Speranța fără zâmbet:** Pavel semnase cu Steaua, dar viața i-a jucat o festă! Necazul de acasă i-a pus pauză carierei, dar nimeni nu-l crede: „Pozează în victimă”
Atacantul nemțean nu a invocat nicio clipă problemele familiale pentru a scăpa de critici
Costel Enache, antrenorul Ceahlăului, a răspuns rece la toate întrebările legate de problemele atacantului de 20 de ani
Vă amintiți de Andrei Pavel? Fotbalistul, nu tenismanul. Puștiul de 20 de ani de la Ceahlăul care a apărut, vara aceasta, la reședința învelită în foiță de aur a lui Gigi Becali într-un Logan albastru cu numere de Neamț. A venit de la Ceahlăul, alături de Andrei Dumitraș, pentru a-și pune semnătura pe un contract cu Steaua. Dumitraș a rămas, el s-a întors pentru ceea ce oficialii celor două echipe au spus că va fi un împrumut. Adică să se mai „coacă” în Moldova până când să fie gata pentru Steaua. Ei bine, ieșirea de pe poarta reședinței lui Becali din Aleea Alexandru a însemnat dispariția lui Andrei Pavel înapoi în anonimat.
Acum el joacă în liga a treia, la Ceahlăul II. Gazeta Sporturilor a publicat, în urmă cu două luni, un material cu titlul «”Ibra” a ajuns în „C”». Se părea că fotbalistului pe care antrenorii îl caracterizau, în urmă cu jumătate de an, drept „modest, educat și cât se poate de liniștit” i se urcase Steaua la cap. Semnele dinspre Ceahlăul erau în aceeași notă. „E alt om de când a semnat cu Steaua. Și-a luat viteză rău de tot, la antrenamente se ferește și ne spune că nu trebuie să-l accidentăm că nu-l mai iau ăia de la Steaua”, îl citau jurnaliștii de la Gazetă pe unul dintre colegii lui Pavel.
„Ce a făcut Pavel ca să merite efortul vostru?”
Stabilirea unei întrevederi cu fotbalistul a fost posibilă după un mic hop. Gheorghe Chivorchian, președintele Ceahlăului, a avut un comentariu de făcut atunci când i s-a cerut acceptul: „Nu vă spun cum să vă faceți meseria, dar ce a făcut Andrei Pavel pentru Ceahlăul ca să veniți de la București pentru el? Avem alți fotbaliști de viitor, avem un antrenor de calitate, un proiect de luat în seamă. Toate astea pot deveni subiecte de presă. Dar aveți acceptul meu să vă vedeți cu el, poate după aia ne întâlnim la o cafea, să discutăm pe acest subiect”. Discuția telefonică a avut loc la ieșirea din Bacău, atunci când mai aveam 60 de kilometri până la Piatra Neamț. Fără să depistăm altceva decât intenții bune în discursul oficialului, ne-a intrigat descrierea făcută lui Pavel. „Nu mă înțelegeți greșit. El nu e golan, nu umblă aiurea prin cluburi. Nu bea, nu fumează, ba chiar învață foarte bine la școală. Dar ceva s-a petrecut cu el de l-a determinat să scadă atât de mult”.
O oră mai târziu, în biroul lui Gelu Crăcană, ofițerul de presă al nemțenilor, un băiat îmbrăcat sport stă pe un scaun cu capul între pumni. „Salut, Andrei! De la Prosport suntem, hai în sala de conferințe să vorbim”. Hmm. Nu prea pare tipul de fotbalist cu nasul pe sus. Într-un mediu în care îți trebuie legitimație specială, aprobări de la trei persoane diferite și răbdare din belșug pentru a te apropia la 10 metri de un fotbalist al echipelor din București, primul contact cu Pavel nu s-a încadrat în aceleași tipare. Am discutat preț de 23 de minute.
Dacă ar fi să se mai realizeze transferul la Steaua, nu aș pleca singur la București. Probabil aș lua-o pe mama cu mine
Andrei Pavel, fotbalist Ceahlăul
INTERVIU / „Nu am o situație familială strălucită”
Andrei, care e situația ta?Ai fost o țintă pentru Steaua, iar acum ești în Liga a treia, la Ceahlăul II.
(resemnat) E interesant, nici eu nu-mi știu situația. Mă antrenez cu prima echipă, dar nu joc decât la echipa a doua. Nici cei de la Steaua nu și-au făcut griji, nu au întrebat de situația mea. Pentru mine e clar că acel contract a fost doar o poveste.
