Inaugurarea oficială a arenei „Anghel Iordănescu” din Voluntari se va face cu ocazia partidei dintre formația gazdă și CS Universitatea Craiova, programată luni, de la ora 18. La această dispută, oltenii vor miza în poartă pe un junior, deoarece titularul, Cătălin Straton, s-a accidentat în partida de la Ploiești. Daniel Mogoșanu are de ales între Laurențiu Popescu, de 19 ani, și Andrei Vlad, de 17 ani, ambii internaționali de juniori.
Cel mai probabil, în locul lui Straton va apăra Laurențiu Popescu, un portar de doar 19 ani, format la Școala de Fotbal Gică Popescu. Acesta a evoluat până acum pentru echipa secundă a Universității, în Liga a III-a. „Visul meu este să apăr poarta Universității, să câștig măcar un trofeu, apoi să plec afară. La portari este mai greu să debuteze în Liga 1, dar de-asta sunt aici, să mă pregătesc pentru ca echipa să se poată baza pe mine” spune Popescu.
Cealaltă soluție pentru poarta Craiovei este Andrei Vlad, un internațional de juniori care a împlinit recent 17 ani. Originar din Târgoviște, Vlad are 1,90 metri și a fost desemnat cel mai bun portar la turneul final al juniorilor republicani B, în urmă cu un an. Are 3 selecții la reprezentativa U16 a țării și 5 la U17, unde este titular incontestabil. Cu Naționala 17 are în palmares trofeul „Syrenka Cup”, cucerit în Polonia. În această primăvară a îmbrăcat, în premieră, tricoul Naționalei U18 a țării.
„Universitatea Craiova înseamnă foarte mult, este un club foarte mare, unde mă simt foarte bine. Straton este un portar foarte bun, iar Popică este colegul meu de la echipa a doua. Primul joc la care am fost rezervă la echipa mare a fost cel cu CFR Cluj și nu o să-l uit niciodată. Am avut emoții, acum aștept debutul, o să vină și rândul meu într-o zi. Idolul meu este Manuel Neuer, e cel mai bun portar din lume” a spus Vlad pentru frf.ro.
Pe urmele lui Neamțu și Lung junior
Cei mai precoce portari ai Craiovei din ultimele decenii au fost Cristi Neamțu și Silviu Lung junior. Regretatul „Schmeichel din Bănie” a debutat în poarta Științei când nu împlinise încă 19 ani, la un meci cu CSM Reșița. Un alt debut la o vârstă fragedă a fost cel al lui Silviu Lung junior, care a jucat prima dată pentru Universitatea la 16 ani într-un meci din liga secundă cu Astra Ploiești, scor 5-2, când l-a înlocit pe Bornescu.
Cei mai tineri portari care au apărat în acest sezon de Liga I sunt cei de la Viitorul: Arpad Tordai, care are 19 ani și a debutat recent și Alexandru Buzbuchi, de 22 de ani, aflat deja la al treilea sezon în Liga I.
Donnarumma este senzația Europei
Puțini portari sub 21 de ani s-au impus ca titulari la echipele din Europa, majoritatea echipelor mizând pe goal-keeperi mai experimentați și dacă nu neapărat datorită calităților acestora, mai ales prin prisma încrederii pe care o inspiră coechipierilor și modului cum își dirijează defensiva. Unul dintre portarii tineri care s-a impus la cel mai înalt nivel al fotbalului este goal-keeper-ul lui AC Milan, Gianluigi Donnarumma, care la doar 16 ani este titular între buturile „diavolilor”. Un alt exemplu de portar precoce este titularul lui Toulouse, francezul Alban Lafont, care are doar 17 ani și i-a luat deja locul în poartă uruguayanului Goicoechea, fostul goal-keeper al Oțelului Galați.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER