SPECIAL | Discuție inedită cu un fotbalist al lui Dinamo. Despre presa de scandal, despre erorile antrenorilor și despre „cazul Rotariu”
- Gelu Velici (22 de ani), atacantul lui Dinamo, a făcut un exercițiu de critică, bine argumentat, la adresa presei din România
- Fotbalistul nu crede că rezultatele Stelei din amicale sunt relevante și își pune semne de întrebare cu privire la impulsul antrenorilor de a juca partide amicale în cantonamentele axate pe acumularea de forță
- „Cazul Rotariu” este dat exemplu de Velici în momentul în care și-a argumentat poziția împotriva unei părți a presei din țară
Corespondență din Manchester (Anglia)
În teorie, fotbaliștii unei echipe aflate în insolvență ar trebui să fie nemulțumiți, ușor iritabili, fără chef. Cine nu cunoaște în detaliu ceea ce presupune procedura de insolvență ar putea crede că la Dinamo jucătorii pot fi descriși cu ajutorul stărilor de mai sus. Totuși, situația e alta. Joi la prânz, lotul pe care Flavius Stoican l-a deplasat în Anglia pentru cel de-al doilea cantonament al verii a făcut un drum în Manchester, la Trafford Centre, un mall gigant, al doilea ca mărime din întreaga Marea Britanie. Un soi de răsplată pe care tânărul antrenor le-a oferit-o elevilor pentru cele două victorii de până acum, 5-0 cu Cheadle Town (liga a 10-a engleză) și un alt 5-0 cu Gap Connah”s Quay (locul 11 în prima ligă galeză). Plimbându-se între cele 260 de magazine ale centrului comercial, Gelu Velici a acceptat să acorde un interviu pentru ProSport, un soi de discuție liberă. „Ne relaxăm astăzi. Dimineață am făcut un antrenament ușor, la piscină, mai mult o mișcare decât un antrenament. E o după-amiază frumoasă„, spune atacantul de 22 de ani pe care Dinamo l-a cumpărat în iarnă de la Ceahlăul Piatra Neamț. Așezat pe o bancă plasată în mijlocul coridorului principal de la centrul comercial în care mii de englezi își cheltuiau lirele câștigate cu greu, Gelu a pornit o discuție despre fotbal care s-a transformat în ceva complet diferit.
„De ce pun antrenorii amicale atunci când trebuie să acumulezi forță fizică?”
„Nu suntem apăsați, am avut o discuție cu domnul Negoiță și am înțeles că nu e chiar tragic. Chiar azi ne-au virat niște bani, salariul pe iunie. Fotbalistic ne merge bine, la Săcele am acumulat, acum facem mai mult cu mingea. E bine că întâlnim adversari mai slabi să ne facem jocul„, explică atacantul atunci când este întrebat dacă insolvența apasă asupra vestiarului. Despre noul sezon nu spune foarte multe, însă contrazice reporterul care spune că „Steaua pare să aibă ceva probleme dacă ne luăm după rezultatele din amicale„. Gelu Velici pune întrebări și oferă explicații care nu au mai fost enunțate până acum de „specialiștii” care au analizat prestația campioanei din primele partide amicale. „Știi ce nu înțeleg eu? De ce sunt organizate meciurile astea amicale în cantonamentele în care se presupune că trebuie să acumulezi potență fizică? Riști să îți afecteze moralul niște înfrângeri cu niște adversari modești. Noi la Săcele nu am avut amicale, dar anul trecut în Antalya am avut și nu înțelegeam de ce jucam. De ce să intrăm în meciuri dacă noi facem cantonament de acumulare?„, spune Gelu. Tot el oferă și candidatele la titlu pentru sezonul ce urmează: „Probabil că tot echipele astea se vor bate: Steaua, Petrolul, Astra. Eu sper ca noi să terminăm pe podium, mai ales dacă începem bine și avem încredere cred că putem atinge podiumul la final. E și Cupa Ligii… sper să o câștigăm pentru că echipele care joacă în cupele europene vor juca cu rezervele, așa mă gândesc„.
Gelu, cum te-a schimbat perioada petrecută la Dinamo? Nu mă interesează aspectul fotbalistic! Cum te-a schimbat ca… „persoană fizică”?