De ce să fi fost o poveste? Tu te-ai înțeles verbal sau în scris cu Steaua?
În scris. Am semnat acordul de transfer, pe cinci ani, pentru un salariu lunar fix.
Bun, deci ești jucătorul Stelei, dar împrumutat la Ceahlăul. Aici unde, conform unora, nu joci pentru că nu mai ești serios și ai nasul pe sus.
În primul rând nu cred că mai sunt jucătorul Stelei. Spun asta pentru că în toată acestă perioadă ei nu s-au mai interesat de mine, dacă joc sau nu, așa cum se face cu un jucător care aparține de un club. Atât timp cât acel contract nu a fost înregistrat la federație, nu are nicio valoare.
Asta nu știi sigur. Ce e sigur e că tu nu mai joci aici, iar oamenii te acuză că din pricina comportamentului.
(hotărât) Ce comportament? Eu joc aici la echipa a doua, așa cum o făceam și până să semnez cu Steaua. Sunt același, neschimbat, mă antrenez cât pot de tare… sunt același. Anul trecut puteam să joc, dădeam gol în Liga I, acum nu mai pot, se pare. Dar rabd, după câte mi s-au întâmplat poate o să vină și ceva bun.
E o enigmă și pentru el
Ești copil de bani gata?
(zece secunde de tăcere) Nu… Situația mea familială nu-i una strălucită, suntem oameni de rând. Stau cu familia, suntem patru persoane într-o garsonieră. Dacă o să am bani o să mă mut, dar o să le cumpăr o casă și alor mei.
Ești nefiresc de pesimist pentru un om care, la 20 ani, a fost dorit de Steaua.
E o enigmă ce se petrece în jurul meu. Începând de la lipsa subită de suport din partea celor de la Ceahlăul, până la pasivitatea Stelei. Nu-mi găsesc explicații…
Răspunsurile lui Andrei Pavel, deși păreau sincere, nu ne-au mulțumit. Lipsea în continuare răspunsul căderii bruște, unul pe care la acel moment, miercuri la ora 13:00, îl căutam strict în peisajul sportiv. Ne mai rămăsese întâlnirea cu Gheorghe Chivorchian, de a doua zi. Poate acolo. La o oră după interviu am mai încercat o pistă. Andrei spusese că are antrenament la ora 18:00, deci trebuie să fie acasă. Prilej perfect pentru a discuta cu unul dintre părinți. Poate ei au sesizat ceva în comportamentul celui pe care l-au crescut. „Puteți discuta cu mama, v-o dau la telefon?” Am insistat să ne vedem față în față, iar Andrei a convenit să ieșim la o cafea. În 15 minute eram pe Calea Romanului, la cafeneaua unui OMV, alături de casa familiei Pavel.
Boala mamei, motivul căderii lui Andrei Pavel
Discursul doamnei Pavel nu a adus nimic nou în direcția pe care plecasem. Ba din contră. „Băiatul e la fel de modest ca până acum. E mai matur decât o arată vârsta și transferul la Steaua nu avea cum să-l schimbe. Noi avem o relație foarte apropiată, foarte foarte apropiată! Mi-aș fi dat seama dacă o lua pe căi greșite”, ne-a spus, cu patos, mama lui Andrei. La finalul discuției, după despărțirea de cei doi, a avut loc primul scurtcircuit. Dan Duță, fotoreporterul ProSport, a sesizat ceva în neregulă. „Mama băiatului e bolnavă, să știi. Nu vreau să vorbesc prostii, nu sunt sută la sută sigur, dar dacă e ceea ce cred eu atunci schimbarea lui Andrei e justificată”. Din respect pentru familia Pavel și pentru colegul Dan Duță, nu vom înșira aici motivele care l-au determinat să tragă această concluzie. E vorba despre o boală îngrozitoare, cancer, o boală care afectează în 2012 aproximativ 100.000 de români. Din păcate, până la lăsarea nopții, totul s-a confirmat. Unul dintre antrenorii de la juniori, dar și un fost fotbalist al Ceahlăului, au confirmat că mama lui Andrei Pavel suferă de cancer la sân.
Costel Enache: „Pavel pozează în victimă!”
