Străini la toate derby-urile!

Cu fostul șef al CCA, doi centrali, un asistent și un observator în arestul Poliției, cu alții chemați la audieri și cu mulți alții asupra cărora planează suspiciuni, e clar că arbitrajul românesc are o problemă. Așa au gândit și Cristi Borcea și Iuliu Mureșan, care au venit cu propunerea-șoc ca derby-urile din acest final de campionat să fie arbitrate de străini. Dumitru Dragomir a marșat și el pe această idee și, până la urmă, ea a fost acceptată.

Cluburile plătesc tot

Concluzia pentru arbitrajul românesc este dureroasă: 14 partide din acest final de campionat, parctic tot ceea ce înseamnă meci important, vor fi conduse de cavaleri ai fluierului din străinătate. Cluburile vor trebui să plătească nu doar baremul pentru aceștia, ci vor trebui să suporte toate costurile ( transport, cazare, masă și barem). Așa că echipele din fruntea clasamentului vor avea de suportat  cheltuieli suplimentare, iar arbitrii români au de suportat o grea lovitură de imagine. Decizia mai are și un alt substrat în afară de faptul de neîncrederea în arbitrajul românesc: în acest moment, mai sunt doar trei ecusoane FIFA disponibile (Tudor, Balaj, Teo Crăciunescu), iar ei nu pot conduce derby după derby. Cu străinii se va începe chiar din această etapă, la Dinamo- CFR Cluj, meci care inițial îi fusese acordat lui Adrian Comănescu, iar propunerile de arbitri vor fi făcute nu de Ioan Igna, interimarul la șefia CCA, ci de Huzu și Lăzărescu, adică tandemul care va conduce nominal din vară.

Nu e chiar în regulă că nu arbitrează românii, dar acum e mai bine cu străini, pentru că și ei pot greși, dar nu există suspiciuni
Iuliu Mureșan, președinte CFR

Derby-urile conduse de străini
Etapa 28: Dinamo- CFR
Etapa 29: CFR- Timișoara
Etapa 30: Steaua- Dinamo, Urziceni- CFR
Etapa 31: Steaua- Rapid, Dinamo- Timișoara
Etapa 32: Rapid- Craiova, Timișoara- Steaua, Urziceni-Dinamo
Etapa 33: Vaslui- Rapid, Steaua- Craiova
Etapa 34: Craiova- Vaslui, Urziceni- Steaua

Aceste meciuri pot fi conduse și de arbitri români, dar numai în eventualitatea în care, prin prisma clasamentului, o partidă sau mai multe își pierd din însemnătatea pe care par că o au în acest moment pentru titlu, Liga Campionilor sau Europa League

Liga a II-a, tot tragere la sorți
Pe lângă meciurile din Liga I care vor fi conduse de străni, sistemul până la vară rămâne la fel: tragere la sorți. La Liga a doua va fi la fel, tot cu bile scoase din urnă, dar cu o condiție: un arbitru să nu fie delegat la o partidă care are loc la mai mult de 350 de kilometri de orașul său de reședință. 

Ce s-a mai stabilit la C.Ex
-perioadele de transferuri pentru viitorul sezon competițional vor fi între 18 iunie- 12 septembrie și 28 ianuarie- 25 februarie
– Derby-urile la promovare și retrogradare din liga II vor fi conduse de arbitri de categoria I și II
– 150 de persoane vor primi ordine de merit din  partea FRF pentru servicii aduse fotbalului românesc

Ieri s-a stabilit și brigada care va oficia la Dinamo – CFR Cluj. Cei trei sunt israelienii Asaf Keinan (la centru), Abed El Ubra și Uzi Bason (asistenți).

Nu am vrut să am legătură cu FRF atât timp cât nu se iau măsuri cu cuplul Prunea – Lupescu. La ce probe erau cu primul, trebuia să se ia obligatoriu măsuri, altfel n-o să se urnească nimic în fotbalul românesc…
Ion Crăciunescu, fost arbitru internațional

Numirea lui Huzu era previzibilă, aș zice… Ceea ce m-a frapat însă a fost numărul exagerat de meciuri arbitrate de străini, este inacceptabil și depășește orice limită
Ion Crăciunescu, fost arbitru internațional

Massimo Busacca (Elveția) Steaua – Dinamo 1-0 (10 aprilie 2005)
Ajuns unul dintre cei mai buni arbitri din lume la ora actuală, elvețianul a ajuns în România într-un moment când cariera lui abia începuse să escaladeze. Busacca este ultimul arbitru din străinătate care a oficiat la un meci dintre Steaua și Dinamo.

Tom Ovrebo (Norvegia) Steaua – Rapid 0-0 (14 aprilie 2005)
Ovrebo nu a avut o prestație strălucită, calificativul primit atunci fiind “satisfăcător”. La un moment dat, în timpul partidei, norvegianul chiar i-a cerut scuze antrenorului roș-albaștrilor, Walter Zenga, pentru o greșeală făcută cu puțin timp înainte.

Pieter Vink (Olanda) Dinamo – Rapid 2-2 (15 mai 2005)
Olandezul nu a avut probleme la partida dintre “câini” și giuleșteni, dar a păcătuit după acea. În noaptea de după meci, el a fost surprins alături de colegii săi de brigadă în compania lui Ion Crăciunescu, dar și a unor fete de calitate îndoielnică. Vink a scăpat însă cu fața curată în urma anchetei ulterioare lansată de Federația Olandeză de Fotbal.

Herbert Fandel (Germania) Rapid – Dinamo 3-0 (12 aprilie 2006)
Neamțul a dictat corect o lovitură de pedeapsă pentru gazde, iar per total, prestația sa a fost apreciată

Viktor Kassai (Ungaria) Dinamo – Rapid 3-1 (1 octombrie 2006)
Ungurul nu a prins unul dintre cele mai bune meciuri, el semnalizând eronat penalty-ul transformat de Bădoi pentru rapidiști.

Lubos Michel (Slovacia) Rapid – Steaua 2-3 (1 aprilie 2007)
Deși slovacul venea în România cu imaginea celui care ne-a anulat dreptul de a ne califica la EURO 2004, după ce ne dezavantajase la un meci contra Norvegiei, nu a avut probleme în Giulești. Etalând cu arbitraj discret, Michel a fost recompensat după un meci fără greșeli importante cu calificativul “bine” de la observatorul Nicolae Grigorescu

*toți cei șase au fost sau sunt în prima categorie valorică a UEFA

 
 

Publicat: 30 04. 2009, 09:06
Actualizat: 30 04. 2009, 11:22