Dinamo a pierdut la Timișoara, în fața unei echipe care a avut în plus entuziasmul a patru debutanți în Liga I, printre care un star în devenire: Cristian Bărbuț.
Circa 18.000 de timișoreni au uitat de „AC Recaș nu e Poli” și au venit la stadionul „Dan Păltinișanu”, un stadion pe la care mulți dintre ei nu mai trecuseră de cel puțin doi ani. Au demonstrat că vor să vadă fotbal de Liga I, că vor să vadă echipele bucureștene jucând la Timișoara și că nu îi interesează altceva, iar, cel puțin aseară, au avut ce vedea.
A lipsit galeria consacrată a lui Poli, însă jucătorii nou-promovatei ACS Poli, impulsionați în special de spectatorii de la tribune, nu au fost cu nimic mai prejos decât dinamoviștii în prima repriză, iar după pauză le-au fost net superiori.
Fundașii timișoreni au avut în față un „Ceas” cu baterii noi, iar adolescentul Bărbuț poate călca pe urmele lui Torje, dacă va continua să joace ca în această seară. Balanța a înclinat însă și datorită curajului antrenorului Velcea, care a început meciul cu trei jucători care în urmă cu un an și două luni jucau în Liga a III-a: Boldea, Szekely și Șeroni. Doi dintre aceștia au contribuit la golul de 1-0 (min. 39), când Bărbuț a centrat de pe dreapta, Șeroni a recentrat cu capul, iar Szabolcs Szekely a înscris, tot cu capul, din apropierea careului mic. Tot Szekely obținuse un penalty, ratat însă de Trandu, care a trimis mingea peste poartă. În atacul bucureștenilor nu s-a concretizat nimic, nici înainte, nici după deschiderea scorului. Dănciulescu și Curtean au avut mici sclipiri, însă Dinamo a fost departe de a-și crea o șansă reală de a marca. La pauză, Mulțescu i-a introdus pe Rotariu și Elton, însă, după o dominare sterilă de un sfert de oră a „câinilor”, Bărbuț i-a executat pe contraatac. Mijlocașul dreapta de 18 ani s-a precipitat la două faze de poartă în prima repriză, însă în minutul 63 l-a executat fără milă pe Naumovski, după o cursă impresionantă, de 40 de metri.
Noua echipă a Timișoarei a fost aproape de a umili Dinamo, însă Scutaru a ratat de puțin ținta cu lovitura sa de cap (min. 59), iar Trandu a tras în Naumovski din opt metri, după un nou contraatac al alb-negrilor.
CLICK AICI pentru comentariul LIVE TEXT al partidei
Echipele de start:
ACS Poli: Nuno Claro – Nohai, Scutaru, Șeroni, Marovic – Ovidiu Petre – Bărbuț, Trandu, Boldea, Nicola – Szekely
Rezerve: Coca, Poparadu, Petrovic, Belu, Popovici, Nanu, Jorge Ruiz
Dinamo: Naumovski – Rus, Luchin, Asanovic, Filip – Boubacar – Lazăr, Matei, Dănciulescu, Curtean – Thomas
Rezerve: Manyur, Grigore, Fai, Strătilă, Elton, Rotariu, Pape
Nopți magice, umilințe și o fantă de lumină: cele mai tensionate întâlniri Timișoara – Dinamo din ultimele două decenii
12 aprilie 1997: Poli – Dinamo 3-0
Poli a retrogradat la finalul acelui sezon, iar Dinamo a încheiat campionatul pe locul trei. Cu toate acestea, o echipă ambițioasă, formată în mare parte din jucători originari din Banat, a avut o tresărire de orgoliu și i-a învins cu 3-0 pe bucureșteni, toate golurile fiind înscrise în prima repriză. Stadionul a fost arhiplin, galeria timișoreană transmițându-le atunci jucătorilor că e mai important să bați pe Dinamo decât să eviți retrogradarea.
30 noiembrie 2002: Poli AEK – Dinamo 2-3
Arbitrul Sorin Burloiu a eliminat patru jucători ai Timișoarei, iar golul victoriei a fost marcat de Dinamo în ultimul minut. S-a simțit că Dinamo nu mai jucase pe „Dan Păltinișanu” de cinci ani, tensiunea atingând cote maxime: la stadion au venit 40.000 de oameni, galeria oaspete a fost evacuată de jandarmi, iar arbitrii au plecat de la stadion la o oră după încheierea meciului, de frica spectatorilor care îl așteptau la ieșirea din vestiare.
