STEAUA – DINAMO | Duckadam: „Îmi place Dinamo. De la mijloc în sus arată bine”

  • Președintele de imagine al Stelei crede că echipa lui Stoican are jucători tineri foarte buni la mijloc și în atac
  • Helmuth Duckadam s-a calmat repede după ce, la începutul săptămânii, s-a enervat pe ex-dinamovistul Ousmane N”Doye. 
  • Legendarul portar privește cu optimism derby-ul Steaua – Dinamo, un meci pe care îl consideră echilibrat în ciuda faptului că Steaua nu a mai pierdut de 9 meciuri cu marea sa rivală.
  • Ultima victorie a „câinilor” datează din 25 aprilie 2011, 1-0 în meciul de campionat disputat în Ghencea.

Domnule Duckadam, urmează prima întâlnire directă Steaua-Dinamo din acest sezon. La ce să ne așteptăm?
La un meci echilibrat, chiar dacă Steaua pleacă favorită în acest joc. Favorită pe hârtie, pentru că valorile se echilibrează la astfel de întâlniri și, ținând cont și de problemele medicale ale jucătorilor noștri, eu mă aștept la un meci strâns. Noi plecăm cu un handicap, deoarece chiar dacă vor reveni câțiva dintre fotbaliștii accidentați, ei nu au avut timp să facă prea multe antrenamente înainte de jocul cu Dinamo.

Cum o vedeți pe rivala Dinamo în momentul de față?
Mie îmi place Dinamo. E o echipă tânără, bună, dar inconstantă. Acest lucru s-a văzut și în ultimul joc din Cupa României, când a fost eliminată de Mioveni. Dar consider că de la mijloc în sus, Dinamo arată destul de bine. Are jucători tineri foarte buni, care oricând pot face diferența.

După scandalul legat de arbitrajul de la meciul ASA Târgu Mureș – Steaua, credeți că vor mai fi probleme din acest punct devedere?
Nu cred! Eu am încredere în arbitrii români, sunt buni și trebuie să recunoaștem că orice om mai și greșește. La Târgu Mureș a fost o excepție, una de nesuportat pentru noi. Sper să nu mai vedem o prestație precum cea a lui Kovacs pentru foarte multă vreme de aici încolo.

„Aveam prieteni la Dinamo”

E Steaua-Dinamo unicul derby din fotbalul românesc?
Aș spune, mai degrabă, că e cel mai important. Se întâlnesc două echipe de tradiție ale fotbalului românesc, cele mai galonate formații și între care există cea mai mare rivalitate.

Aveți amintiri plăcute din întâlnirile cu Dinamo de pe vremea când erați fotbalist la Steaua?
Desigur. Mai mult din meciurile din Cupa României. Cea mai frumoasă amintire e acea victorie cu 5-0 din Cupă (n.r. – iunie 1985, semifinala Cupei României). Însă nu pot să nu îmi amintesc și de momentul dezamăgitor când noi am pierdut finala Cupei României (n.r. – Dinamo-Steaua 1-0, în finala jucată pe 25 iunie 1986), la scurt timp după ce câștigasem Cupa Campionilor Europeni.


80 de meciuri a adunat Helmuth Duckadam în tricoul Stelei în perioada 1982-1986


Aveați prieteni la Dinamo?
Bineînțeles, toți de la Steaua aveam. Eu mă înțelegeam foarte bine cu Țețe Moraru, cu care eram și la lotul național, cu Augustin, iar mai târziu cu Rednic, Andone, cu regretatul Mișa Klein, cu Cămătaru.

„Rivalitatea mare era dată de suporteri și de cele două ministere”

Ieșeau scântei la derby-urile Steaua-Dinamo dinainte de 1989…
Da, pentru că exista o mare rivalitate între suporterii celor două echipe, dar mai ales între instituțiile care se aflau în spatele celor două echipe de fotbal. La noi, Ministerul Apărării, iar la ei Ministerul de Interne cu Securitatea și Miliția. Noi, pe teren, jucam cu ambiție să câștigăm, dar la fel o făceam și când întâlneam Rapid sau Universitatea Craiova. Presiunea la derby era mai mare din cauza rivalității celor din jurul echipei, nu pentru că noi, jucătorii, eram la Steaua și unii la Dinamo.

Generalii din MApN veneau la antrenamente, la vestiar, înainte de meciurile directe cu Dinamo?
Da, veneau. Încercau să ne motiveze. Ne promiteau bani, nu obiecte de genul aparat video sau mai știu eu ce. O primă era cam jumătate de salariu atunci, deci nu era rău. Dacă un salariu bun atunci era de 3.000 de lei, nouă ni se promitea 1.500.  


4 trofee are câștigate Helmuth Duckadam cu Steaua: o Cupă a Campionilor Europeni (1986), două titluri naționale (1984-1985 și 1985-1986) și o Cupă a României (1984-1985)


 

Publicat: 31 10. 2014, 09:53
Actualizat: 31 10. 2014, 12:04