CFR Cluj și-a luat în această iarnă un adevărat transformeur al loviturilor de pedeapsă. Nicolae Dică are 18 penalty-uri marcate până acum în prima divizie, zece la Steaua și opt la FC Argeș.
Aparent, e simplu! Ești singur cu portarul, ai în față o poartă de 7 metri, dai tare și trebuie să intre! Sau dai cu fentă și l-ai păcălit pe neajutoratul dintre buturi. Îl execuți, așa se zice! Și totuși, nu-i așa de simplu! Penalty-uri se ratează peste tot. Și sunt ratate de mari vedete. Dar să vedem care sunt specialiștii în prima divizie din România, în ultimii 20 de ani (vezi tabelul). A ratat doar o dată! Când bate Dică penalty, e aproape sigur gol. Tehnic, precis, la colț, cu forță: portarii nu au nicio șansă. A dat 18 din 19 execuții, singura „gherlă” fiind la un meci FC Argeș – Steaua 2-2 (culmea, între echipele la care a evoluat până acum în Liga I), în minutul 90, pe când juca la Steaua!!
După plecarea lui Dică, Steaua a suferit rău când a avut de executat penalty-uri. A fost o adevărată criză a executanților de lovituri de la punctul cu var! Nu mai puțin de patru jucători au dat-o strâmb în campionatul trecut de la 11 metri: Arthuro, în etapa a patra, cu FC Argeș, Nicoliță, în etapa a 12-a, cu Gloria Buzău, Ogăraru, în etapa a 21-a, cu FC Argeș, și Bogdan Stancu, în etapa a 22-a, cu Gloria Bistrița. Criza a fost rezolvată de Goian, primul care a marcat după seria neagră din rundele 12, 21 și 22 (între Arthuro și Nicoliță mai marcase Szekely, în etapa a 7-a).
Steaua nu are nici în acest sezon un specialist în executarea penalty-urilor, dar nu a mai greșit nicio lovitură de acest gen, marcând trei din trei în tur: Szekely, Petre Marin și Kapetanos. Nicolae Dică a găsit la Cluj un alt specialist, pe Cadu. Portughezul a marcat cinci goluri din lovitură de pedeapsă, dar a ratat o dată.
Cel mai tare a fost Dună, fost „bancar”, acum antrenor. A marcat de 24 de ori din penalty, dar a și ratat de opt ori. Dică are șanse să-l întreacă! La transformări, nu-i dorim și la ratări! Marii specialiști sunt portari! Cei mai tari executanți de penalty-uri sunt cei care ar trebui să le apere! Germanul Hans-Jorg Butt, actualmente la Bayern München, are 29 de goluri la activ, toate din penalty. Brazilianul Rogerio Ceni a marcat de 37 de ori de la punctul cu var, din 86 de goluri reușite în întreaga carieră. Dar recordmenul e paraguayanul Chilavert, cu 45 de penalty-uri transformate dintr-un total de 62 de goluri.
La CFR e mare concurență între Dică și Cadu, la executarea penalty-urilor. Probabil că Dică va prelua această sarcină Iuliu Mureșan, președinte CFR Nu știam că e așa eficient Dică, dar și așa tot eu o să bat primul penaltyurile la CFR (râde). Deocamdată eu am un avantaj, că sunt goalgheter în amicale Ricardo Cadu, fundaș CFR
2 jucători dintre cei care au cucerit titlul de golgheter au reușit acest lucru fără să fi înscris în respectivele sezoane vreun gol din penalty: M. Savu (în 1999/2000) și Fl. Costea (foto, în 2008/2009)
23 de penalty-uri a ratat Rapid în ultimii 20 de ani, cele mai multe dintre toate echipele de Liga I, urmată de Dinamo, cu 22, și Steaua, cu 21
3 lovituri de la 11 metri a ratat Vlădoiu în sezonul 1995-1996, ca și Lupescu, în 1999-2000
7 portari și-au înscris numele pe lista marcatorilor din penalty: Ionel Dinu, Tudorel Călugăru, Florin Tene, Valentin Boșca, Khalid Fouhami, Robert Bălăeț și Mircea Bornescu. Ultimul este singurul cu două reușite, ceilalți având câte una
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER