Speranțe pentru dinamoviști: Când se vor rezolva cele două mari probleme ce au împiedicat construcția noului stadion! Ce spune juristul CS Dinamo și explicațiile CNI | EXCLUSIV

Suporterii dinamoviști ar putea asista în viitor la meciurile de pe teren propriu în „Ștefan cel Mare”, existând varianta ca în câteva luni situația arenei centrale să fie clarificată. Astfel, în locul vechiului stadion ar putea apărea o arenă modernă.

„Cât mai repede vom demara o expertiză tehnică pentru aceste lucrări nerecepționate care apar în actele CS Dinamo. Durează câteva luni, trebuie mers pe teren, apoi volumul de documente datează din anii 2000, 2004- 2005. Trebuie văzut exact stadiul acelor forări, săpături, ce sunt ele…În paralel, așteptăm încheierea procesului în legătură cu asocierea cu CS FC Dinamo, sperăm să se rezolve și acest punct”, a declarat juristul CS Dinamo, Ciprian Stoica, pentru ProSport.

Primul aspect menționat de juristul CS Dinamo se referă la lucrările nerecepționate, iar cei de la dinamo1948.club au obținut și răspunsul celor de la CNI (Compania Națională de Investiții), instituția ce investește în construcția noilor arene ce vor deservi EURO 2020, Steaua, Giuleşti “Valentin Stănescu” şi Stadionul Naţional de Rugby “Arcul de Triumf”, Dinamo fiind exclusă din proiect.

Concret: „În anul 2016, la momentul în care CNI a solicitat documentația completă în vederea introducerii spre promovare a investitiei privind stadionul Dinamo, Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti a informat CNI de existența unor impedimente juridice de predare a amplasamentului. Astfel, CS Dinamo a informat CNI de existența unor lucrări derulate în perioada 2000-2008, în baza unui contract incheiat în anul 1999 privind modernizarea Stadionului Central. În anul 2010, lucrările au fost sistate și figurează în evidența contabilă a beneficiarului ca ‘investiții în curs'”.

ProSport vă prezintă care sunt „investițiile în curs” ce țin pe loc construirea noului stadion Dinamo


Așa arată imaginea neputinței în „Ștefan cel Mare”. Acestea sunt, fizic, investițiile începute și nerecepționate în actele CS Dinamo: butoaie de tablă care acoperă gropi forate pentru o copertină ce trebuia să acopere toată tribuna 1, de la peluza de lângă Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și până la Peluza Cătălin Hîldan. (Fotografii: Cătălin Mureșanu)

Asfalt crăpat, peticit cu ce s-a găsit la îndemână: stadionul Dinamo este un pericol pentru siguranța spectatorilor. (Fotografii: Cătălin Mureșanu)

Gropile pentru stâlpii care trebuiau să susțină copertina, tabla fiind donată Patriarhiei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, servesc pe post de coș de gunoi. (Fotografii: Cătălin Mureșanu)

Sigla ruginită a clubului reflectă exact imaginea lui Dinamo. (Fotografii: Cătălin Mureșanu)

Pe siteul dinamo1948.club se detaliază:

„Lucrarile nefinalizate: Curtea de Conturi a constatat in 2010 ca fusesera cheltuiti 37 de milioane de lei. Într-un raport din 2010 al Curtii de Conturi, institutia constata ca fusesera alocate fonduri pentru doua obiective: Modernizare stadion central. Valoarea: 4.170.000 de lei. Investitii. “Pana in prezent s-au platit 32.846.244 de lei”, constata raportul.

Ce se realizase din acesti bani? Pista de atletism si tabela de marcaj, finalizate in proportie de 90 la suta, instalatia de iluminat nocturn, 75 la suta gata, si retele exterioare, realizate in proportie de 75 la suta. Mai trebuia facuta si o copertina, dar pana in acel moment, aprilie 2010, fusese construita doar 10 la suta din ea! Ulterior, materialele pentru copertina au fost donate Patriarhiei. Cazul a ajuns ulterior si la DNA”.

Al doilea aspect menționat de juristul CS Dinamo se referă la asocierea între Clubul Sportiv Dinamo și Asociația Sportiv Fotbal Club Dinamo București (societatea deținută de Nicolae Badea, fostul președinte al clubului). Se așteaptă o sentință finală!

Compania Națională de Investiții anunță:

„Faptul ca respectivul contract de asociere nu a fost si nu este inscris in cartea funciara nu exclude faptul ca CNI a a vut si are cunostinta de existenta lui si drept urmare, preluarea amplasamentului actualului stadion Dinamo, fara incalcarea prevederilor OG 25/2001 cu modificarile si completarile ulterioare nu a fost posibila.

Contractul de asociere este un act juridic care da nastere unor drepturi in sarcina altei persoane si deci reprezinta o sarcina asupra imobilului. Ori cadrul de derulare al programelor CNI prevede faptul ca amplasamentele destintate constructiilor se predau liber de orice sarcini.

De asemenea, Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti a supus atentiei CNI in luna ianuarie 2019 o serie de sentinte/hotarari judecatoresti privind contractul de asociere intre Clubul Sportiv Dinamo si AS FC Dinamo Bucuresti.

Chiar daca CNI considera faptul ca demersurile facute de beneficiar pana la acest moment reprezinta un pas important in clarificarea situatiei juridice a imobilului, CNI nu poate prelua amplasamentul in vederea realizarii investitiei privind un nou stadion in Soseaua Stefan cel Mare nr7-9, pana la certificarea prin acte juridice definitive ale instantelor cu privire la incetarea oricaror efecte juridice ale contractului de asociere, precum si dupa clarificarea tuturor aspectelor enuntate anterior”.

Publicat: 20 11. 2019, 12:23
Actualizat: 20 11. 2019, 12:38