Istvan Kovacs a distrus partida de la Tg. Mureș, unde Steaua a pierdut, 0-1, într-un meci în care Costel Gâlcă a acuzat neacordarea unui penalty pentru echipa sa, dar și două cartonașe roșii care trebuiau acordate gazdelor.
Prima înfrângere a Stelei în deplasare după 699 de zile a fost una cu scandal. Antrenorul oaspeților, Costel Gâlcă, a acuzat jocul foarte dur al gazdelor, nesancționat de „centralul” Istvan Kovacs. Keșeru, Latovlevici și Rusescu au părăsit terenul accidentați și după doar 27 de minute antrenorul Stelei epuizase toate schimbările. În paralel, steliștii ceruseră cartonaș roșu pentru Mureșan, care i-a spart obrazul lui Rusescu printr-o lovitură de cot în figură. Mijlocașul mureșenilor a văzut doar „galben”. Tot în prima repriză, Sepsi a avut o intrare prin alunecare, din spate, direct pe tendonul lui Papp, dar și acesta a Kovacs a scos tot cartonașul galben. În aceeași manieră, „centralul” meciului a refuzat un penalty evident Stelei, la o intervenție a lui Stăncioiu la Tănase. Sper finalul meciului, Kovacs a scos cartonașul roșu, dar i l-a arătat lui Pârvulescu, pentru un fault în marginea terenului. Arbitrul de centru a considerat că stelistul era ultimul apărător, deși în paralel cu acesta mai era și Varela.
E unul dintre cei mai exigenți arbitri
Interesant este că deși a evitat ieri să elimine vreun jucător, Istvan Kovacs este unul dintre arbitrii exigenți din Liga I. În urmă cu două sezoane, centralul din Carei a aratat de 11 ori cartonașul roșu, la egalitate cu Sebastian Colțescu. În sezonul trecut a eliminat șase jucători, iar în acest sezon are cinci cartonașe roșii arătate.
17 cartonașe roșii a acordat Istvan Kovacs în sezonul 2011-2012, fiind cel mai exigent „central” al acelui sezon
Greșeli intenționate? Crăciunescu: „Mă pot gândi la orice”
Fostul arbitru internațional și șef al CCA a comentat prestația lui Istvan Kovacs de la meciul ASA Tg. Mureș – Steaua. Acesta spune că mureșenii trebuia să aibă trei jucători eliminați, iar Pârvulescu trebuia sancționat doar cu cartonaș galben: „Au fost greșeli foarte importante și foarte clare. Eu personal nu țin minte să mai fi văzut vreodată atâtea greșeli îndreptate împotriva unei singure echipe într-un meci. Nu mă interesează la un arbitru câte cartonașe dă, mă interesează să își facă bine treaba, iar Kovacs nu și-a făcut-o. Dacă tot vreți să le luăm pe rând, trebuiau să fie 3 roșii la Târgu-Mureș, iar la Pârvulescu nici nu a fost vorba de roșu. Rusescu a plecat cu pometele în mână, cum să nu dai roșu? Asta se întâmplă dacă Vassaras e plecat la mare în Grecia, sunt valuri și în arbitraj”
Întrebat dacă se poate vorbi despre greșeli intenționate, răspunsul lui Crăciunescu a lăsat loc de interpretări: „Nu vreau să intru în discuții, dar la ce am văzut aseară ma pot gândi la orice. Repet, mă pot gândi la orice!”
Cartonașele acordate de arbitri cu ecuson FIFA
A arbitrat în Qatar
Istvan Kovacs (30 de ani) este considerat unul dintre cei mai buni arbitri români și purtător al ecusonului FIFA. În meciul din etapa 5-a, Concordia Chiajna – Dinamo 0-0, din 22 august, prestația lui i-a enervat mai ales pe dinamoviști. Kovacs l-a eliminat pe antrenorul Flavius Stoican pentru proteste și a fluierat finalul cu două minute mai devreme, tot din pricina scandărilor xenofobe ale galeriei oaspete. Deși este unul dintre cel mai bine cotați arbitri români, Kovacs nu a fost delegat la etapa următoare.
Da, am arbitrat în Qatar, dar aveți informații greșite. Eu nu eram suspendat în Liga 1. Mă scuzați, dar nu am voie să vorbesc cu presa Istvan Kovacs, arbitru FIFA
La 6 zile de la acest joc, CCA a onorat invitația Federației din Qatar și și-a dat acordul ca Istvan Kovacs să conducă partida de campionat Qatar SC – Al Ahli, scor 1-3. Cum poate fi interpretat acest lucru? Dacă ai un meci cu probleme în Liga 1, atunci ești recompensat cu o deplasare în străinătate de unde îți iei bani frumoși. „Cei din Qatar plătesc foarte bine. Baremul pentru arbitrul de centru e de 4.000 de euro, dar mai puneți aici diurne, transport și cazări. Arbitrul merge cu compania Qatar Airways, la clasa Business, e luat de la aeroport cu limuzină, tot o limuzină are la dispoziție pentru transport, diurna e generoasă, iar bonusul de participare e și el consistent. Cui nu i-ar conveni să meargă să arbitreze la arabi!?”, a dezvăluit o sursă din CCA, sub protecția anonimatului. Diferența față de baremul la o partidă de Liga 1 este uriaș și transformă meciurile din Qatar într-o deplasare de lux în interes de serviciu.
CITIȚI MAI JOS UN MATERIAL CU GREȘELILE LUI ISTVAN KOVACS
articol scris de Cristian Voinea și Mihai Moacă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER