‘Tata’ Jean, ‘cârtiță’ pentru DNA?
Filele 346 și 347 din rechizitoriul DNA prezintă succint – ca o concluzie – situația lui Jean Pădureanu din dosarul „Transferurile”.
Președintele Gloriei Bistrița are la activ patru capete de acuzare, toate învârtindu-se în jurul unor infracțiuni de genul „înșelăciune”, „evaziune fiscală” ori „spălare de bani”. Pădureanu este acuzat de procurorii DNA de faptul că în cazul a două transferuri – Ionel Ganea (de la Gloria la Stuttgart – 1999) și Lucian Sânmărtean (de la Gloria la Panathinaikos – 2003) ar fi prejudiciat clubul din Bistrița cu suma totală de 1.695.000 de dolari.
Articolul salvator
Tot în fila 347, la final, apare și următoarea frază „Pentru învinuitul Jean Pădureanu, dată fiind conduita acestuia pe parcursul urmăririi penale, se va face aplicarea articolului 74,
litera a din Codul Penal”. Cu alte cuvinte, având în vedere comportamentul bossului de la Bistrița din timpul anchetei, procurorii recomandă judecătorilor folosirea respectivului articol din Codul Penal, valabil pentru activarea circumstanțelor atenuante pentru un inculpat. „Conduita bună a infractorului înainte de săvârșirea infracțiunii poate fi considerată circumstanță atenuantă”, se spune la litera „a”. În loc de concluzie, se poate spune că președintele Gloriei ar putea fi exclus de pe lista învinuiților la proces. Un alt avantaj al lui Pădureanu ar veni din faptul că, la un moment dat, ar fi înapoiat clubului sumele pe care și le-ar fi însușit dubios.
„Cineva important a vorbit!”
Cu ceva vreme înainte ca rechizitoriul DNA să apară în presă, surse ale ProSport au povestit despre anumite zvonuri care au circulat în lumea fotbalului. „Cineva destul de important a vorbit la DNA, le-a dat anumite piste”, a povestit o sursă. Din câte se pare, bănuielile s-au amplificat în momentul în care s-a aflat că în rechizitoriul DNA numele Jean Pădureanu apare în contextul menționat mai sus. „Nimeni nu a ieșit în public să-l acuze, pentru că s-ar fi dat de gol. Pe la colțuri, însă, se vorbește temeinic despre problema asta”, a încheiat sursa ProSport.
Â
Copos despre offshore-uri
Â
Omul de afaceri George Copos se apără după dezvăluirile făcute de ProSport referitor la implicarea puternică a unui offshore din Cipru în acționariatul de la Rapid, dar și alte afaceri de-ale sale. „Știu că în România companiile offshore sunt privite cu reticență, dar sunt companii recunoscute pe plan mondial”, a replicat Copos. Compania Megapearl Limited, offshore-ul pe care îl deține finanțatorul Rapidului, are 21% din acțiunile grupării din Giulești și apare în rechizitoriul DNA în dosarul „Transferurile”
Â
Sunt liberi!
Â
Rechizitoriul DNA precizează foarte clar faptul că impresarul Sică Pușcoci și fostul președinte dinamovist Mircea Stoenescu (foto) au fost scoși de sub urmărire penală.
Implicat în transferurile lui Dulca de la Rapid la Poohang Steelers și a lui Iulian Arhire de la Oțelul la aceeași echipă din Coreea de Sud, agentul Sică Pușcoci a fost scos de sub urmărire, conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA. „Faptelor reținute de învinuire le lipsește atât latura obiectivă, acțiunea frauduloasă, cât și cea subiectivă – intenția calificată…”, se arată, ca motivație, în documentul procurorilor în ceea ce-l privește pe Pușcoci. Mircea Stoenescu, fostul oficial dinamovist, a fost scos de asemenea de sub urmărire penală, după ce fusese cercetat pentru nereguli în transferul lui Paul Codrea de la Dinamo la Genoa. „…Se va dispune scoaterea de sub urmărirea penală a acestuia din urmă, învinuitul aflându-se în eroare de fapt”, se precizează în rechizitoriu.