SPECIAL | Zece ani de la debutul lui Nicolae Stanciu în prima ligă, într-o victorie a Unirii Alba Iulia în fața Stelei. „O zi specială, în care mi-am dat seama că vreau să joc fotbal. Nici nu împlinisem încă 17 ani”

În urmă cu un deceniu, pe stadionul “Cetate” din Alba Iulia, s-a consemnat ultima victorie în elită pentru Unirea, 2-1 cu Steaua, meci care a prilejuit debutul în prima ligă a puștiului de nici 17 ani Nicolae Stanciu. Eșecul cu lanterna roșie de atunci a spulberat orice vis al bucureștenilor în lupta pentru titlu, câștigat la finele acelui sezon de CFR Cluj.

Între timp, fotbalistul plecat din Craiva (sat din județul Alba), ce făcea naveta zilnic, dis-de-dimineață, pentru a ajunge la antrenamentele Unirii, a ajuns consacrat la nivel internațional. Nicușor Stanciu s-a transformat în Nicolae Stanciu și a devenit primul fotbalist din istoria Albei prezent la un turneu final, Campionatul European din 2016, i-a cântat imnul de 37 de ori și a marcat în 10 rânduri pentru prima reprezentativă a României.

Atunci, în urmă cu 10 ani, în minutul 70 al jocului Unirea Alba Iulia – Steaua, în distribuția gazdelor și-a făcut apariția ”diamantul” Stanciu, aruncat în luptă de sârbul Sliskovic în locul lui Nemanja Jovanovic. Era ultima schimbare a gazdelor și 7000 de suflete aveau să trăiască clipe magice: un succes istoric al favoriților și debutul lui Nicolae Stanciu!

„Aveam emoții foarte mari înaintea partidei, întrucât, cumva, anticipam că am șansa să debutez. Știam că mister Sliskovic mă place. Unirea a făcut un meci mare atunci, eu am intrat la 1-1, iar după câteva minute Florin Dan a înscris un gol superb, dintr-o lovitură liberă. A fost debutul perfect pentru mine, nici nu împlinisem încă 17 ani”, și-a amintit, pentru ProSport, internaționalul roman, echipa sa de atunci, Unirea Alba Iulia, retrogradând în liga secundă în acel an.

Reintrat în circuit după o accidentare gravă

Nicolae Stanciu era deja un obișnuit al debuturilor la vârste fragede: în 24 mai 2008, la 15 ani și două săptămâni, antrenorul Aurel Șunda i-a prilejuit debutul în Divizia B, la partida Unirea Alba Iulia – Corvinul Hunedoara, însă, în octombrie, în același an, a suferit o accidentare gravă (operat la menisc și ligamentele încrucișate) și a stat șapte luni departe de fotbal.

„Au fost emoții și multă fericire, pentru debut, pentru victorie, nu mă puteam gândi la altceva. Înainte cu un an și jumătate avusesem o accidentare gravă și nu credeam că mai pot ajunge să joc la un nivel bun după asta. Am încercat să impresionez, să ajut echipa să câștige și cred că pentru un asemenea meci, la o vârstă fragedă, m-am descurcat destul de bine. A fost o zi specială, de neuitat, ziua în care mi-am dat seama că vreau să ajung să joc fotbal la cel mai înalt nivel, cu stadioane pline și că trebuie să muncesc mult pentru a reuși asta. A fost prima dată când am văzut arena Cetate aproape plină și m-am simțit extraordinar. După meci am sărbătorit cu colegii de clasă care erau și ei juniori la Unirea și au fost pe stadion”, a mai spus Stanciu, care a bifat alte patru jocuri în tricoul echipei albaiuliene în acel sezon de primă ligă.

Unirea Alba Iulia: Rotaru – I. Bălan, Poverlovici (De Sousa 25), Vujadinovici, Bucurică – Olah, Dâlbea, Fl. Dan, C. Cristea (E. Bruno 63) – Veljovic, N. Jovanovic (N. Stanciu 70). Rezerve: Cernea – Vitinha, Bălțoi, S. Rădoi

Steaua: Zapata – Golanski, Jelev, Baciu, P. Marin, Nicoliță, Ov. Petre, Pleșan, Arm. Karamyan, B. Stancu, Surdu. Au intrat după pauză: Cr. Tănase, Kapetanos și Toja. Rezerve: Tătărușanu – Emeghara, Art. Karamyan, Tall.

CITEȘTE și amintirile lui Florin Dan, jucătorul care decidea meciul Unirea – Steaua din urmă cu zece ani, despre acea partidă de la Alba Iulia.

Dor de fotbal în Cehia

În vara trecută a revenit în Cehia, la Slavia Praga, după o experiență nefastă la Al Ahli, în Arabia Saudită, s-a impus rapid, a impresionat prin prestațiile din competițiile continentale și acum este printre puținii fotbaliști români care în perioada crizei cauzate de pandemia de coronavirus se bucură de fotbal, cel puțin de antrenamente, momentan.

„Am reluat antrenamentele, suntem trei grupuri de opt jucători, ne antrenăm separat de celelalte grupuri și nu avem voie în vestiar. Perioada a fost grea, ca pentru toată lumea. Am stat în casă cu soția mea și mai reușeam să ajung la club, la sala de forță, în unele zile. Aici a fost puțin mai lejer, pentru că nu ai fost obligat să stai izolat la domiciliu, lumea putea să iasă afară, dar, chiar și așa, s-au protejat foarte mult, toți purtând măști, mănuși și păstrând distanța unul de celălalt. Acum așteptăm vești despre reluarea campionatului și sperăm să începem cât mai curând, pentru că numărul cazurilor a scăzut în ultima perioadă”, a conchis, pentru ProSport, fotbalistul campioanei Cehiei.

De curând, Nicolae Stanciu și-a ajutat din nou echipa care l-a lansat în fotbalul mare. Mijlocașul s-a dovedit o ”mină de aur” pentru Unirea Alba Iulia, club ajuns în eșalonul terț și care, în această iarnă, a supraviețuit din nou grație banilor încasați de pe urma transferurilor lui Stanciu.

După ce a plecat de la Unirea Alba Iulia, Nicolae Stancu a evoluat pentru FC Vaslui, Steaua (acum FCSB), Anderlecht (Belgia), Sparta Praga (Cehia), Al Ahli (Arabia Saudită) și Slavia Praga (Cegia), la acesta din urmă fiind acum legitimat.

Rezumatul meciului Unirea Alba Iulia – Steaua 2-1, din urmă cu zece ani:

Publicat: 01 05. 2020, 08:14
Actualizat: 01 05. 2020, 12:21