Steaua – Dinamo, ediția de Mărțișor, sâmbătă, de la 21:00. Cum s-au schimbat cele două echipe față de meciul tur, loturile și formațiile probabile
- Pe prima scenă a fotbalului românesc, Steaua– Dinamo a ajuns la episodul 130 în Liga 1
- Singurele echipe care nu au retrogradat vreodată din primul eșalon, cele mai iubite formații din România, se vor înfrunta din nou pe 1 martie
Unii îi spun „Unicul Derby”. Comercial, televiziunile l-au botezat „Clasico de România” sau „Derby de România”. Pentru fanatici este singurul meci care contează: Steaua – Dinamo. Meciul orgoliilor își va consuma episodul 130 în Liga 1, pe 1 martie, în Ghencea, acolo unde s-au jucat până acum 32 de partide între cele două formații. Întâlnirea dintre singurele echipe care nu au retrogradat vreodată din prima divizie, ligă, primul eșalon.
În tur, cu Dinamo gazdă, partida s-a desfășurat pe Arena Națională, iar învingători au fost steliștii. A fost a 39-a victorie în fața marilor rivali, într-un palmares în care „câinii” conduc cu șase meciuri în care au luat toate punctele în Derby. La acest meci, indiferent de zi, de generații, egalul nu aduce decât satisfacția că „nici ceilalți nu se bucură”.
Înfruntarea cu numărul 130 din campionat găsește cele două echipe cu obiective total diferite. Steliștii sunt în lupta pentru un nou titlu, în plin fuleu spre câștigarea trofeului cu numărul 25, în timp ce „câinii” au un singur cuvânt în foaia de parcurs din Liga 1: reconstrucția. Dar să revenim la partida din tur. Pe scurt, filmul meciului sună cam așa: Steaua s-a impus fără mari probleme, într-o partidă fără istoric, printr-un gol cu reluare lungă al lui Latovlevici și un autogol de gag al lui Collins Fai. Reușita lui Rotariu a fost o simplă iluzie pentru echipa lui (pe atunci) Gigi Mulțescu. La scorul de 2-1, roș-albaștrii au ratat un penalty prin același Latovlevici.
Față de meciul din august 2013, „echipa lui Mulțescu” a devenit „echipa lui Stoican”. Și acum, ca și atunci, foarte puțină lume îi creditează cu șanse de victorie pe dinamoviști, valoarea loturilor, transferurile realizate în intersezon, omogenitatea și experiența în astfel de meciuri fiind de partea rivalilor lor. În plus, Steaua va beneficia de avantajul terenului propriu, iar meciul se va juca în Ghencea, locul în care toți steliștii se simt cu adevărat acasă.
Steaua, fără Bourceanu și Chiricheș – Dinamo, fără Curtean și Luchin
La capitolul „valoare a lotului”, Dinamo a pierdut în această iarnă două piese importante, doi fotbaliști care, într-un astfel de meci, ar fi putut să conteze din punct de vedere al experienței. Este vorba de Alexandru Curtean și Srdjan Luchin (în tur nu a jucat din cauza unei accidentări), fotbaliști care s-au transferat în Bulgaria, la Botev Plovdiv. Dintre cei care au venit în această iarnă în „Ștefan cel Mare”, un singur jucător are un meci Steaua – Dinamo în CV. Din păcate pentru el, o experiență pe care nu vrea să și-o amintească. Este vorba despre Ștefan Bărboianu, fotbalist care a înscris în propria poartă, la finala de Cupa României din 2011, de la Brașov, acolo unde Steaua s-a impus cu 2-1, a câștigat trofeul și a dat startul unei serii de șase victorii în fața marilor rivali. De această înșiruire nefericită pentru ei, roș-albii vor să scape chiar de la meciul de peste câteva zile.
A venit Sânmărtean, „nașul” lui Dinamo
Iar dacă vorbim despre transferuri și mutăm cursorul pe rubrica sosiri din dreptul formației din Ghencea, dinamoviștii au parte de un nou fior. Unul care vine din ristul lui Lucian Sânmărtean, cel care, în decursul timpului, a arătat că pentru el „specialitatea casei” înseamnă să marchezi în poarta „câinilor”. În tricoul Bistriței și al Vasluiului actualul stelist a înscris, în total, de patru ori contra roș-albilor, acesta fiind un record pentru fotbaliștii din actualul lot al Stelei când vine vorba despre golurile împotriva celor din „Ștefan cel Mare”. Totuși, Dinamo are și de ce să se bucure, între cele două derby-uri, Reghecampf a pierdut două piese de bază: Chiricheș și Bourceanu, Adrian Cristea fiind trecut la pierderi asumate, evoluția „Prințului” în Ghencea, titular la partida din august, fiind una extrem de ștearsă.
În tur, 3.000 de steliști – la retur, 1.605 bilete pentru dinamoviști
Înaintea acestui meci, ca de fiecare dată în ultimii ani, între cele două cluburi au existat discuții referitoare la numărul de bilete de care beneficiază galeria oaspete. Nemulțumirile dinamoviștilor au început în momentul în care partida a fost mutată de pe Arena Națională, în Ghencea, asta după ce Federația a închiriat cel mai mare stadion al țării pentru amicalul cu Argentina (5 martie). În tur, pe același stadion, steliștii au beneficiat de 5.000 de bilete, însă pentru că nu au putut să le vândă pe toate, au înapoiat 2.000 dintre ele. Atunci, înțelegerea a fost ca la retur roș-albii să primească tot 5.000 de tichete, adică 10 % din capacitatea Arenei Naționale. Cum meciul se joacă în Ghencea, roș-albaștrii au zis că le vor asigura rivalilor 10 % din capacitatea stadionului Steaua, în jur de 2.500 de bilete, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat, iar „câinii” au intrat în posesia a doar 1.605 tichete.
În încheiere, Steaua – Dinamo, indiferent de forma lui, cu Steaua în față sau cu Dinamo înaintea Stelei, este un meci care „oprește timpul” în loc. În această primăvară, timpul „se va opri” de trei ori, cele două formații urmând să se întâlnească și în semifinala Cupei României, în două manșe, 17 martie, respectiv 17 aprilie.
STEAUA – DINAMO, ECHIPELE PROBABILE
Steaua: Tătărușanu- Varela, Gardoș, Szukala, Latovelvici- Pintilii – Sânmărtean, Stanciu – Ad.Popa, Chipciu, Tănase
Antrenor: Laurențiu Reghecampf
Dinamo: Bălgrădean- Rus, Thicot, Grigore, Filip- Șerban, Boubacar- Matei, Elton, Rotariu- Țucudean
Antrenor: Flavius Stoican
Ultimul derby în Liga 1: DINAMO – STEAUA 1-2 (august 2013)
Au marcat: Rotariu 68/ Latovlevici 5, Fai 39 (aut)
Dinamo: Bălgrădean- Fai, Durimel, Grigore, Fai- Thicot ( 46. Balint) , Curtean, Filip (46. Rotariu) – J. Thomas (71. N Daw)
Antrenor: Gigi Mulțescu
Steaua: Tătărușanu- Georgevski, Chiricheș, Szukala, Latovlevici- Pintilii, Bourceanu- Adi Popa, Cristea (46. Stancu) , Tănase (82. Tatu) – Piovaccari (46. Nicolici)
Antrenor: Laurențiu Reghecampf
Arbitru: Cristi Blaj. Asistenți: Cristi Nica și Octavian Șovre
STEAUA – DINAMO: Loturile celor două formații, prezențele și golurile marcate în „Derby de România”
STEAUA
Portari: Bogatinov 0 jocuri / 0 goluri , Cojocaru 0 / 0, Fl. Niță 0 / 0, Tătărușanu 8 / 0
Fundași: Gardoș 3 / 0, Georgievski 3 / 0, Latovlevici 7 / 1, G. Matei 0 / 0, Pîrvulescu 0 / 0, Râpă 0 / 0, SzukaÅ‚a 3 / 1, Varela 0 / 0
Mijlocași: Chipciu 3 / 0, L. Filip 0 / 0, G. Iancu 1 / 0, Pintilii 3 / 0, Ad. Popa I 3 / 0, Prepeliță 2 / 0, Răduț 2 / 0, Sănmărtean 0 / 0, N. Stanciu 1 / 0, Cr. Tănase 7 / 1, Târnovan 0 / 0
Atacanți: Kapetanos 5 / 1, Keșeru 0 / 0, Piovaccari 1 / 0
DINAMO
Portari: Bălgrădean 5 jocuri / 0 goluri, Naumovski 1 joc / 0 goluri
Fundași: AsanoviÇ 0 / 0, Bărboianu 1 / 0, Durimel 1 / 0, Fai 1 / 0, S. Filip 1 / 0, Al. Giurgiu 0 / 0, Grecu 0 / 0, Dr. Grigore 6 / 0, Nedelcearu 0 / 0, L. Rus 6 / 0
Mijlocași: Buia 0 / 0, Cherchez 0 / 0, Cioinac 0 / 0, Elton Figueiredo 1 / 0, Vali Lazăr 0 / 0, Mansaly 2 / 0, C. Matei 3 / 0, Căt. Munteanu 11 / 2, I. Șerban 0 / 0, Thicot 1 / 0
Atacanți: BiliÅ„ski 0 / 0, Ndaw 0 / 0, Rotariu 2 / 0, Thomas 1 / 0, Țucudean 4 / 1, Velici 0 / 0
Statistică: Răzvan TOMA