SPECIAL: Fotbaliști în liga lui „Doamne ajută”. Ce asigurări au jucătorii din România și care sunt riscurile pe care și le asumă

SPECIAL: Fotbaliști în liga lui
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Alte materiale din ediția curentă:

  • Primul stadion profitabil din România
  • Berea investește un milion de euro în sportul românesc. Mult sau puțin?
  • Ghidul financiar al lui Mutu.
  • Extras de cont din „Epoca de Aur”. Dezvăluire făcută de Hagi. Cât câștiga „în lunile bune” pe vremea lui Ceaușescu
  • Cel mai bogat Campionat Mondial din istorie. Cât va încasa câștigătoarea din Brazilia

Cluburile din Liga I își asigură fotbaliștii pe sume minime sau chiar deloc. Fotbaliștii își asumă riscurile și nu investesc în polițe private din lipsă de bani, interes sau chiar din superstiție. Sindicatul fotbaliștilor va propune reintroducerea polițelor obligatorii

În prima ședință a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal (FRF) din acest an, reprezentanții Asociației Fotbaliștilor Amatori și Non-amatori vor să propună reintroducerea obligativității asigurărilor medicale în fotbalul românesc. Subiectul este prezent și în programele de campanie ale candidaților la președinția FRF: Gică Popescu, Vasile Avram și Răzvan Burleanu.

E suficient să enumerăm doar cinci dintre cele mai grave accidentări suferite de fotbaliștii din Liga I în ultimele trei sezoane pentru a înțelege de ce. Cosmin Băcilă: fractură de tibie și peroneu cu ligamente afectate. Dan Roman: fractură de peroneu, fractură de maleolă și ligamente afectate. Cristi Bud: triplă ruptură de ligamente încrucișate. Alexandru Chipciu: fractură de tibie. Cătălin Munteanu: ruptură a ligamentelor încrucișate. Perioada totală de convalescență: 2 ani și jumătate!

În tot acest timp, situația asigurărilor medicale a rămas confuză la nivelul primei ligi și inexistentă dacă în discuție intră cluburile din eșaloanele inferioare. În 2010, Comitetul Executiv al FRF a eliminat din regulament articolul care obliga echipele să își asigure jucătorii pe motiv că „încărca prea mult bugetele cluburilor”.

SĂ‚NĂ‚TATEA UNUI FOTBALIST COSTĂ‚ „ÎNTRE 30 ȘI 70 DE EURO”
ProSport a contactat 11 din cele 18 cluburi din Liga I pentru a afla în ce măsură sunt asigurați sportivii. „Avem asigurările acelea pe sumă minimă, cele obligatorii. De fapt, nu știu dacă mai sunt obligatorii, dar noi le-am făcut. Oricum, ele nu acoperă foarte multe lucruri”, răspunde franc Constantin Zotta, președinte la FC Brașov. Răzvan Mușat, manager la ACS Poli, detaliază: „Noi avem toți jucătorii asigurați la City Insurance, sunt polițele acelea facultative pentru accidente de persoane. Plătim de la 30 la 70 de euro lunar pentru fiecare fotbalist. Asigurarea nu acoperă costurile unei operații sau cheltuieli de recuperare, dar e binevenită”. Mecanismul descris de către cei doi conducători este general valabil pentru mai toate echipele din Liga I: asigurări pe sume minime de care, în realitate, cluburile și fotbaliștii se folosesc prea puțin.

Doar echipele mari par să acorde mai multă importanță subiectului. Steaua a investit în staff-ul medical și a încheiat și un parteneriat de imagine cu City Insurance, în timp ce Dinamo beneficiază de pe urma contractului cu o clinică din Turcia. Explică oficiali ai „câinilor”: „Acibadem suportă costurile de operație și de recuperare în proporție de 100% pentru toți jucătorii noștri, indiferent că sunt de la prima echipă sau de la juniori. În plus, avem și asigurări pentru fotbaliștii de la seniori”. FC Vaslui și-a asigurat toți fotbaliștii la Allianz Țiriac.”Suma din asigurare reprezintă contravaloarea contractului, cam cum sunt polițele CASCO pentru mașini”, detaliază directorul sportiv Claudiu Popa. Întâmplarea face însă ca în dreptul moldovenilor să stea și un exemplu negativ. Sabrin Sburlea, atacantul de 24 de ani al Vasluiului, s-a accidentat grav în 2012 și, în timp ce se recupera în Germania, a fost amendat de club cu 25% din salariu pentru că ar fi lipsit nemotivat de la echipă. Fotbalistul a pierdut memoriul înaintat comisiilor din țară și urmează, cel mai probabil, să se adreseze TAS.