Multă lume zice că Bucureștiul te schimbă. Eu sunt din Timișoara, oraș mare. Am stat un an jumate la Piatra-Neamț, acolo unde nu prea aveai ce să faci în timpul liber. Mă gândeam: , dar nu e chiar așa. E urât să nu ai locuri unde să poți bea o cafea și e urât să mergi 60 de kilometri, până în Bacău, ca să vezi un film la cinematograf”.
„Nu mi-e frică de tabloide atunci când merg în club. Nu mi-e frică pentru că e normal să ies în club la vârsta mea”
Au fost zeci de exemple în ultimii ani, iar cel mai recent este cel al lui Gabi Iancu. Deși bucureștean, fotbalistul Stelei a luat-o pe căi greșite la revenirea în Capitală după experiența de la Viitorul Constanța. Mai exact, transformarea invariabilă a fotbalistului român din provincie la contactul cu Bucureștiul și tentațiile oferite de acest oraș. „De șase luni, de când sunt la Dinamo, stau 24 din 24 de ore cu Steliano Filip. Când se poate, ni se alătură și prietenele noastre. Mergem la filme, la cafele, la mall, avem o ocupație dincolo de fotbal, de antrenamente. Uite că Bucureștiul te poate schimba și în bine, mi-e mi-a oferit din nou ocazia să ies din monotonie„, explică fotbalistul. Jurnalistul îi dă dreptate, însă îl provoacă: „În Cancan nu ai apărut încă, precum Filip. Cum ai gestiona un astfel de moment? Ti-e frică de o situație de genul ăsta?„. Din nou un răspuns sincer și argumentat, ipostază rară pentru fotbaliștii din spațiul carpato-danubiano-pontic. „Lucrurile cu Filip nu stau așa cum au tot fost prezentate, dar nimeni nu știe asta. Mie nu mi-e frică pentru că nu fac lucruri nepotrivite. Nu merg în club să mă bat cu cineva sau să mă droghez. Dacă mă duc în club mă duc să dansez, să mă distrez, și o fac atunci când am liber. Eu știu că presa caută scandal, dar nu mă feresc pentru că nu fac lucruri nepotrivite!„.
2 goluri a marcat Gelu Velici în Liga I în cele 23 de partide jucate. Ambele reușite au fost în tricoul Ceahlăului
De ce spui că presa caută scandal? Ok, presa de scandal caută scandal, evident. Dar ți se pare că ProSport sa Gazeta Sporturilor caută asta?
Nu, mă refeream stric la presa tabloidă. Uite, Filip a ieșit în club când aveam trei zile libere, un comportament normal pentru orice alt cetățean român de vârsta lui. Dar nu, la el a trebuit să se scrie că „s-a dat în spectacol, că a făcut nu știu ce”.
„Dorin Rotariu e un exemplu de influență negativă a presei asupra unui fotbalist”
Dezinvolt, Gelu Velici nu așteaptă să fie provocat la discuție. Are poftă să își exprime părerile și insistă atunci când se lovește de lipsa de flexibilitate în idei a jurnalistului. „Normal că mă interesează felul în care apar în presă. Dar uite, revin la exemplul lui Steliano Filip și la câte s-au spus despre el în media lumea și-a făcut o imagine. Dar eu îl cunosc și pot să garantez că nu e golan, îl cunosc de când eram puști amândoi la Timișoara„, spune atacantul. Bine, dar de ce nu este fotbalistul român capabil să înțeleagă rolul benefic pe care îl poate avea gestionarea relației cu presa sportivă? Din nou un răspuns neașteptat. „Eu văd puțin altfel aspectul ăsta. Au fost multe situații de „presa te ridică, presa te omoară”. Uite, îți dau un exemplu: Dorin Rotariu. Super jucător, o grămadă de goluri la 18 ani, e impresionant. Dar nu poți să scrii încontinuu de interesul lui Manchester United, e absurd. La asta mă refer atunci când zic de influența negativă pe care o poate avea presa asupra carierei unui jucător„, crede Gelu Velici. O analiză sinceră și argumentată, poate prima pe care un fotbalist de primă ligă din România îndrăznește să o facă presei sportive.
150.000 de euro este valoarea de piață a lui Gelu Velici în acest moment, conform site-ului transfermarkt.com