Joi dimineață, ora 10, cu un sfert de ceas înainte de întâlnirea cu Chivorchian. În fața stadionului, Costel Enache, antrenorul Ceahlăului. „Am auzit că v-a zis Pavel că stă într-o garsonieră alături de toată familia. De ce pozează în victimă? Noi l-am chemat aici, la cantonament, unde avea camera lui, o plasmă, condiții foarte bune. Dar nu, nu vrea, că aici e controlat, nu face ce vrea!” Șocant! Tehnicianul este într-o mare eroare. „Domnule Enache, nu vă grăbiți cu concluziile. Cred că ar fi bine să vorbim un pic pe tema asta cu cineva”. Pe fugă, Enache refuză categoric. „Nu am ce să vorbesc, nici măcar un pic. Ce a făcut Pavel la Ceahlăul ca să veniți după el?”. Un discurs egoist, la fel ca președintele Chivorchian. „Domnule Enache, stați un minut! Nu e cum credeți!” Degeaba, Enache și-a văzut de treabă.
Lovitură pentru Chivorchian
A venit întâlnirea cu Gheorghe Chivorchian. „Nu-mi explic de ce are atitudinea asta. Repet, e băiat deștept, are calități de fotbalist, însă în ultima perioadă parcă e de pe altă planetă”, ne-a spus președintele. Poate pentru că „mama lui Andrei e bolnavă de cancer!”?. A fost momentul în care toată ignoranța și nepăsarea cu care oamenii de fotbal din România tratează problemele familiale ale propriilor fotbaliști s-au adunat într-un pumn invizibil infernal care l-a lovit pe Chivorchian în plex. N-a putut decât să îngaime: „Doamne-ferește! Uite că nu știam asta… Pfaaa, ce să mai zic. E explicația căderii lui, da… De asta nu vrea să plece de acasă, să vină să doarmă la club. E dificil de spus ceva”. De la București am mai făcut o încercare de a vorbi cu Costel Enache. I-am spus direct, fără introducere, care este problema lui Pavel. „Ce sunt eu, doctor de suflete? Vrei să mă apuc să-ți zic ce probleme au și ceilalți jucători de la Ceahlăul? Dacă vrei să vorbim întreabă-mă despre meciul de la Iași, nu despre asta!”, a venit răspunsul, ca o lovitură de baros. Suferința te transformă uneori într-un cinic, mai ales dacă băiatul tău în vârstă de 7 ani e una dintre victime. Denis Enache suferă și el de o tumoare cerebrală.
„Mama are cancer la sân!”
Asta este povestea lui Andrei Pavel, fotbalistul pe care unii s-au grăbit să-l declare afectat de faimă. Într-o lume în care, deseori, tinerii o iau pe căi greșite din pricina succesului obținut peste noapte, puștiul din Piatra Neamț a fost înlăturat din fotbalul mare după ce niciun oficial de la două cluburi de prima ligă, Ceahlăul și Steaua, nu și-a găsit timp pentru a-l întreba care îi sunt problemele. Suferința nu a exprimat-o prin vorbe nici la antrenamente, nici în timpul discuției față în față, purtată la stadion. A recunoscut că mama îi este bolnavă doar după ce l-am întrebat direct, vineri seară, prin telefon de la București. „Mama a fost diagnosticată cu cancer la sân, aceeași boală pe care a avut-o și bunica mea care a și murit! A făcut tratament și acum urmează o nouă serie de investigații”. Niciun moment, Andrei nu a folosit boala mamei pentru a-și justifica comportamentul sau prestațiile pe teren.
Mă doare că cine a spus lucruri urâte despre mine în presă nu a avut coloana vertebrală să-și asume responsabilitatea
Andrei Pavel, fotbalist Ceahlăul
Mama m-a trimis la școală, nu era de acord să neglijez studiile pentru a merge la fotbal. Ea voia să am un plan de rezervă în caz că nu reușesc în sport
Andrei Pavel, fotbalist Ceahlăul
El are calități precum Zlatan Ibrahimovic. Chiar dacă dă impresia că nu e atent, că nu îi pasă, poate face ce vrea cu mingea pe teren
Radu Lefter, antrenor secund Ceahlăul
Ce sunt eu, doctor de suflete? Vrei să mă apuc să‑ți zic ce probleme au și ceilalți jucători?
Costel Enache, antrenor Ceahlăul
Doamne-ferește! De asta nu vrea să plece de acasă, să vină să doarmă la club…
Gheorghe chivorchian, președinte Ceahlăul