MULTE CLUBURI MUTĂ‚ RĂ‚SPUNDEREA LA FOTBALIȘTI
Profitând de faptul că asigurările au devenit facultative în Liga I din 2010, mai multe cluburi au renunțat să mai încheie polițe pentru fotbaliști. Gaz Metan, U Cluj, Viitorul Constanța sau Săgeata Năvodari sunt câteva dintre acestea. „Nu există asigurări la noi, dar suportăm costurile operațiilor. Părerea mea este că trebuie să găsim formula de a-i convinge pe jucători să își facă asigurări private”, spune Paul Peniu, președintele Viitorului. La fel gândește și Ioan Horoba, de la Gaz Metan: „Din salariul pe care îl au – unul deloc mic dacă vorbim de jucătorii din Liga I – cred că își pot permite să dea 500 de euro pe an pentru a scăpa de eventualele neplăceri. Pentru un club, să încheie asigurări la 25 de jucători e mai dificil din punct de vedere financiar”.

  • În Germania, dacă perioada de indisponibilitate depășește 43 de zile, clubul nu mai este obligat să plătească salariul jucătorului. Acesta este preluat de asigurator.

Lipsa unui sistem coerent al asigurărilor a născut în ultimii ani situații dramatice în Liga I. Exemplul care ilustrează cel mai bine acest lucru este cel al lui Cristi Bud, accidentat grav în urmă cu doi ani. Povestesc apropiații fotbalistului: „El era împrumutat de CFR Cluj la Gaz Metan în momentul accidentării. Operația a întârziat foarte mult din cauza că oficialii celor două echipe nu se înțelegeau în privința celui care ar trebui să suporte costurile. Până la urmă, el se accidentase jucând pentru Gaz Metan, nu pentru CFR”. Jocul de ping-pong dintre cele două cluburi puteau să-l coste cariera pe atacantul ajuns recent la Pandurii. Continuă aceleași persoane din anturajul lui Bud: „Gaz Metan a fost, până la urmă, de acord să îi plătească operația, dar numai dacă se făcea în țară. El voia în străinătate, pentru că în România nu puteau să îi opereze din prima toate cele trei ligamente afectate. Trebuia să facă două intervenții și stătea pe bară un an. În străinătate, perioada de recuperare ar fi fost de doar șase luni. A avut noroc de intervenția unui om foarte puternic, dar când a ajuns la clinica din Ungaria, acolo unde s-a și operat, doctorii i-au spus că a fost la un pas de septicemie”.

Un alt jucător, tot sub protecția anonimatului, povestește cum a trebuit să suporte costurile de operație și recuperare în condițiile în care clubul îi spusese că este asigurat: „Accidentarea mea a fost una serioasă, dar nu foarte gravă. M-a costat câteva mii de euro și, la final, am mers cu toate facturile la club să fac decontul. Ni se spusese că avem asigurări și că totul este în regulă. Când le-am arătat facturile am aflat că, de fapt, nici vorbă de polițe… «Ah, am uitat să le facem, dar stai liniștit că o să-ți dăm banii». Să nu creadă cineva că am mai văzut vreun euro”.

DOAR DOI JUCĂ‚TORI S-AU INTERESAT LA SINDICAT
Emilian Hulubei, președintele AFAN, vorbește despre lipsa de preocupare a fotbaliștilor față de asigurările private. „Din 2007, de când sunt la sindicat, doar doi jucători m-au sunat să mă întrebe cum pot să își facă asigurări private. Este vorba despre Marius Niculae și despre Marian Cristescu”. Dan Roman, atacantul care va lipsi aproximativ șase luni de pe teren din cauza fracturilor de peroneu și maleole, spune că s-a gândit la asigurare doar după accidentare: „Mereu m-am crezut mai tare ca stânca. Dar acum că m-am fript să fii sigur că o să suflu și în iaurt”. La fel și Cristi Bud, căruia medicii îi dădeau șanse minime să mai poată juca fotbal în urmă cu doi ani: „Până la accidentare nu mă gândeam la asigurare. După aceea, mi-am făcut o poliță la AXA și plăteam undeva la 2.500 de lei pe trimestru. Deocamdată, am renunțat la ea pentru că n-am mai putut să mi-o permit”. Raționamentul celor doi este însușit de aproape toți fotbaliștii din Liga I. „Nu poți să pui toată responsabilitatea pe umerii jucătorililor. Pentru că ei se gândesc că dau nu știu câte sute de euro la bancă, alți bani nu știu unde… de ce să mai dea și la asigurare? Trebuie făcut un front comun cluburi-fotbaliști pentru ca fiecare dintre ei să beneficieze de asigurare. Eu am în plan acest lucru”, spune Vlad Munteanu, președinte la U Cluj.

CE ȘANSE SUNT SĂ‚ DEVINĂ‚ OBLIGATORII ASIGURĂ‚RILE
AFAN își dorește ca, prin reprezentantul din Comitetul Executiv al FRF, să propună în prima ședință a anului ca asigurările să fie obligatorii pentru toate cluburile din primele trei eșaloane. „Vom înainta această propunere la începutul lunii februarie. Nu este prima inițiativă de acest gen, am mai cerut ca asigurările să fie obligatorii și în trecut, dar nu a fost luată nicio hotărâre în acest sens”, a explicat președintele AFAN, Emilian Hulubei. Problema asigurărilor este prevăzută și în programul de campanie prezentat recent de Gică Popescu. Acesta cere crearea unui pachet special pentru fotbaliști, care să poată fi modificat în funcție de cererile jucătorilor. „Baciul” își dorește ca, în cazul în care va câștiga alegerile din martie, să facă și un fond de pensii de care fotbaliștii să beneficieze după retragere.


Piața asigurărilor în fotbal: 3,3 milioane de euro pe an
Dacă echipele din primele trei ligi vor fi obligate să încheie asigurări pentru jucători, atunci fotbalul ar deveni o piață atractivă pentru companiile de asigurare. „Ar trebui urmărite și modele europene. Pentru piața de asigurări locale ar putea deveni o provocare, companiilor urmând să li se ofere acces la un segment important de clienți”, spune și Virgil Ichim, Directorul Diviziei de Asigurări de Viață și Sănătate din cadrul Allianz Țiriac.
Dacă o companie de asigurări ar face un pachet special pentru fotbaliști, cu un preț lunar de 200 de euro pentru Liga I, atunci doar din prima ligă ar veni către asigurator în jur de 1,1 milioane de euro anual, considerând un lot mediu de 25 de jucători la cele 18 echipe. Pachetele pentru Liga a II-a și Liga a III-a vor trebui să fie adaptate ca preț condițiilor financiare din respectivele eșaloane. Dacă prețul lunar al unei polițe ar fi de 100 de euro pentru Liga a II-a, unde sunt 2 serii a câte 14 echipe, atunci din această competiție ar veni anual către asigurator în jur de 700.000 de euro. Din Liga a III-a, datorită numărului mare de echipe, 72 în cele șase serii, ar putea veni, la un preț de 70 de euro lunar pentru fiecare poliță, în jur de 1,5 milioane anual. Rezultă un total de 3,3 milioane de euro.



Situația celorlalte cluburi contactate de ProSport

  • Pandurii – Eugen Pârvulescu, ex-președinte: „Fiecare jucător are asigurare. Am vrea să devină obligatorie”
  • Oțelul –  Narcis Răducan, director sportiv: „Noi suntem poate avantajați de faptul că patronul Adamescu are o companie de asigurări”
  • Chiajna –  Ion Butoi, președinte: „Jucătorii au asigurări, dar nu știu compania și nici ce acoperă polița”
  • Botoșani – Cornel Șfaițer, președinte: „Avem asigurări la ING și am început încă din Liga a II-a acest lucru”
  • FC Vaslui – Claudiu Popa, director sportiv: „Ar fi bine să fie obligatorii. La noi există fotbaliști care au asigurări private”
  • U Cluj – Vlad Munteanu, președinte: „Jucătorilor le suportăm, prin contract, operația și recuperarea. Nu avem contract cu vreo firmă de asigurare”
  • Viitorul Constanța – Paul Peniu, președinte: „Impunerea asigurărilor ar încărca bugetele, iar fotbalul nostru este tot mai sărac”

 


Cum și ce pot asigura fotbaliștii în prezent

  • În România nu există o poliță de asigurare specială pentru fotbaliști. Polițele obligatorii în fotbal ar reprezenta o provocare și pentru asiguratori

ProSport a contactat reprezentanții mai multor firme de asigurare pentru a afla cum poate fi asigurat un fotbalist în România și care sunt serviciile de care aceștia beneficiază. Allianz Țiriac, ASIROM și ING sunt firmele contactate care au răspuns solicitării ProSport și, conform lor, în momentul de față pe piața locală nu există un produs destinat exclusiv sportivilor. Există însă soluții, spun asiguratorii. „Avem cluburi de fotbal drept clienți, precum și cereri din partea cluburilor de hochei, handbal, rugby sau baschet. Pentru sportiv se pot încheia atât polițe de accidente persoane, cât și asigurări de viață, de grup sau individuale. În general, cluburile optează pentru asigurările de viață de grup. Acestea sunt și mai flexibile, în sensul că li se pot atașa clauze suplimentare așa cum sunt, de exemplu, cele de invaliditate totală sau parțială, clauza de spitalizare ca urmare a unui accident sau a unei boli, clauza pentru intervenții chirurgicale, clauza pentru fracturi sau arsuri sau cea pentru afecțiuni medicale grave”, explică Virgil Ichim, Directorul Diviziei de Asigurări de Viață și Sănătate de la Allianz Țiriac.

