Statistica nu iartă, iar ea ne spune că Oțelul are șanse mari să ia campionatul, pentru că așa s-a întâmplat de cele mai multe ori cu echipa care a condus la jumătatea întrecerii!
În 50 din 69 de ediții (s-au luat în considerare doar sezoanele cu sistem divizionar și atunci când primul eșalon a fost compus doar din serie unică), campioana turului a devenit și campioana sezonului. În procente, asta înseamnă 72% din cazuri. Dinamo și Timișoara „s-au fript”
Din 1990 încoace, doar de două ori s-a întâmplat ca liderul primei părți să nu cucerească titlul: în 2005/06, când Dinamo n-a putut ține ritmul, iar Steaua a câștigat în cele din urmă, și în 2008/09, când pe primul loc în tur a fost FC Timișoara, iar Unirea Urziceni a fost campioana.
Și Gaz Metan are șanse / UTA a recuperat de pe locul 5!
Echipa cel mai jos clasată la finele turului care a reușit totuși să cucerească titlul a fost UTA. În ediția 1969/70, la finele primei părți, arădenii se situaseră pe locul 5. Lider a fost Rapid. La final, UTA a devenit campioană, având cu două puncte mai mult decât ocupanta locului 2, Rapid. În actuala ediție, pe locul 5 după 18 etape se află Gaz Metan Mediaș. „Câinii” sunt pe 6 / Au prins locul 2 în ’79!
Cazurile în care o echipă clasată la finele turului pe 6 a reușit la final să ajungă pe podium au fost trei la număr: în 1975/76, ASA, care la final s-a situat pe 3 în 1978/79, Dinamo, care la final s-a clasat pe 2 în 2009/10, SC Vaslui, care la final a fost pe 3 * Am luat în considerare doar sezoanele în care primul eșalon a cuprins 16 sau 18 echipe. Steaua e pe 7 / Doar o dată s-a ajuns pe locul 2!
Cât despre echipele care la finalul primei părți au ocupat poziția a 7-a, doar o singură dată una dintre acestea a prins podiumul, este vorba despre Rapid, care la finalul sezonului 2005/06 s-a situat pe 2. Și în acest caz am luat în considerare doar sezoanele în care primul eșalon a cuprins 16 sau 18 echipe.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER