Teoremele lui Pustai
Cel mai bun matematician dintre antrenorii români de fotbal sau cel mai bun antrenor dintre matematicienii români, așa ar putea fi caracterizat Cristi Pustai.
Cristi, ce legătură este între fotbal și matematică?
Eu (râde). Acum serios vorbind, amândouă sunt frumoase și interesante și au la bază raționamente logice, deci pot spune că legăturile sunt foarte strânse.
Te-a ajutat gândirea logică din matematică la fotbal?
Probabil că da. În viață sigur m-a ajutat. Nu se pot separa una de cealaltă. De fapt, gândirea logică mă ajută în tot ceea ce fac și m-a ajutat atunci când am fost jucător și bineînțeles și acum, ca antrenor.
Te gândești și la vreo teoremă din geometrie când trasezi traseele din teren ale jucătorilor tăi?
Nu neapărat la vreo teoremă. Eventual la vreo axiomă. Sunt mișcări geometrice ce se regăsesc în așezarea în teren. Sunt axe de simetrie când așezi jucătorii în teren. Deci se poate spune că matematica mă ajută mult în fotbal.
Ce legi din matematică crezi că li s-ar potrivi unor conducători din fotbal, ca Borcea, Becali, Paszkany, Iancu, Porumboiu?
Mulți dintre cei enumerați enunță propoziții, dar nu își dau seama de adevărul ascuns în ele. Ipoteze de asemenea se enunță foarte multe.
„Chiuleam de la ore pentru fotbal”
Ce fel de elev ai fost?
Eu mergeam la matematică și chiuleam de la alte ore ca să merg să joc fotbal sau să merg la antrenamente. Am lipsit și de la matematică atunci când mergeam în cantonamente, dar nu au fost foarte multe ore.
Care crezi că este cel mai „matematician“ antrenor din Liga I și care este cel mai poet?
Greu de spus. Nici eu nu pot fi numit un antrenor matematician. Sunt antrenori foarte buni care pot fi numiți matematicieni, ca Dan Petrescu sau Mircea Rednic. Nu cred că avem antrenori poeți. Păi tuturor ne place să vorbim mult, câteodată chiar și pe mine mă ia valul. Ionuț Popa este un antrenor care îmi place pentru că are foarte mult simțul umorului.
Profesor la Harvard sau antrenor la Manchester United?
Pe amândouă dacă aș putea. Să ajung eu să fiu pus să fac o astfel de alegere și apoi mă voi decide. Pentru mine acum este mai atractiv fotbalul. Poate aș alege oferta de antrenor. Acum nu știu dacă mă voi mai întoarce vreodată la catedră, dar niciodată nu se știe ce îți rezervă viitorul.
La ce erai mai bun: algebră, geometrie sau analiză matematică? Ai luat ore în particular când erai elev?
Algebra era mai ușoară, iar analiza mai grea. Geometria era frumoasă. Eu la algebră am avut note mai mari. Meditații? De vreo două ori când am avut vărsat de vânt și am stat acasă trei săptămâni și un vecin a venit și m-a meditat, dar a zis că nu aveam nevoie.
Ai sau ai avut vreun jucător căruia să îi placă matematica la fel de mult?
Nu am și nici nu am avut, din păcate. Cred că programa școlară destul de încărcată face ca sportivii să nu se mai îndrepte spre matematică.
Care este formula succesului în fotbal?
Păi este simplu. Formula succesului este ca întotdeauna să dai un gol mai mult decât adversarul pe care îl ai în față.
Â
Au fost învinși de FC Ploiești
Gaz a pierdut amicalul jucat ieri în Turcia în compania echipei FC Ploiești, scor 1-4. Pentru Gaz a înscris Voicu, în minutul 38. Pustai a început meciul în formula: Ștețca – Crăciun, Iradjvilia, Buzean – Sabou, Vidakovic, Oliveira, Pârvulescu, Katovic – Voicu, Gego. După pauză au intrat toți ceilalți jucători.
Â
”Nu cred că aș putea să renunț la fotbal sau la matematică. Ar fi dificil pentru că sunt două lucruri plăcute pentru mine. Nu cred însă că aș muri fără ele”, Cristi Pustai, antrenor Gaz Metan
15 puncte a adunat Mediașul în tur sub comanda lui Cristi Pustai