Marius Popescu, Directorul General ING Asigurări de Viață detaliază oferta companiei: „Nu oferim un pachet de asigurare special destinat unei anumite categorii ocupaționale, cum ar fi fotbaliștii. Totuși, pentru asigurarea de viață clasică – aceasta oferă protecție financiară în caz de deces din accident sau îmbolnăvire – aceștia pot fi asigurați în condiții standard fără a fi solicitată plata vreunei prime de asigurare suplimentare sau condiții speciale. Asigurarea de viață poate fi încheiată atât în mod individual, cât și prin intermediul clubului, în cadrul unor contracte de asigurare de grup”.
Reprezentanții ASIROM oferă și o simulare pentru produsul Protect Asig Forte la care pot apela sportivii: „Durata maximă pentru care ASIROM plătește în cadrul unui an de asigurare, pe parcursul aceluiași contract și pentru fiecare persoană asigurată / coasigurată este de 90 de zile, indiferent de numărul de spitalizări. La cererea asiguratului, durata maximă de plată a indemnizației zilnice poate fi redusă la 60 de zile. De exemplu, un fotbalist se poate asigura pentru suma asigurată de 10.000 de lei pentru riscurile următoare: deces din accident, invaliditate permanentă din accident – suma asigurată de 20.000 de lei – și invaliditate temporară din accident pentru durata de 60 de zile cu plata unei indemnizații zilnice de 100 de lei pe zi pentru spitalizare și convalescența ca urmare a spitalizării. În aceste situații, el va plăti 648,8 lei pe an”.
 

 

 

 

 

FACEM LUMINĂ‚ ÎN SPORT! Aprinde în această noapte lumina dacă te uiți la meciul Halep – Cibulkova. Detalii AICI

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Aproape de un ACORD! Italienii scriu că transferul lui Ianis Hagi se face
Aproape de un ACORD! Italienii scriu că transferul lui Ianis Hagi se face
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia…
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Ofertă colosală pentru Lautaro Martinez! Pachet cu mulți bani + Trei fotbaliști
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce echipă va semna
Juri Cisotti ar fi luat decizia finală! Dorit cu insistenţă de FCSB şi Dinamo, starul Oţelului s-a decis cu ce…
BREAKING | Mutu revine în Liga 1.
BREAKING | Mutu revine în Liga 1. "Briliantul" şi-a dat acordul şi preia un club de mare tradiţie din fotbalul…
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că mai este cea din trecut
Cum arată astăzi Alina Vidican, fosta soție a lui Borcea. Operațiile estetice i-au schimbat complet fizionomia! Nici nu zici că…
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
Victor Cornea a părăsit-o pe Andreea Bălan chiar în ziua de Crăciun. Anunțul făcut de sportiv
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
BANCUL ZILEI. Bulă intră într-o bancă și retrage 250.000 lei. Îi numără cu mare atenție...
Reacţia unui bătrânel francez, invitat la o cină colectivă în Bistriţa. Localnicii au adus de acasă ce aveau mai bun şi au mâncat împreună
Reacţia unui bătrânel francez, invitat la o cină colectivă în Bistriţa. Localnicii au adus de acasă ce aveau mai bun…
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Scoaterea AMIGDALELOR în copilărie poate avea un impact DRASTIC asupra vieții!
Dragostea vieții mele! Iubita lui Radu Drăgușin, copleșită de emoții în ziua în care a împlinit 23 de ani! Surpriza de care a avut parte
Dragostea vieții mele! Iubita lui Radu Drăgușin, copleșită de emoții în ziua în care a împlinit 23 de ani! Surpriza…
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat: Problema este că a apărut...
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat: Problema este că a apărut...
Momentul înfiorător când avionul prăbușit în Coreea de Sud ia foc! Ți se face pielea de găină: 127 de oameni nevinovați și-au pierdut viața
Momentul înfiorător când avionul prăbușit în Coreea de Sud ia foc! Ți se face pielea de găină: 127 de oameni…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Ministrul de Externe al Germaniei avertizează despre “flota fantomă” a Rusiei şi necesitatea sancţiunilor
Ministrul de Externe al Germaniei avertizează despre “flota fantomă” a Rusiei şi necesitatea sancţiunilor
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Ce vehicule poți conduce în 2025 cu permis Categoria B? Aceste reguli se aplică și în spațiul Schengen?
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales să le fie nași
Jador și Oana Ciocan s-au căsătorit în secret. Ce rochie de vis a purtat mireasa și pe cine au ales…
×