag 1j (1 sezon) / 0g (CS Ștefănești). Dinamo: Corbu 3j (2 sezoane) / 0g – prezent în prima ligă (Urban Titu). CSU Craiova: Măzărache 45j (2 sezoane) / 5g – prezent în prima ligă (CN Dinicu Golescu).
2014-15 – A doua parte a sezonului. Ceahlăul: Aldea 5j (1 sezon) / 0g (Fortuna Poiana Câmpina). Petrolul: M. Marin 6j (2 sezoane) / 0g (Fortuna Poiana Câmpina).
Prima parte a sezonului. FC Botoșani: Tiuț 1j (1 sezon) / 0g (Metalurgistul Cugir), M. Bordeianu 47j (3 sezoane)/1g – prezent în prima ligă (FCM Dorohoi), Șvichi 6j (1 sezon)/0g (Bucovina Rădăuți)