Discuția cu Panduru are un alt ritm acum, când el nu mai are o calitate oficială la Steaua. A rămas același personaj savuros și imprevizibil.
Spontan în răspunsuri, dar și ca disponibilitate. Nu e un secret faptul că, din punct de vedere jurnalistic, o discuție după plecarea sa din Ghencea era un demers cât se poate de firesc. A tot evitat asta până ieri, când, prins în plictiseala traficului bucureștean, a acceptat pornind de la derby-ul Dinamo – Steaua să vorbească despre despărțirea de echipa roș-albastră, despre ce reprezintă pentru el această echipă, despre ce vrea să facă mai departe, dar și despre națională. -Vine Dinamo – Steaua. L-ați trăit ca jucător și ca oficial. Acum cum v-ați defini? -Stelist. Așa am fost toată viața, indiferent de titulatură, cum ziceți voi. Și aștept meciul ăsta cu aceeași nerăbdare cu care îl așteaptă toți cei care trăiesc pentru fotbal.
„Nu văd un joc prea avântat” -Lăcătuș versus Andone. Doi antrenori despre care se spune că sunt mai degrabă ofensivi. Să sperăm la un meci spectaculos? -E greu să spui asta. Eu unul nu văd un joc prea avântat, un 5-4 sau un 6-6. Ca spectator, mi-ar plăcea să văd multe goluri, dar să bată Steaua. E greu să spui ceva la meciurile acestea. Orice e posibil. Important este să nu piardă. Cred că așa gândesc antrenorii. E un meci în care victoria te duce la extaz, iar înfrângerea e o mică dramă. -Steaua pare mai în formă. -Mulți spun că au o motivație în plus dată de venirea lui Lăcătuș, poate de forma de moment ori de gândul că o victorie ar scoate adversarul din lupta pentru titlu. Încărcătura însă e mare, loturile sunt echilibrate valoric. -Ca jucător, păstrați vreo amintire aparte dintr-un astfel de meci? -Ce întrebare e asta? Ai uitat golul ăla super de pe „23”, nu?! Exterior la colțul lung din lateral… Cu golul ăla am luat campionatul. Fantastic a fost. Dar tu unde erai la meciurile alea? Nu prindeai loc? Și mai e un 3-0 tot pe „23 August”, cu 60.000 de oameni. Nu am dat gol atunci, dar parcă mai jucam și eu câte ceva. Oricum, țurca nu jucam. O perioadă frumoasă în cariera mea a fost între anii 1992 și 1994. -Aveți prieteni dinamoviști cu care să vă tachinați înaintea unui astfel de meci? -Eu m-aș tachina, dar nu prea am cu cine să mă tachinez… Nu se bagă ei în dispute din astea cu mine!
„Steaua e echipa mea și așa va rămâne” -Faptul că e primul Dinamo – Steaua după despărțirea de Steaua vă face să priviți altfel lucrurile? -Nu are legătură. Eu mergeam cu Steaua în Champions League și când nu mă gândeam să ajung să lucrez acolo. Sunt sau nu sunt acolo, Steaua e echipa mea. Așa va rămâne mereu. Mi-am rezervat deja bilete pentru returul cu Napoli. Voi merge să îi susțin. -Ați trecut peste despărțirea de Steaua? -Dar nu a fost nicio traumă despărțirea de Steaua. Am plecat, pentru că am considerat că e mai bine să plec. Nu m-am certat cu nimeni, am rămas în relații bune cu cei de acolo. -Ce spuneți despre Steaua de azi? -Aș fi tentat să zic că Lăcătuș a venit într-un moment mai degrabă favorabil. Lotul Stelei e unul foarte bun, din exterior pare echilibrat numeric și valoric. Nu știu însă dacă asta garantează cucerirea titlului. Majoritatea echipelor care se bat la campionat au făcut investiții. -Va reuși? La Steaua nu e ușor… -Știu ce vrei să spui, oprește-te! Când vii aici, și mai ales ca stelist, nu trebuie să îți spună nimeni ce să faci. La Steaua nu poți să fii decât învingător. Toată viața. Ă‚sta e spiritul aici, la noi. Și pe Ilie l-am înțeles perfect când a spus că vrea tot. E normal. Cine spune altfel, nu știe ce înseamnă Steaua. -Așadar, Lăcătuș poate lua campionatul? -Are șanse să facă asta. Și în precedentul mandat a fost aproape, nu?! Dacă nu mă înșel, faptul că a pierdut derby-ul cu Dinamo l-a împiedicat să reușească acest lucru. Ar fi extraordinar pentru el și pentru toți steliștii. Dar, ca stelist și antrenor în Ghencea, nimic nu poate fi mai frumos. -Regretați faptul că la un moment dat v-ați refuzat șansa de a încerca asta? -Vorbim de momentul când a plecat Bergodi? Numai cine nu mă cunoaște s-ar gândi că aș regreta. Aș face la fel de fiecare dată și nu mi-aș încălca promisiunile. Dacă voi mai antrena, poate într-o zi o să ajung să pregătesc Steaua și să mă bat și eu în campionat.