22 mai 2004: Poli AEK – Dinamo 1-2
O victorie cu care Dinamo a devenit, practic, campioană a fost umbrită de „fanta de lumină”. Golul de 0-2 a fost marcat de Dănciulescu, din offside, iar asistentul care nu a ridicat fanionul la acea fază, Marcel Savaniu, a explicat în cadrul emisiunii „Procesul etapei”, că „dacă nu se întrevede o fantă de lumină între fundaș și atacant, nu e offside”.
4 decembrie 2005: Dinamo – Poli 1-0
Timișorenii nu îi mai învinseseră pe „câini” de opt ani și jucau în „Groapă” tocmai pe 4 decembrie, când se împlineau 84 de ani de la înființarea Politehnicii. Florin Bratu le-a stricat bănățenilor sărbătoarea într-un mod foarte dureros: înscriind unicul gol al meciului în penultimul minut.
4 martie 2007: Poli – Dinamo 1-1
Iancu le-a ordonat antrenorilor să joace cu juniorii, protestând astfel față de presupusa influență pe care o aveau dinamoviștii asupra arbitrilor. Cu excepția lui Dan Alexa și Mansour, toți jucătorii lui Poli aveau sub 21 de ani. Cu toate astea, s-a încheiat 1-1, timișorenii producând o mare surpriză. Pentru Poli au jucat atunci mulți tineri care aveau să devină oameni de bază la Timișoara, dar și la Dinamo: Pantilimon, Luchin, Latovlevici, Scutaru, Torje și Alex Popovici.
8 noiembrie 2008: Poli – Dinamo 0-3
Dinamo și-a păstrat primul loc și a împins-o pe Poli jos de pe podiumul Ligii I. Frustrarea timișorenilor se intensifica, nu doar din cauza faptului că nu mai bătuseră pe Dinamo de 11 ani, ci și pentru că au pierdut acasă, la scor, iar Dinamo a beneficiat de două autogoluri, ale lui Brezinsky și Cisovsky.
28 aprilie 2009: Dinamo – Poli 1-4 (semifinalele Cupei României)
Culmea ironiei: suporterii au așteptat 12 ani această victorie, însă s-au bucurat în fața televizoarelor. Meciul s-a jucat fără spectatori, pe teren neutru, la Cluj. Luchin și Curtean au fost titulari în echipa timișoreană, care i-a umilit pe „câini”, dar se îndrepta spre o finală de Cupă pe care și ei, la rândul lor, au pierdut-o la scor (0-3 cu CFR Cluj).
17 mai 2009: Dinamo – Poli 3-1
Ambele echipe se luptau pentru titlul de campioană, cu Unirea Urziceni. Dinamoviștii s-au răzbunat pentru înfrângerea suferită în Cupa României, cu trei săptămâni înainte, chiar dacă Gigel Bucur a deschis scorul în „Groapă”. Totuși, mai erau trei etape, iar Urziceni a reușit în acel final de sezon să le bată și pe Dinamo și pe Poli și să obțină biletele pentru grupele Champions League.
23 noiembrie 2009: Poli – Dinamo 2-0
Prima victorie a timișorenilor cu Dinamo în campionat, după o pauză de 12 ani. Gigel Bucur a marcat ambele goluri, al doilea pe o ceață groasă, după o gafă a lui Laurențiu Rus, care i-a oferit mingea cadou. O imagine de referință îl reprezintă pe Dan Alexa purtat pe brațe de suporterii pătrunși pe teren după meci: un fost „câine”, devenit căpitan și erou în Banat.
21 mai 2011: Poli – Dinamo 4-1
Cu o etapă înainte, timișorenii pierduseră titlul la Galați, iar prin această victorie se consolau cu locul doi în clasamentul final. Alb-violeții nu știau, însă, că acest meci avea să fie ultimul al lui Poli în Liga I, deoarece echipa nu a primit licența și a fost retrogradată. Actualul dinamovist, Srdjan Luchin, a deschis scorul pentru Poli în acest meci.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER