De când s-a reluat Liga 1, Consiliul Județean Timiș a luat decizia să închidă complet Peluza Sud a stadionului „Dan Păltinișanu”, precum și parte a Tribunei a 2-a, din cauza unei falii în pământul pe care stau tribunele. Președintele CJT, Călin Dobra, a declarat în emisiunea Vocile Banatului de la Digi 24 Timișoara că, din vară, se ia în calcul închiderea totală a stadionului.
De altfel, cei de la CJT se și gândesc la o demolare a arenei, pentru a face loc unui alt stadion. Dacă se va întâmpla acest lucru, înseamnă că în Capitala Banatului nu se mai poate juca fotbal de prima ligă, fapt care nu pare să-i deranjeze deloc pe aleșii județeni.
Două și, potențial, trei echipe, afectate de închiderea stadionului
Acum, pe stadion evoluează regulat două echipe: ACS Poli, de fotbal, și Timișoara Saracens, de rugby. De altfel, rugbyștii au și fost nevoiți să joace un meci de cupe europene din luna ianuarie la Cluj, din cauza faptului că instalația de încălzire a gazonului de la arena timișoreană nu e cuplată la rețeaua de curent din cartier.
Dacă sportul cu balonul oval poate juca meciurile din competițiile interne în cartierul Ronaț, nicio altă arenă din oraș nu poate fi omologată pentru prima ligă de fotbal. Astfel, dacă ACS Poli rămâne în primul eșalon și dacă ASU Politehnica promovează, vor fi nevoite să joace în „exil”!
Nicolae Robu, primarul Timișoarei, nici nu se gândește la un scenariu cu echipa de fotbal mutată în alt oraș
Dacă președintele CJT, Călin Dobra, a declarat cu nonșalanță că: „Așa cum au făcut și alte echipe, clubul va trebui să găsească un alt stadion”, edilul orașului, Nicolae Rpbu, consideră că stadionul nu ar trebui nici închis, nici demolat. „În primul rând, eu nu cred că este cazul să se închidă stadionul. Nu cred că problemele sunt atât de mari încât să nu se poate face lucrări de consolidare. Ar fi absurd să dispară un obiectiv atât de important pentru oraș. Voi avea o discuție cu președintele Consiliului Județean Timiș, pentru că nu am discutat niciodată pe acest subiect. Chiar și atunci când se va ridica un stadion nou la Timișoara, Dan Păltinișanu ar putea fi utilizat în continuare. La Barcelona, vechiul stadion există lângă cel nou, la 100 de metri. Consiliul Județean vorbește ca și când ar ridica el un nou stadion, dar aceste obiective sunt construite de Compania Națională de Investiții. Dacă cei de la CJT au ambiția să se facă un stadion pe terenul lor, le dăm noi, primăria, un teren, nicio problemă”, a declarat primarul Timișoarei pentru ProSport.
ACS Poli, la Cluj sau Severin?
Deși primarul nici nu vrea să se gândească la varianta ca Poli Timișoara să joace în alt oraș, cei de la club nu exclud acest lucru. De altfel, conducerea alb-violeților ia în calcul serios o mutare la Drobeta Turnu Severin sau pe Cluj Arena din vară.
Cei de la ASU Politehnica visează să promoveze în prima ligă, însă, din vară, și stadionul Știința va intra în renovare și, iată, una din posibile soluții de mutare pare să fie anulată.
Altfel, atât ACS Poli, echipa de rugby sau ASU Poli (când a jucat cu Dunărea Călărați sau UTA), trebuie să plătească pentru folosirea stadionului. Chiria e de peste 5000 de lei plus TVA la evenimente la care nu se aprinde nocturna. Pentru nocturna se mai plătesc 1000 de lei în plus, cu TVA-ul aferent. După ce s-a închis Peluza Sud, chiria a rămas aceeași, deși suprafața utilizabilă a scăzut considerabil.
Stadionul „Dan Păltinișanu” este un stadion construit în timpul regimului comunist, inaugurat în 1963. Inițial numit „1 mai”, stadionul a fost ridicat în mare parte prin munca patriotică a timișorenilor. Acum, este al doilea cel mai mare stadion din țară, după Național Arena, cu peste 32.000 de mii de locuri.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER