Steaua, marea provocarea a antrenorului Gâlcă. CV-ul noului tehnician al campioanei României

Constantin Gâlcă s-a înțeles astăzi cu Gigi Becali și este cel care va ocupa locul lăsat liber de Laurențiu Reghecampf. Mare dilemă a fanilor este legată însă de stilul și cunoștințele tehnice ale fostului mijlocaș al Stelei, mai ales că experiența la nivel înalt îi lipsește.

În august 2013, naționala U17 era preluată de Costel Gâlcă, cel care a revenit astfel în fotbalul românesc după ce se stabilise în Spania. Înainte de a i se propune acest post, experiența de antrenor a fostului internațional român însemna doar o aventură la echipa a doua a Almeriei. Nu a avut rezultate, deși echipa evolua în liga a patra, iar în 2010 a fost demis. În vara anului trecut a fost adus de Mircea Sandu la naționala sub 17 ani, într-un proiect în care fostul președinte FRF urmărea o reformă la echipele de juniori – naționale cu rezultate dezastruoase.

Abia de aici fanii își pot face o mică idee despre antrenorul Costel Gâlcă. De când a preluat naționala U17, tehnicianul de 42 de ani a disputat în total 15 partide, dintre care 6 au fost oficiale, iar bilanțul este pozitiv. Din cele 15 meciuri, naționala antrenată de Gâlcă a câștigat 7, a făcut 3 egaluri și a înregistrat 5 înfrângeri. Prin comparație, ultimele 15 meciuri ale naționalei sub 17 ani disputate până la numirea lui Gâlcă au însemnat 4 victorii, 4 rezultate de egalitate și 7 înfrângeri.

A ratat calificarea la CE U17

Costel Gâlcă n-a reușit însă calificarea puștilor de la naționala sub 17 ani la un turneu final. Preliminariile pentru Campionatul European s-au terminat cu un insucces. România U17 a reușit să se califice la Turneul de Elită, după 3 victorii în runda de calificări. Adversare au fost atunci Albania (1-0), Finlanda (1-0) și Belarus (2-0). La Turneul de Elită, România a fost repartizată în grupa a 6-a, alături de Belgia, Bosnia și Scoția. Jucătorii lui Gâlcă au reușit doar un 0-0 contra Belgiei, celelalte partide fiind pierdute cu un scor identic, 1-0.

Atunci, Costel Gâlcă a dat vina pentru acel eșec pe haosul de la sectoarele de copii și juniori: „Dacă vrem să fim competitivi la un asemenea nivel și dacă intenționăm să ajungem la turnee finale, trebuie să ne prezentăm cu un lot, nu numai cu o echipă […] Și asta mă duce la o chestiune de fond, adică valoarea și intensitatea întrecerii interne, instruirea care, exceptând câteva cluburi, în frunte cu Academia Gheorghe Hagi, nu este cea care ar trebui”, se plângea atunci Gâlcă.

Școala spaniolă Vs școala nemțească

Venirea lui Costel Gâlcă va aduce, probabil, și o schimbare de stil. Fostul mijlocaș și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în Spania. Mallorca, Espanyol, Villarreal, Zaragoza și Almeria, în total 10 ani. Asta va aduce un alt aer în vestiarul Stelei, obișnuit până acum cu metodele lui Reghecampf inspirate din fotbalul german. Schimbarea identității căpătată în ultimele două sezoane va fi o provocare pe care jucătorii campioanei  trebuie să o înfrunte.

 

Publicat: 02 06. 2014, 15:40
Actualizat: 02 06. 2014, 16:00