„Foarte bine că au rămas numai antrenori români în Liga I” -Ați fost și antrenor, și manager, și consultant la diverse emisiuni sportive… -Am revenit și acum. Colaborez cu Dolce. Îmi prinde bine, că mă mențin în fenomen. De altfel, toată experiența acumulată astfel ori ca manager îmi poate folosi pe viitor în cariera de antrenor. Faptul că am lucrat cu Stoichiță, de exemplu, mi-a folosit foarte mult. Am impresia că am intrat în profunzimea fenomenului. Mi-a oferit perspective pe care doar ca antrenor nu le-aș fi descoperit. -Intenționați să reveniți ca tehnician? -Mă gândesc să merg chiar în această toamnă la Florența pentru a vedea metodele de antrenament ale lui Sinișa Mihajlovic. Prietenul nostru comun, Florin Iacob, intermediază această întâlnire. Poate într-o zi voi reveni. Totuși să nu uităm că asta este meseria mea de bază. -În etapa viitoare, pentru prima dată după foarte mult timp, pe băncile tehnice ale formațiilor din Liga I vor fi numai tehnicieni români. -Eu dintotdeauna am zis că străinii care vin la noi nu sunt cu nimic mai buni. Mă rog, nu toți, dar majoritatea. Avem antrenori buni. Mi se pare foarte bine că se întâmplă așa. Sper să rămână așa și până la finalul campionatului.
„Dacă sunt fotbaliști de valoare, de ce l-am dat afară pe Pițurcă de la națională?!” -„Generația de Aur” din care faceți și dumneavoastră parte pare scindată în problema naționalei. Se vorbește despre două tabere. -Ar fi o mare prostie să spună cineva, că dacă îmi zic părerea, fac parte din vreo tabără. M-aș și certa cu ăla… Nu sunt în nicio parte. Mi se pare că Hagi a spus lucruri interesante, care ar trebui să fie analizate. -Cum vedeți dilema fotbalului românesc? Avem sau nu avem jucători de valoare cu care să ne putem califica la un turneu final? -Eu ridic o altă problemă. Dacă nu avem jucători de valoare, cum se spune, de ce l-au mai schimbat pe Victor Pițurcă?! Trebuia să îi mulțumim că am scos rezultate extraordinare cu Italia și cu Franța la Euro și să îl ținem să construiască, pentru că a arătat că poate și știe. Repet, dacă tot spunem că nu e valoare. Sunt multe de spus și fiecare are argumente mai mult sau mai puțin pertinente. Nu stau eu să fac analize de acest gen. -Dar credeți că ne vom califica în aceste condiții? -Șanse sunt. Nu e imposibil să luăm patru puncte cu Bosnia și să batem Belarus și Albania. Plus șase puncte cu Luxemburg. Sigur, asta cu condiția să nu ni se spună că ăștia din Luxemburg sunt cei mai profesioniști dintre amatori. Ori că bucătarul lor a făcut nu știu ce cursuri de calificare, la fel ca și bancherii!
Duckadam pleacă împreună cu Lăcătuș După ce Gigi Becali a declarat că Helmuth Duckadam o să rămână în funcția de președinte al Stelei toată viața, ieri, fostul mare portar al roș-albaștrilor a declarat că lucrurile nu vor sta chiar așa. „Dacă nici Lăcătuș nu va reuși, atunci cine va mai putea câștiga campionatul? Eu am în plan să stau vreo trei ani la Steaua, dar mai mult ca sigur, dacă Marius va pleca, atunci o să plec și eu din Ghencea”, a încheiat Duckadam. Îl trage la răspundere pe președintele Stelei Președintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat ieri că președintele Stelei, Helmuth Duckadam, o să fie chemat la comisii deoarece a declarat că Dinamo a comis o hoție atunci când Cristea primise drept de joc pentru meciul cu Steaua. „Duckadam o să vină la comisii să ne spună ce hoție a comis Dinamo. A jignit, deci trebuie să răspundă”, a încheiat Dragomir. Dragomir: „Dinamo se va bate la retrogradare” Invitat ieri la GSP TV, Dumitru Dragomir a declarat că, în cazul în care Dinamo va pierde meciul cu Steaua, atunci cel mai probabil se va bate la retrogradare. „Dinamo va juca un meci decisiv în lupta pentru titlu. Dacă va pierde jocul cu Steaua, atunci se va bate la retrogradare”, a spus șeful LPF. Chestionat asupra acestei declarații, Ioan Andone a afirmat că aceasta este o răutate din partea lui Dragomir.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER