Steaua, trezește-te! ANALIZĂ‚ | Situația incredibilă prin care trece campioana: jucătorii se ceartă între ei. Dică, surprins: „Credeam că suntem o familie. Vom vedea ce este de făcut”
CFR – Steaua 2-0. Campioana României a suferit cea de-a treia înfrângere din această stagiune pe arena din Gruia. Elevii lui Rădoi au făcut cel mai slab joc de când echipa a fost preluată de finul patronului. Francisc Dican, antrenorul de la CFR și-a motivat suplimentar elevii, iar aceștia au răspuns pozitiv, reușind să țină campioana la respect. Problemele roș-albaștilor vin din interior, așa cum declara Gregory Tade, dar și Alex Chipciu.
ProSport a încercat să identifice problemele sau piesele lipsă din angrenajul roș-albaștrilor.
1. Antrenorul
Adus în vară la Steaua, fără să apuce să își încheie cariera de jucător, Mirel Rădoi a răspuns afirmativ la cererea nașului și a preluat banca tehnică din Ghencea. Fără studii finalizate în antrenorat și fără dreptul de a da indicații în timpul meciurilor, simbolul stelist nu-și poate ajuta formația decât la vestiare. Sosit în locul lui Gâlcă, cel care a câștigat toate trofeele în sezonul trecut, dar a fost îndepărtat, fostul căpitan stelist se împarte între cursurile școlii de antrenori și antrenamentele echipei. Pare că nu reușește să țină în frâu caracterele tari din vestiar, veteranii echipei având o atitudine arțăgoasă la adresa noilor veniți. Echipa lui Becali are nevoie de un antrenor care să poată capacita la maxim jucătorii și care să aibă capacitatea de a menține o atmosferă relaxată și plăcută în vestiar, lucru care se întâmpla în mandatul lui Reghecampf.
2. Atmosfera tensionată din vestiar. Relația dintre jucătorii străini și cei români
Finalul sezonului trecut a însemnat sfârșitul unui ciclu la Steaua. Au plecat nu mai puțin de 12 jucători, ceea ce a stricat omogenitatea fotbaliștilor din curtea roș-albaștrilor. Presiunea mare la care sunt supuși elevii lui Rădoi și-a pus amprenta pe jocul echipei și acest lucru este ușor observabil. Tensiunea din vestiar își spune cuvântul și la capitolul integrare a noilor jucători.
„Nu cred că suntem o echipă unită. E o presiune mare pentru echipă și cred că am venit aici crezând că vom câștiga ușor. Acum trebuie să ne gândim să muncim foarte mult și să avem altă atitudine”, a spus Tade după meciul cu fosta sa formație.
Chipciu l-a completat…
„Daca atat am putut astazi, atat am jucat. Mie mi-a fost rusine de ce s-a intamplat pe teren. Eu am trait alte vremuri la Steaua”, a recunoscut sincer, Chipciu, după înfrângerea de la Cluj.
Cele două declarații care descriu perfect situația prin care trece Steaua au fost susținute și de secundul Nicolae Dică, acesta declarându-se surprins de spusele jucătorilor lui Rădoi.
„Interesantă declarația lui Tade, pentru că până acum eu credeam că sîntem o familie, așa văzusem în vestiar. Acest interviu ne pune pe gânduri, analizăm și vedem ce e de făcut”
Nicolae Dică, antrenor secund Steaua
Între noul venit Sulley Muniru și Adi Popa a izbucnit un conflict, în minutul 44 al partidei, după ce Muniru i-a reproșat colegului său câ n-a judecat corect o fază ofensivă, preferând să tragă la poartă în loc să paseze, având mai multe variante în careu.
3. Subțirimea lotului
Pe lângă probleme ce țin de ordinul atmosferei din sânul echipei, dar și relațiilor, atât interumane, cât și de joc, steliștii suferă și din punctul de vedere al subțirimii lotului.
- Fundașul central
În lipsa unui fundaș central veritabil, după îndepărtarea lui Tamaș și după ce Papp a fost trecut pe lista neagră de Gigi Becali, Rădoi e nevoit să pună lângă pionul principal, Varela, un fundaș lateral, care chiar dacă își face treaba foarte bine, nu oferă siguranța arătată de un Lukasz Szukala, Gardoș sau Chiricheș. Steaua s-a orientat deja spre Momcilovic de la Pandurii, care poate ocupa două posturi în defensivă: în centru și în banda stângă, dar oficialii gorjeni au răspuns destul de rapid și ferm. Roș-albaștrii au fost refuzați, iar fundașul are șanse mici să ajungă în curtea Stelei. Aducerea unui nou fundaș central ar ajuta Steaua, în ideea în care, Toșca ar trece din nou pe postul său de bază și ar creea concurența necesară pentru Guilherme, care este departe de forma arătată la Petrolul Ploiești.
- Fundașul dreapta
Pe acest post steliștii au deja trei variante. Dacă Papp și Alcenat au căzut în dizgrația patronului, Râpă are evoluții oscilante și neconvingătoare. Deși Alcenat a venit sigur de locul de titular în echipa lui Rădoi, evoluțiile lipsite de constanță au făcut ca acesta să fie trecut pe banca de rezerve. Patronul e hotărat să nu-i mai acorde o a doua șansă, orientându-se deja spre o altă variantă. Claudiu Belu de la ACS Poli Timișoara a intrat în vederile oficialilor Stelei după cele două partide jucate în acest sezon, în Cupa Ligii și în campionat, iar șansele sale de a ajunge la Steaua sunt destul de ridicate.
- Atacantul
Steliștii trec printr-o criză și din punctul de vedere al golurilor marcate. Tade și Tudorie nu dau randamentul scontat, iar roș-albaștrii au marcat în acest sezon doar 18 goluri, tot atâtea câte a marcat singur Gregory Tade în stagiunea trecută, când a ieșit golgheterul campionatului. Chipciu și Stanciu sunt golgheterii echipei în acest moment, niciunul nefiind atacant de meserie. Oficialii Stelei au observat și ei lipsa golurilor și au început deja să gândească lista de achiziții pentru perioada de transferuri din iarnă. Ioan Hora (27 de ani) este principala țintă a conducerii, iar acesta nu a negat interesul mutării la gruparea campioană.
„Deocamdata sunt la Pandurii, pana in iarna, apoi vedem”, a spus Hora, golgheterul Ligii 1.
articol publicat de Andrei Pal